Godkjenn hva barna kjøper med Spør om kjøp

Med Spør om kjøp kan du gi barna dine frihet til å gjøre egne valg samtidig som du beholder kontrollen over utgiftene.

Slik fungerer Spør om kjøp

Når Spør om kjøp brukes og barn vil kjøpe eller laste ned noe, sender de en forespørsel til familieorganisatoren. Familieorganisatoren kan bruke enheten sin til å godkjenne eller avslå forespørselen. Hvis et barn for eksempel vil kjøpe en app, kan familieorganisatoren se appen og bestemme om den skal tillates.

Hvis familieorganisatoren godkjenner forespørselen og fullfører kjøpet, blir varen automatisk lastet ned til barnets enhet. Hvis familieorganisatoren avviser forespørselen, blir ikke noe kjøpt eller lastet ned. Hvis et barn laster ned et kjøp på nytt, laster ned et delt kjøp, installerer en oppdatering eller bruker en innløsningskode, får ikke familieorganisatoren noen forespørsel.

Hvem kan bruke Spør om kjøp

Familier kan bruke Spør om kjøp etter at de har konfigurert Familiedeling. Familieorganisatoren kan aktivere Spør om kjøp for alle familiemedlemmer som ikke er voksne. Det er på som standard for barn under 13 år. Du blir bedt om å konfigurere Spør om kjøp når du inviterer noen under 18 år til familiegruppen din.1

Hvis et familiemedlem fyller 18 år og familieorganisatoren slår av Spør om kjøp, kan ikke familieorganisatoren slå det på igjen.

Slik slår du av eller på Spør om kjøp

Hvis du er foresatt eller verge, bruker du din egen enhet til å slå av eller på Spør om kjøp.

På iPhone, iPad eller iPod touch

1. Åpne Innstillinger-appen.
  2. Trykk på navnet ditt.
  3. Trykk på Familiedeling.
  4. Trykk på familiemedlemmets navn, og trykk deretter på Spør om kjøp. I iOS 15 eller tidligere trykker du på Spør om kjøp, og trykker deretter på familiemedlemmets navn.
    Spør om kjøp er plassert under Skjermtid.
  5. Slå Require Purchase Approval (krev kjøpsgodkjenning) på eller av.

På Mac

I macOS Ventura eller nyere:

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, og klikk deretter på Familie.
  2. Klikk på barnets navn.
  3. Klikk på Spør om kjøp i sidefeltet.
    Når du har klikket på Spør om kjøp, klikker du for å slå Require Purchase Approval (krev kjøpsgodkjenning) på eller av.
  4. Slå Require Purchase Approval (krev kjøpsgodkjenning) på eller av.

I macOS Monterey eller tidligere:

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk på Familiedeling.
  2. Klikk på Spør om kjøp i sidefeltet.
  3. Velg eller fjern merket i avmerkingsboksen ved siden av barnets navn.

Slik godkjenner eller avslår du en forespørsel

Hvis du er familieorganisatoren, bruker du iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch eller Mac til å godkjenne eller avslå en forespørsel.

1. Åpne varselet for å se objektet som familiemedlemmet vil skaffe seg. Finner du ikke Spør om kjøp-varsler?
  2. Godkjenn eller avslå kjøpet.
    Godkjenn og Avslå er plassert øverst på skjermen.
  3. Hvis du godkjenner, logger du på med Apple-ID-en din og passordet ditt for å foreta kjøpet.

Hva skjer nå

Etter at varen er kjøpt, blir den lagt til i barnets konto.2 Hvis du har slått på kjøpsdeling, blir varen også delt med resten av familiegruppen.

Hvis du avslår en forespørsel, får barnet et varsel om at du har avslått forespørselen. Hvis du avviser forespørselen eller ikke foretar kjøpet, må barnet sende forespørselen på nytt. Forespørsler som du avslår eller lukker, slettes etter 24 timer.

Hvor finner du Spør om kjøp-forespørsler?

Hvis du ikke får med deg et Spør om kjøp-varsel, finner du forespørselen i Varslingssenteret på iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch eller Mac.

Slik velger du en annen godkjenner

Familieorganisatoren kan gi en annen foresatt eller verge i gruppen over 18 år tillatelse til å administrere Spør om kjøp-forespørsler. Bare én voksen trenger å administrere hvert kjøp, og når kjøpet er godkjent, er det endelig.

På iPhone, iPad eller iPod touch

I iOS 16 eller nyere:

1. Gå til Innstillinger.
  2. Trykk på Familie, og trykk deretter på familiemedlemmets navn.
  3. Trykk på Forelder/foresatt.
  4. Trykk på Legg til som forelder/verge.

I iOS 15 eller nyere:

1. Gå til Innstillinger, og trykk på navnet ditt.
  2. Trykk på Familiedeling, og trykk deretter på navnet til familiemedlemmet.
  3. Trykk på Rolle.
  4. Trykk på Forelder/foresatt.

På Mac

I macOS Ventura eller nyere:

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, og klikk deretter på Familie.
  2. Klikk på navnet til et familiemedlem.
  3. Klikk på Forelder/verge.
  4. Velg Legg til som forelder/verge, og klikk deretter på Ferdig.

I macOS Monterey eller tidligere:

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk deretter på Familiedeling.
  2. Klikk på Familiedeling i sidefeltet.
  3. Klikk på Detaljer ved siden av familiemedlemmets navn.
  4. Klikk på Rediger, og velg deretter Foresatt/verge.

Slik kan barn eller tenåringer sende en forespørsel med Spør om kjøp

1. For å kjøpe eller laste ned en vare trykker du på prisen eller Hent-knappen. Eller hvis du bruker en Apple Watch, dobbeltklikker du på sideknappen og skriver inn sikkerhetskoden din.
  2. Hvis du blir bedt om det, oppgir du Apple-ID og passord.
  3. Trykk på Spør. Hvis en forelder eller foresatt er i nærheten, kan du trykke på «personlig godkjenning», så kan de godkjenne kjøpet direkte fra enheten din.
    Trykk på Spør for å sende en forespørsel til en forelder eller foresatt.
  4. Når en forelder eller foresatt har kjøpt varen, lastes den automatisk ned til enheten.2

Spør om kjøp gjelder ikke for apper eller innhold fra skolen

Hvis kontoen til et barn er opprettet med Apple-ID for studenter, kan barnet bruke Spør om kjøp for personlige kjøp utenfor utdanningsinstitusjonen. Den gjelder ikke for apper eller annet innhold som distribueres av skolen.

1. Alderen varierer i ulike land og regioner.

2. I Sør-Korea kan et barn bli bedt om å bekrefte alderen etter at en Spør om kjøp-forespørsel er godkjent. Finn ut mer om aldersbekreftelse i Sør-Korea.