Om iPadOS 18-oppdateringer

iPadOS 18 er en stor oppdatering designet for de spesielle egenskapene til iPad og åpner for nye måter å jobbe med Apple Pencil på. Tilpass iPad ved å organisere Hjem-skjermen, Låst skjerm og Kontrollsenter på helt nye måter – og Bilder har fått sin største redesign noensinne. Kalkulator med Mattenotater kommer til iPad. Dette er en ny måte å skape, visualisere og interagere med likninger på ved å bruke Apple Pencil. iPadOS 18 byr også på nye funksjoner i Safari, Meldinger, Freeform, SharePlay og mye mer.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/100100

iPadOS 18

Hjem-skjerm

• Fleksibel organisering som plasserer appsymboler og widgeter på ledige steder på Hjem-skjermen, som langs bunnen eller siden av skjermen, gjør det mulig å få akkurat den layouten du vil ha.

• Mørke symboler gir Hjem-skjermen et mørkere utseende og kan automatisk justeres når iPaden går i Mørk modus, eller alltid vises som mørk.

• Med Fargetoning kan du bruke en hvilken som helst farge på symboler og widgeter eller få iPadOS til å foreslå en farge som passer til bakgrunnen din.

• Større symboler gjør at du kan forstørre alle app- og widgetsymboler på skjermen din og fjerne navnet under dem.

Bilder

• Bilder-appen er blitt redesignet og inneholder den største oppdateringen noensinne, med en forenklet layout som samler alt i én visning.

• Samlinger organiserer automatisk biblioteket ditt i nyttige emner du kan se gjennom i en kollasj, et rutenett, som et minne eller på et kart.

• Med alternativer for tilpasning kan du endre rekkefølge på, legge til og fjerne rader i Samlinger, og du kan legge til objektene du ønsker i Festede samlinger, slik at du alltid har dem tilgjengelig.

• Grupper i Personer og kjæledyr inkluderer bilder av favorittpersoner eller -kjæledyr som ofte vises sammen.

• Turer organiserer automatisk reisene dine i samlinger, sånn at du kan gjenoppleve alle turene dine.

• I De siste dagene kan du se de siste bildene dine organisert etter dager, uten å se forstyrrende elementer som skjermbilder.

• Filter-knappen i rutenettet hjelper deg med å rydde i filene ved å filtrere etter bestemte medietyper, favorittene dine eller ved å skjule skjermbilder fra visningen.

• Med hastighetskontroller for video kan du spille av videoer med høy bildefrekvens saktere, og angi start- og sluttpunkter.

• Verktøy har fått flere nyttige samlinger, som Dokumenter, Oppskrifter, QR-koder og mer, samt objekter du nylig har redigert, vist og delt.

• Gjenopprettet-albumet i Verktøy viser bilder du har liggende på enheten, men som ikke før har vært synlige på grunn av databasekorrupsjon i et låst album.

Meldinger

• Teksteffekter skaper liv i samtalene dine med visuelle forbedringer for bokstaver, ord, setninger eller emojier i iMessage med dynamiske, animerte effekter som eksplosjoner, bølger og nikk.

• Tekstformatering i iMessage gjør det mulig å bruke utheving, understreking, kursivering og gjennomstreking på alle bokstaver, ord og setninger.

• Med Tapback-emojier og -klistremerker kan du reagere på meldinger med en emoji eller et klistremerke, og du får tilgang til Tapbacks du og vennene dine bruker, med bare ett sveip.

• Med Send senere kan du skrive en melding nå og legge inn at den skal sendes senere.

Kontrollsenter

• Et redesignet Kontrollsenter inneholder praktiske grupper med kontroller, muligheten til å organisere kontroller som du ønsker og støtte for kontroller fra tredjepartsapper.

• Du får tilgang til grupper av kontroller ved å sveipe kontinuerlig fra høyre kant. Dette inkluderer de mest brukte kontrollene dine, Hjem-kontroller, medieavspilling og tilkobling, samt muligheten til å lage helt nye grupper.

• Galleriet for kontroller viser alle de tilgjengelige kontrollene, inkludert kontroller fra tredjepartsapper som du kan legge til i de gruppene du ønsker.

