Bruk Touch ID på iPhone og iPad

Finn ut hvordan du konfigurerer og bruker Touch ID, en sensor for fingeravtrykksidentitet som gjør det enkelt for deg å komme inn på enheten.

Hvor er Touch  ID-sensoren?

Touch ID-sensoren er enten i Hjem-knappen eller – på iPad Air (4. generasjon) – toppknappen. Når du følger fremgangsmåten under, forteller instruksjonene på skjermen deg hvilken knapp du skal bruke.

Konfigurer Touch ID

Før du kan konfigurere Touch ID, må du lage en sikkerhetskode for enheten.*Deretter følger du disse trinnene:

1. Kontroller at Touch ID-sensoren og fingeren din er rene og tørre.
  2. Trykk på Innstillinger > Touch ID og kode. Deretter oppgir du sikkerhetskoden din.
  3. Trykk på Legg til et fingeravtrykk, og hold enheten slik du vanligvis holder den når du berører Touch ID-sensoren.
  4. Berør Touch ID-sensoren med fingeren – men ikke trykk. Hold den der til du kjenner en rask vibrasjon eller til du blir bedt om å løfte fingeren.
  5. Fortsett med å løfte opp og hvile fingeren langsomt, og gjør små justeringer av fingerplasseringen hver gang.
  6. Den neste skjermen ber deg om å justere grepet. Hold enheten slik du vanligvis holder den når du låser den opp, og berør Touch ID-sensoren med ytterkantene av fingertuppen i stedet for det midterste området som du skannet først.

Hvis du har problemer med å registrere en finger, kan du prøve med en annen. Trenger du fortsatt hjelp til å konfigurere Touch ID

* Touch ID og Face ID er tilgjengelig på enkelte iPhone- og iPad-modeller.

Bruk Touch ID til å låse opp iPhone eller foreta kjøp

Når du har konfigurert Touch ID, kan du bruke Touch ID for å låse opp iPhone. Bare trykk på Touch ID-sensoren med samme finger som du registrerte for Touch ID.

Foreta kjøp med Touch ID

Du kan bruke Touch ID i stedet for passordet for Apple-ID-en din til å foreta kjøp i iTunes Store, App Store og Apple Books. Bare følg denne framgangsmåten:

1. Sørg for at iTunes og App Store er slått på under Innstillinger > Touch ID og kode. Hvis du ikke får slått funksjonen på, må du kanskje logge på med Apple-ID-en under Innstillinger > iTunes og App Store.
  2. Åpne iTunes Store, App Store eller Apple Books.
  3. Trykk på noe du vil kjøpe. Du får se en Touch ID-melding.
  4. For å foreta et kjøp, trykk lett på Touch ID-sensoren.

Bruk Touch ID for Apple Pay

Hvis du har en iPhone 6 eller iPhone 6 Plus eller nyere, kan du bruke Touch ID til Apple Pay-kjøp i butikker og apper samt på nettsteder i Safari. Du kan også bruke Touch ID på iPhone til å gjennomføre kjøp fra nettsteder på Mac. Hvis du har en iPad Pro, iPad Air 2 eller iPad mini 3 eller nyere, kan du bruke Touch ID til Apple Pay-kjøp i apper og på nettsteder i Safari.

Administrer Touch ID-innstillingene

Gå til Innstillinger > Touch ID og kode for å administrere disse innstillingene:

• Slå Touch ID av eller på for Sikkerhetskode, iTunes og App Store eller Apple Pay.
  • Registrer opptil fem fingeravtrykk. For hvert nye fingeravtrykk du legger inn, kan gjenkjenningen av fingeravtrykk tar litt lengre tid.
  • Trykk på et fingeravtrykk for å gi det nytt navn.
  • Sveip for å slette et fingeravtrykk.
  • Identifiser et fingeravtrykk på listen ved å berøre Touch ID-sensoren. Det tilsvarende fingeravtrykket på listen blir fremhevet et øyeblikk.

Trykk på Touch ID-sensoren for å låse opp enheten. Hvis du vil låse opp enheten med Touch ID uten å trykke på Touch ID-sensoren, går du til Innstillinger > Tilgjengelighet > Hjem-knapp [eller toppknapp] og slår på Hvil finger for å åpne.