Slik tar du et skjermbilde på Mac

Du kan ta bilde av hele skjermen, et vindu eller bare et markert område av skjermen.

Hvis du har oppgradert til macOS Mojave, kan du bruke Skift-Kommando (⌘)-5 til å ta alle typer skjermbilder, eller til å ta videoopptak av skjermen. Andre tastatursnarveier, som Skift-Kommando-3 og Skift-Kommando-4, fortsetter å fungere i alle versjoner av macOS.

Skjermbildekontroller i macOS Mojave

Ta bilde av hele skjermen

I macOS Mojave:

1. Trykk på Skift-Kommando-5 på tastaturet for å se opptakskontrollene på skjermen:
  2. Klikk på Ta skjermbilde av hele skjermen Ta skjermbilde av hele skjermen-knappen i kontrollene på skjermen. Pekeren endres til et kamera .
  3. Klikk hvor som helst på en hvilken som helst skjerm for å ta skjermbilde av den skjermen, eller klikk på Ta bilde i kontrollene på skjermen for å ta skjermbilde av hver skjerm.
  4. Skjermbildet i miniatyr vises et lite øyeblikk i hjørnet av skjermen. Etterpå finner du skjermbildet på skrivebordet.

I alle versjoner av macOS:

1. Trykk på Skift-Kommando-3 for å ta skjermbilde av alle skjermene.
  2. Finn skjermbildet på skrivebordet.

Ta bilde av et vindu

I macOS Mojave:

1. Trykk på Skift-Kommando-5 for å se opptakskontrollene på skjermen.
  2. Klikk på Ta skjermbilde av valgt vindu Ta skjermbilde av valgt vindu-knappen i kontrollene på skjermen. Pekeren endres til et kamera .
  3. Klikk på et vindu for å ta bilde av det vinduet.
    Hvis du vil ha bort vinduets skygge fra skjermbildet, kan du trykke og holde på Tilvalg-tasten (⌥) mens du klikker.
  4. Skjermbildet i miniatyr vises et lite øyeblikk i hjørnet av skjermen. Du kan samhandle med miniatyrbildet for å redigere skjermbildet, flytte det eller utføre andre handlinger. Eller du kan vente til skjermbildet dukker opp på skrivebordet.

I alle versjoner av macOS:

1. Trykk på Skift-Kommando-4.
  2. Trykk på mellomromstasten. Pekeren endres til et kamera .
  3. Klikk på et vindu for å ta bilde av det vinduet.
    Hvis du vil ha bort vinduets skygge fra skjermbildet, kan du trykke og holde på Tilvalg-tasten (⌥) mens du klikker.
  4. Finn skjermbildet på skrivebordet.

Ta bilde av en markert del av skjermen

I macOS Mojave:

1. Trykk på Skift-Kommando-5 for å se opptakskontrollene på skjermen.
  2. Klikk på Ta skjermbilde av markert område Ta skjermbilde av markert område-knappen i kontrollene på skjermen.
  3. Dra for å markere et område av skjermen du vil ta bilde av. Hvis du vil flytte hele det markerte området, drar du innenfra det markerte området.
  4. Klikk på Ta bilde i kontrollene på skjermen.
  5. Skjermbildet i miniatyr vises et lite øyeblikk i hjørnet av skjermen. Du kan samhandle med miniatyrbildet for å redigere skjermbildet, flytte det eller utføre andre handlinger. Eller du kan vente til skjermbildet dukker opp på skrivebordet.

I alle versjoner av macOS:

1. Trykk på Skift-Kommando-4
  2. Dra for å markere det området av skjermen du vil ta bilde av. Hvis du vil flytte hele det valgte området, må du trykke og holde på mellomromstasten mens du drar.
  3. Når du har sluppet knappen på musen eller styreflaten, finner du skjermbildet på skrivebordet.

Ta bilde av Touch Bar

Hvis du har en Mac med Touch Bar og macOS Sierra 10.12.2 eller nyere, trykker du på Skift-Kommando-6 for å ta bilde av det som vises på Touch Bar. Finn deretter skjermbildet på skrivebordet.

Du kan også tilpasse Control Strip-området på Touch Bar for å inkludere en skjermbilde-knapp.

Bruk miniatyrbildet av skjermbildet

Når du tar et skjermbilde i macOS Mojave, viset et miniatyrbilde av skjermbilde en kort stund nederst til høyre på skjermen.

• Ikke gjør noe eller dra miniatyrbildet til høyre: Skjermbildet lagres automatisk i den valgte lagringsplasseringen, som er skrivebordet om ikke annet er angitt.
  • Kontroll-klikk på miniatyrbildet for å velge flere handlinger, som å endre standard lagringsplassering, åpne skjermbildet i en app eller slettet skjermbildet uten å lagre det.
  • Dra miniatyrbildet for å flytte skjermbildet til en annen plassering, for eksempel til et dokument, en e-postmelding, et Finder-vindu eller papirkurven.
  • Klikk på miniatyrbildet for å åpne skjermbildet. Du kan deretter bruke merkingsverktøyene i verktøylinjen for å beskjære, rotere, kommentere eller utføre andre redigeringshandlinger. Eller klikk på Del-knappen  for å dele skjermbildet.

Når du klikker på miniatyrbildet, åpnes det i redigeringsvisning. Hold pekeren over hver knapp i verktøylinjen for å se hvilken funksjon den har.

Hvis du ikke vil at miniatyrbildet skal vises, klikker du Alternativer i kontrollene på skjermen, og deretter bruker du «Vis flytende miniatyrbilde»-valget for å endre innstillingen.

Finn ut mer

• Som standard lagres skjermbilder med navnet «Skjermbilde dato kl. klokkeslett.png».
  • Hvis du vil avbryte en skjermbildetaking, trykker du på Esc-tasten (Escape) før du klikker for å ta bildet.
  • Hvis du vil arkivere skjermbildet til Utklipp i stedet for å lagre det, kan du trykke og holde på Kontroll-tasten mens du klikker for å ta bildet. Deretter kan du lime inn skjermbildet i et dokument, en melding eller et annet sted. Med universelle utklipp kan du til og med lime det inn på en annen Apple-enhet.
  • Du kan åpne skjermbilder med Forhåndsvisning, Safari eller andre programmer som kan redigere og vise bilder. Med Forhåndsvisning kan du eksportere til et annet format, for eksempel JPEG, PDF eller TIFF.
  • Skjermbildekontrollene i macOS Mojave finnes i Skjermbilde-appen, som ligger i Verktøy-mappen i Programmer-mappen. Denne appen erstatter Grab-appen fra tidligere versjoner av macOS.
  • Noen apper, som DVD-spiller, gir deg kanskje ikke mulighet til å ta skjermbilder av sine vinduer.
  • Slik tar du opp skjermen på Mac
  • Slik tar du skjermbilde på iPhone, iPad og iPod touch