• Du kan endre størrelse på kontrollene ved å dra og flytte nederst i høyre hjørne av en kontroll i Kontrollsenter.

Låst skjerm

• Tilpassbare kontroller for Låst skjerm lar deg velge kontroller fra galleriet for kontroller fra favorittappene dine.

• Med fontvalg kan du tilpasse klokkeslettet med ti ulike tallsystemer på bangla, gujarati, gujarati, gurmukhi, kannada, malayalam, meitei, odia, ol chiki, telugu og urdu.

Notater

• Med Matte i Notater kan du skrive inn uttrykk og likninger mens du taster eller skriver med Apple Pencil, og få mattestykkene løst i notatene dine.

• Mattenotater fra Kalkulator synkroniseres automatisk til Notater i Mattenotater-smartmappen.

• Lydopptak kan startes rett fra et notat og oppbevares med tilhørende kommentarer, sjekklister og dokumenter.

• Minimerbare deler hjelper deg med å forenkle og skjule tekst i lange notater. Bare trykk ved siden av en deloverskrift for å slanke de tyngste notatene dine.

• Uthev tekst i notatet ditt med opptil fem ulike farger du kan bruke for å få teksten din til å skille seg ut.

Kalkulator

• Med Mattenotater kan du evaluere uttrykk, tilordne variabler og tegne grafer ved å taste inn eller skrive ned mattestykker.

• Løs håndskrevne mattestykker naturlig ved å skrive en likning horisontalt eller vertikalt ved å bruke Apple Pencil, så vil Mattenotater løse likningen din så fort du skriver inn et er lik-tegn.

• Løs håndskrevne mattestykker i Mattenotater, eller skriv mattestykkene i andre apper som Meldinger eller Mail for å se løsningene som forslag mens du skriver.

• Med variabler kan du tilordne en verdi til tall og ord som «x=10», og deretter kan disse brukes til å løse uttrykk, grafer eller likninger.

• Grafer er fine når du vil visualisere hånd- eller maskinskrevne likninger, og du kan zoome inn på dem, panorere rundt, endre størrelsen på dem eller kombinere dem for å vise flere likninger samtidig.

• Loggen viser deg de tidligere utregningene dine, sånn at du raskt kan gå tilbake til dem eller kopiere resultater som du kan bruke i andre apper.

• Enhetskonverteringer gjør at du raskt kan konvertere ulike enheter som lengde, vekt, valuta og mer.

Spilling

• Spillmodus minimerer bakgrunnsaktivitet for å kunne opprettholde høyest mulig bildefrekvens og forbedrer responsiviteten dramatisk med trådløst tilbehør som spillkontrollere og AirPods.

Safari

• Reduser forstyrrelser hjelper deg med å skjule elementer på en nettside som du synes forstyrrer surfingen.

Passord

• Med Passord-appen kan du se alle akkreditiver for nettsteder og apper på samme sted, slik at det blir enklere å få tilgang til passord, passnøkler, Wi-Fi-passord og verifiseringskoder.

• Verifiseringskoder for tofaktorautentisering kan settes opp direkte i Passord-appen, sånn at du enkelt kan kopiere eller autoutfylle dem i Safari uten å måtte åpne en autentiseringsapp.

• Sikker synkronisering sørger for at kontoene som er arkivert i Passord-appen, synkroniseres sømløst med iCloud med gjennomgående kryptering, sånn at du har tilgang til dem på de andre enhetene dine.

• Windows støttes gjennom iCloud Passord-appen, sånn at du har tilgang til passordene dine på Windows-enheter.

SharePlay

• Med Be om å dele kan noen andre dele skjermen sin med deg via Meldinger eller mens dere er i en FaceTime-samtale.

• Med Tegn for å utheve kan du trykke og tegne direkte på skjermen som deles med deg, og hjelpe venner og familie med å utføre riktige handlinger på skjermene sine.

• Med Fjernstyring kan du hjelpe enda mer direkte, du kan spørre om lov til å fjernstyre andres enheter og utføre handlingene selv. Kun kjente kontakter kan spørre om kontroll og enhetseierens handlinger vil alltid overstyre fjernstyringen.

