Hurtighjelp til vedlikehold av Mac

Den beste måten å holde Mac-maskinen din i toppform på er å oppdatere systemprogramvaren din jevnlig, sikkerhetskopiere systemet og utføre jevnlig vedlikehold.

Tips for å holde Mac-maskinen i toppform

1. Holde ting oppdatert
    Apple-menyen velger du Programvareoppdatering (Mac-maskinen må være koblet til Internett). Programvareoppdatering vil lete etter nye utgaver av din Apple-programvare. Hvis den finner noen, vil oppdateringene vises i vinduet Programvareoppdatering. Klikk på Installer-knappen for å laste ned og installere programvaren.

Du kan konfigurere Programvareoppdatering slik at den automatisk søker etter oppdateringer daglig, ukentlig eller månedlig.

2. Organiser og navngi filene dine
    Arkiver filene der du lett kan finne dem igjen. Dette kan være nyttig for å unngå at filer blir slettet utilsiktet, og for å finne ting mer effektivt. Du kan holde orden på ting ved å opprette nye mapper (trykk på Skift-Kommando-N i Finder) og ordne dem slik du ønsker, eller du kan flytte filene inn i eksisterende mapper. Hvis du mister en fil eller en mappe, kan du bruke Spotlight for å finne den raskt.

Tips: Gå gjennom filene og mappene med generiske navn, og gi dem mer beskrivende navn slik at du raskt kan finne det du trenger. Dette kan hjelpe deg å få orden på ting, og gjør det lettere for Spotlight å søke og finne det du leter etter, spesielt én fil i samlingen med digitale bilder med navn som "DSC_0431.jpg".

Merk: Hvis du bruker iPhoto til å administrere bildene, må du ikke endre navn på filene i Finder.

Merk: Dette rådet gjelder ikke for programmer i Programmer-mappen, som Mail, iTunes, Safari osv. For å unngå problemer bør du la programmer være i Programmer-mappen, og du må ikke gi dem nye navn. Du kan dra et program til Dock hvis du vil ha en rask og lett måte å åpne den fra Dock på.

3. Sikkerhetskopier data jevnlig
    I tilfelle du mister filer eller må gjenopprette hele systemet ditt fra en sikkerhetskopi, bør du utføre jevnlig sikkerhetskopiering av datamaskinen. Du kan bruke Time Machine i Mac OS X v10.5 og nyere, som er en enkel måte å sikkerhetskopiere og gjenopprette filer på til og fra en annen disk. Du kan også sikkerhetskopiere filene manuelt til en CD, DVD, ekstern harddisk, iDisk eller annet lagringsmedium.

4. Arkiver filer du sjelden bruker hvis du trenger mer plass
    Du kan frigi diskplass ved å arkivere store filer som du sjelden bruker (lær hvordan i Komprimer filer og mapper). Sørg for å navngi den resulterende arkivfilen også, slik at du vet hva den inneholder. Du kan slette eventuelle unødvendige eller gamle personlige filer og ting du ikke trenger eller vil ha - bare dra dem til papirkurven og tøm den.

5. Rengjør Mac-maskinen din
    Se Hvordan rengjøre Mac-produkter for informasjon om hvordan du rengjør Mac-maskinen, skjermen, tastaturet og musen osv.