Godkjenn hva barna kjøper med Spør om kjøp

Med Spør om kjøp kan du gi barna dine frihet til å gjøre egne valg samtidig som du beholder kontrollen over utgiftene.

iPad viser forespørsler fra barna Madi og Marisa, mens iPhone og Apple Watch viser hva som er på barnas enheter.

Slik fungerer Spør om kjøp

Når Spør om kjøp brukes og barn vil kjøpe eller laste ned noe, sender de en forespørsel til familieorganisatoren. Familieorganisatoren kan bruke enheten sin til å godkjenne eller avslå forespørselen. Hvis et barn for eksempel vil kjøpe en app, kan familiegodkjenneren se appen og bestemme om den skal tillates.

Hvis familieorganisatoren godkjenner forespørselen og fullfører kjøpet, blir varen automatisk lastet ned til barnets enhet. Hvis familieorganisatoren avviser forespørselen, blir ikke noe kjøpt eller lastet ned. Hvis et barn laster ned et kjøp på nytt, laster ned et delt kjøp, installerer en oppdatering eller bruker en innløsningskode, får ikke familieorganisatoren noen forespørsel.

Hvem kan bruke Spør om kjøp

Familier kan bruke Spør om kjøp etter at de har konfigurert Familiedeling. Familieorganisatoren kan aktivere Spør om kjøp for alle familiemedlemmer som ikke er voksne. Det er på som standard for barn under 13 år. Du blir bedt om å konfigurere Spør om kjøp når du inviterer noen under 18 år til familiegruppen din.1

Hvis et familiemedlem fyller 18 år og familieorganisatoren slår av Spør om kjøp, kan ikke familieorganisatoren slå det på igjen.

Slik slår du av eller på Spør om kjøp

Hvis du er familieorganisatoren, bruker du din egen enhet til å slå på eller av Spør om kjøp.

På iPhone, iPad eller iPod touch

1. Åpne Innstillinger-appen.
  2. Trykk på navnet ditt.
  3. Trykk på Familiedeling.
  4. Trykk på Spør om kjøp.
    iPhone som viser menyelementet Spør om kjøp.
  5. Trykk på navnet til familiemedlemmet.
  6. Bruk bryteren til å slå på eller av Spør om kjøp.

På Mac

1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg, og klikk på Familiedeling.
  2. Klikk på Familie i sidepanelet.
  3. Klikk på Detaljer ved siden av barnets navn til høyre.
  4. Velg Spør om kjøp.

På Macen din med macOS Mojave eller eldre

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg.
  2. Klikk deretter på iCloud.
  3. Klikk på Administrer familie og marker navnet til familiemedlemmet.
  4. Velg Spør om kjøp.

Slik godkjenner eller avslår du en forespørsel

Hvis du er familieorganisatoren, bruker du iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch eller Mac til å godkjenne eller avslå en forespørsel.

1. Åpne varselet for å se objektet som familiemedlemmet vil skaffe seg. Finner du ikke Spør om kjøp-varsler?
  2. Godkjenn eller avslå kjøpet.
    iPhone som viser en forespørsel som en forelder eller foresatt kan godkjenne eller avslå.
  3. Hvis du godkjenner, logger du på med Apple-ID-en din og passordet ditt for å foreta kjøpet.

Hva skjer nå

Etter at varen er kjøpt, blir den lagt til i barnets konto.2 Hvis du har slått på kjøpsdeling, blir varen også delt med resten av familiegruppen.

Hvis du avslår en forespørsel, får barnet et varsel om at du har avslått forespørselen. Hvis du avviser forespørselen eller ikke foretar kjøpet, må barnet sende forespørselen på nytt. Forespørsler som du avslår eller lukker, slettes etter 24 timer.

Hvor finner du Spør om kjøp-forespørsler?

Hvis du ikke får med deg et Spør om kjøp-varsel, finner du forespørselen i Varslingssenteret på iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch eller Mac.

Slik velger du en annen godkjenner

Familieorganisatoren kan gi en annen foresatt eller verge i gruppen over 18 år tillatelse til å administrere Spør om kjøp-forespørsler. Det er bare nødvendig at én voksen administrerer de enkelte kjøpene. Når det er gjort, er kjøpet endelig.

På iPhone, iPad eller iPod touch

1. Gå til Innstillinger.
  2. Trykk på navnet ditt.
  3. Trykk på Familiedeling, og trykk deretter på navnet til familiemedlemmet.
  4. Trykk på Rolle.
    iPhone som viser Rolle-menyelementet.
  5. Trykk på Forelder/foresatt.

På Mac

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk på Familiedeling.
  2. Klikk på Familie i sidepanelet.
  3. Klikk på Detaljer ved siden av navnet til familiemedlemmet, og velg deretter Foreldre/verge.

På Macen din med macOS Mojave eller eldre

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg.
  2. Klikk på iCloud, og velg deretter familiemedlemmet.
  3. Velg Foresatt/verge.

Slik kan barn eller tenåringer sende en forespørsel med Spør om kjøp

1. For å kjøpe eller laste ned en vare trykker du på prisen eller Hent-knappen. Eller hvis du bruker en Apple Watch, dobbeltklikker du på sideknappen og skriver inn sikkerhetskoden din.
  2. Hvis du blir bedt om det, oppgir du Apple-ID og passord.
  3. Trykk på Spør. Hvis en forelder eller foresatt er i nærheten, kan du trykke på «personlig godkjenning», så kan de godkjenne kjøpet direkte fra enheten din.
    iPhone som viser Be om tillatelse-alternativene på enheten til et barn.
  4. Når en forelder eller foresatt har kjøpt varen, lastes den automatisk ned til enheten.2

Spør om kjøp gjelder ikke for apper eller innhold fra skolen

Hvis kontoen til et barn er opprettet med Apple-ID for studenter, kan barnet bruke Spør om kjøp for personlige kjøp utenfor utdanningsinstitusjonen. Den gjelder ikke for apper eller annet innhold som distribueres av skolen.

1. Alderen varierer i ulike land og regioner.

2. I Sør-Korea kan et barn bli bedt om å bekrefte alderen etter at en Spør om kjøp-forespørsel er godkjent. Finn ut mer om aldersbekreftelse i Sør-Korea.