Freeform

• Med Scener i Freeform kan du organisere innholdet ditt i flere deler og deretter arkivere, merke og arrangere dem som du vil.

• Send en kopi av tavlen din med en lenke som alle kan bruke på iPhone, iPad eller Mac.

• Med Gjenkjenning av håndskrift kan du markere, søke, oversette og kopiere håndskrift på tavlen som tekst.

• Med Forbedrede diagrammer kan du bruke magnetiske linjer til å slå sammen objekter, og disse kan festes hvor som helst.

• Med Lås til rutenett blir det lettere å justere innholdet på tavlen din helt nøyaktig.

• Med Matteresultater kan du skrive ut grunnleggende eller vitenskapelige uttrykk med et er lik-tegn, så blir resultatene satt inn eller foreslått på tavlen din.

Designet for iPad

• En redesignet fanelinje svever over appinnholdet ditt, sånn at du kan fokusere på det som er viktig for deg, og favorittfanene dine er alltid innen rekkevidde.

• Et oppdatert sidepanel gir deg tilgang til mer innhold i appene dine. Du kan enkelt bytte fra fanelinjen til et oppdatert sidepanel som gir deg tilgang til mer appfunksjonalitet, som spillelistene dine i Musikk eller alle favorittkanalene dine i Apple TV-appen.

• En oppdatert dokumentnavigering gir apper et nytt utseende samtidig som den hjelper deg med å gå tilbake til de sist brukte dokumentene dine i Pages, Numbers, Keynote og Swift Playgrounds.

• Forbedrede animasjoner og jevne bevegelser i appene dine gjør dem enda bedre, responsive og morsomme.

Personvern

• Låste apper lar deg beskytte sensitive apper og informasjonen i dem ved å kreve Face ID, Touch ID eller koden din for å åpne dem og skjule innholdet fra søk, varslinger og andre steder i systemet.

• Skjulte apper har de samme beskyttelsene som låste apper, pluss at de ligger i en ny, skjult mappe for skjulte apper, som er låst, og du vil ikke motta varslinger eller anrop fra appen.

• Forbedret Kontakttillatelse gjør at du kan velge hvilke kontakter du vil dele med en app.

• Forbedret Bluetooth-sammenkobling lar deg koble sammen tilbehør sømløst, samtidig som de forblir private.

Kart

• Tilpassede gåtur- og fottur-ruter kan opprettes med kun et par trykk for turer i parken, vanlige treningsrunder i nabolaget ditt, gåturer på ferier og mer.

• Steder-biblioteket kombinerer alle de arkiverte stedene, guidene og fottur-rutene dine på ett og samme sted for enkel tilgang.

Apple TV-app

• Innblikk leverer sanntidsinformasjon for alle Apple TV+ Originals-realfilmer og -programmer som komplementerer det du ser på skjermen.

• Framhev dialog gjør at du kan høre det som sies på skjermen enda tydeligere, spesielt under høye lydeffekter eller musikk.

• Undertekster vises automatisk på akkurat riktig tidspunkt, som når originalspråket ikke stemmer med språket på enheten, når du demper lyden eller når du hopper tilbake mens du ser på et program.

Denne versjonen inneholder også andre funksjoner og forbedringer:

• Med Kalender kan du opprette, vise, redigere og fullføre påminnelser sammen med arrangementene dine.

• Med Nylig slettet-listen i Påminnelser kan du vise og gjenopprette slettede påminnelser.

• Med Gjestetilgang i Hjem-appen kan du gi besøkende dato- og tidsbasert tilgang til låser, garasjeporter og alarmsystemer.

• Reparasjonshjelp minner deg på å konfigurere de ekte Apple-delene som har blitt skiftet ut på enheten, etter en reparasjon (iPad Air-modeller med M2 og iPad Pro-modeller med M4).

Denne versjonen inneholder enda flere funksjoner og forbedringer. Du finner mer informasjon på https://www.apple.com/no/ipados/ipados-18

Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller på alle Apple-enheter. Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/100100