iOS 7: Forstå stedstjenester

Les om de forskjellige stedstjenestene som en enhet med iOS 7 eller nyere (iPhone, iPad og iPod touch) kan bruke for å fastslå posisjonen din.

Denne artikkelen har blitt arkivert og oppdateres ikke lenger av Apple.

Med Stedstjenester kan stedsbaserte apper og nettsteder (inkludert Kart, Kamera, Safari og andre apper fra Apple og tredjeparter) bruke informasjon fra mobil-, Wi-Fi-1 og GPS2-nettverk (Global Positioning System) og iBeacons3 til å fastslå den omtrentlige posisjonen din.

En app kan for eksempel bruke stedsdata og stedssøk for å hjelpe deg med å finne kafeer eller kinoer i nærheten, eller enheten kan fastsette tidssonen automatisk på grunnlag av hvor du befinner deg. Du må aktivere Stedstjenester på enheten og gi hver app eller hvert nettsted tillatelse før de kan bruke posisjonen din. Hvis du slår av Stedstjenester i iOS 7 og bruker Mistet-modus i Finn iPhone, blir Stedstjenester aktivert igjen på enheten så lenge den er i Mistet-modus. Når Mistet-modus blir deaktivert, blir Stedstjenester slått av igjen hvis funksjonen opprinnelig var av.

Merk: Av sikkerhetshensyn kan stedsinformasjonen på iPhone brukes til nødsamtaler for å hjelpe med hurtig respons, uavhengig av om du aktiverer Stedstjenester eller ikke.

Om stedspresisjon eller nøyaktighet

Avhengig av enheten du har, og hvilke tjenester som er tilgjengelige, bruker Stedstjenester en kombinasjon av mobildata, Wi-Fi og GPS til å finne ut hvor du er. Hvis du ikke er innenfor synsvidden til noen GPS-satellitter, kan enheten fastslå posisjonen din ved masseinnhenting av Wi-Fi-5 og mobilmastposisjoner eller iBeacons.

Apper som kan vise posisjonen din på skjermen, inkludert Kart, viser hvor du er (omtrentlig) med en blå markør. Hvis det ikke er mulig å finne den nøyaktige posisjonen din, vises det en blå sirkel rundt markøren. Størrelsen på sirkelen viser hvor nøyaktig posisjonen din kan beregnes – jo mindre sirkel, desto større presisjon.

En relativt liten posisjonssirkel

Merk: Når Stedstjenester er aktivert, vises et lilla eller grått pilsymbol på statuslinjen.

Kart, veibeskrivelser og stedsbaserte apper er avhengige av datatjenester. Disse datatjenestene kan bli endret, og det er mulig at de ikke er tilgjengelige i alle geografiske områder. Dette kan resultere i at kart, ruteangivelser eller stedsbasert informasjon ikke er tilgjengelig eller inneholder upresis eller ufullstendig informasjon. Sammenlign informasjonen som vises på enheten, med omgivelsene, og følg skiltingen ved avvik.

Les mer

Slå Stedstjenester på eller av

Du kan slå Stedstjenester på eller av fra Innstillinger> Personvern > Stedstjenester. Du kan slå på Stedstjenester under Oppsettassistent-prosessen eller senere gjennom Stedstjenester-innstillingen. Du kan slå av Stedstjenester hvis du ikke vil bruke denne funksjonen eller for å spare batteriet. Du kan også bestemme hvilke apper og systemtjenester som skal ha tilgang til data fra Stedstjenester enkeltvis. Når Stedstjenester er av, kan ikke apper bruke stedsinformasjon i for- eller bakgrunnen. Dette vil begrense ytelsen til ulike apper fra Apple og tredjeparter.

Innstillinger > Personvern > Stedstjenester

Stedstjenester er på

Innstillinger > Personvern > Stedstjenester > Systemtjenester

Skjermen for Systemtjenester i Stedstjenester

Ved å aktivere Stedstjenester blir også stedsbaserte systemtjenester som disse aktivert:

• Populært i nærheten: iPhone vil fra tid til annen sende steder hvor du har kjøpt eller brukt apper, til Apple i anonymisert og kryptert form for å forbedre en massegenerert database som kan brukes til å tilby geografisk relevante apper.
  • Ofte besøkte steder: iPhone holder rede på steder hvor du nylig har vært, i tillegg til hvor ofte og når du besøkte dem, for å lære hvilke steder som er av betydning for deg. Disse dataene lagres bare på enheten din og sendes ikke til Apple uten samtykke fra deg. De blir brukt til å gi deg personlig tilpassede tjenester, som prediktiv trafikkruteplanlegging.
  • Stedsbaserte iAd-annonser: iPhone sender posisjonen din til Apple for å tilby geografisk relevante iAd-annonser.

Nullstille stedsadvarsler

Stedsadvarsler er forespørslene fra apper (som for eksempel Kamera, Kompass, Kart og stedsbaserte tredjepartsapper) om å få bruke Stedstjenester i disse appene. Et program vil vise en stedsadvarsel første gang det trenger tilgang til data fra Stedstjenester. Hvis du trykker på OK, får appen tillatelse til å bruke Stedstjenester ved behov. Hvis du trykker på Ikke tillat, nekter du en app tilgang til data fra Stedstjenester fra og med det tidspunktet.

Kart ber om å bruke stedet der du er nå. Ikke tillat eller OK.

Du kan når som helst velge å deaktivere Stedstjenester.

• Det gjør du ved å trykke på Innstillinger > Personvern > Stedstjenester og enten slå av alle stedstjenester ved bruk av Stedstjenester-skyveknappen, eller ved å bruke skyveknappene til den enkelte stedsavhengige appen eller hvert objekt på enheten.
  • Hvis du vil deaktivere Stedstjenester for alle nettsteder, slår du av Stedstjenester for Safari-appen.
  • Du kan også deaktivere stedsbaserte systemtjenester på enheten ved å trykke på Systemtjenester og slå av hver stedsbaserte systemtjeneste på enheten.

Hvis du slår av Stedstjenester, blir du bedt om å slå på funksjonen igjen neste gang en app prøver å bruke den.

Forbedre GPS-nøyaktighet 2,4

GPS-nøyaktigheten varierer, avhengig av hvor mange GPS-satellitter som er synlig. Det kan ta flere minutter å finne alle de synlige satellittene, og nøyaktigheten forbedres gradvis over tid. Bruk disse tipsene til å forbedre GPS-nøyaktigheten:

• Sørg for at dato og klokkeslett er riktig innstilt på enheten i Innstillinger > Generelt > Dato og tid. Bruk Still inn automatisk – hvis det er mulig.
    Viktig: Feil innstillinger på datamaskinen kan bli synkronisert til enheten. Kontroller dato, tid og tidssone på alle datamaskiner som synkroniserer med enheten din.
  • Omstart enheten.
  • Kontroller at du har en mobil- eller Wi-Fi-nettverksforbindelse. Da kan A-GPS (Assisted GPS) på enheten finne synlige GPS-satellitter raskere i tillegg til å finne den første stedsinformasjonen ved hjelp av Wi-Fi- eller mobilnettverk.
    Merk: Mikroceller (noen ganger kalt Femtoceller) støttes ikke av Stedstjenester.
  • Sørg for klar sikt til horisonten i flere retninger. Husk at vegger, biltak, høye bygninger, fjell og andre hindringer kan blokkere sikten til GPS-satellitter. Når det skjer, vil enheten automatisk bruke Wi-Fi eller mobilnett til å finne ut hvor du er, til GPS-satellittene er synlige igjen.

Stedstjenester med massegenerert Wi-Fi- og mobildatanettverk

Hvis Stedstjenester er på, vil enheten med jevne mellomrom sende de geo-kodede posisjonene til nærliggende Wi-Fi-tilgangspunkter og mobilmaster i en anonymisert og kryptert form til Apple for å utvide Apples massegenererte database over Wi-Fi-tilgangspunkter og mobilmastposisjoner. Og hvis du reiser (for eksempel i bil) og Stedstjenester er på, vil en GPS-aktivert iOS-enhet med jevne mellomrom sende GPS-posisjoner og reisehastighet i et anonymt og kryptert format til Apple for å bygge opp Apples massegenererte veitrafikkdatabase. Masseinnhentede stedsdata som samles av Apple, identifiserer ikke deg personlig.

Personvern

Hvis du tillater tredjepartsapper eller -nettsteder å bruke posisjonen din, er du gjenstand for deres vilkår og retningslinjer og praksis når det gjelder personvern. Du bør gå gjennom vilkårene, retningslinjene for personvern og praksisen som gjelder for appene og nettstedene for å forstå hvordan de bruker plasseringen din og annen informasjon. Informasjon Apple samler inn, vil bli behandlet i henhold til Apples retningslinjer for personvern.

Merknader

1. iOS-enheter uten mobiltilkobling bruker bare Wi-Fi til Stedstjenester (hvis et Wi-Fi-nettverk er tilgjengelig). Enkelte tredjepartsapper benytter Wi-Fi-forbindelser til områdeovervåking. Hvis en enhet er låst med sikkerhetskode, kan denne funksjonen være begrenset eller unøyaktig.
  2. GPS er tilgjengelig på iPhone og iPad Wi-Fi + 3G-modeller.
  3. iBeacons gjør det mulig å generere og overvåke signaler som sender enkelte identifiserende opplysninger ved bruk av trådløs Bluetooth-lavenergiteknologi.
  4. iPad (Wi-Fi + Cellular-modeller): Kontroller at mobildata er på under Innstillinger > Mobilnett > Mobildata, selv om du ikke har noe mobildataabonnement. Dette gjør enheten i stand til å kalibrere seg selv mer nøyaktig ved bruk av tids- og stedsinformasjon fra nettverket. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å deaktivere en SIM-PIN-kode.
  5. iOS-enheter som selges i fastlands-Kina, kan bruke begrepet «Wireless LAN» (WLAN) i stedet for Wi-Fi. Ikke alle iPhone-modeller fra fastlands-Kina støtter WLAN.