Oversikt over Familiedeling for barn og ungdom

iPhone, iPad, Apple Watch og Mac er noen av de kraftigste verktøyene noensinne for læring, utforsking og kommunikasjon. Når du er medlem i en Familiedeling-gruppe, sørger Skjermtid og andre foreldrekontroller for at du får en trygg opplevelse når du bruker de fantastiske funksjonene på Apple-enheten din.

Når du er medlem i en Familiedeling-gruppe

Med Familiedeling kan forelderen eller vergen din hjelpe deg med å konfigurere enheten, slik at det er enklere for deg å ta trygge valg når det gjelder bruk av enheten din, hva du kjøper og hvem som kan se de viktige personopplysningene dine.

• Voksne i familiegruppen din kan tilordnes som forelder eller verge. Disse voksne kan bruke Skjermtid og andre foreldrekontroller for å se appene og nettstedene du bruker, og hjelpe deg med å velge hvor ofte du bruker dem. De kan også hjelpe deg med å unngå upassende innhold, godkjenne ting du vil kjøpe og følge med på hvor du er.

• Hvis du er under 13 år*, må familieorganisatoren eller en annen forelder eller verge opprette en Apple-ID for deg. Og denne legges automatisk til i Familiedeling-gruppen. Hvis du er mellom 13* og 17 år, kan du velge å bli med i en Familiedeling-gruppe som er konfigurert av en voksen i familien din.

• Du varsles hver gang noen gjør en endring i Familiedeling-gruppen din – f.eks. får du en varsling når en ny voksen eller verge blir med i gruppen, eller når en forelder eller verge tillater eller ikke tillater endringer i Del posisjonen min-innstillingene dine.

• Disse varslingene vises på Hjem- og låseskjermen der du ser tekstmeldinger og andre viktige varsler, og du ser et rødt utropstegn i Innstillinger-appen.

Se informasjon om Familiedeling-gruppen din

Fra og med iOS 17.5, iPadOS 17.5 og macOS Sonoma 14.5, er det enkelt å finne detaljer for Familiedeling-gruppen – inkludert hvilke foreldrekontroller som er aktivert for kontoen din.

Bare åpne Innstillinger-appen (eller Systeminnstillinger på Mac), trykk på Familie og deretter på navnet ditt.

• Trykk på Forelder/verge for å se de voksne som kan angi foreldrekontroller for deg. Dette er også personene som kan se Skjermtid-informasjonen din og Spør om kjøp-forespørslene dine.

• Trykk på Skjermtid for å se foreldrekontrollene som forelderen eller vergen har angitt. Hvis du vil gjøre endringer, må du kanskje be en forelder eller verge om å skrive inn passordet for skjermtid.

• Trykk på Spør om kjøp for å se om du trenger tillatelse til å kjøpe ting som apper fra App Store eller TV-programmer og filmer fra Apple Media.

• Trykk på Deling av posisjon for å se hvem i Familiedeling-gruppen som kan se posisjonen din, og om du kan endre Del posisjonen min-innstillingene.

Se detaljer om Familiedeling-gruppen din, inkludert foreldrekontroller for kontoen din, i Innstillinger på iPhone.

Slik hjelper foreldrekontroller deg med trygg bruk av enheten

Med Familiedeling og Skjermtid kan foreldre og verger påse at du har en trygg opplevelse når du bruker Apple-enheten din.

For å dra nytte av alle Familiedeling- og Skjermtid-funksjonene må du påse at alle enhetene i Familiedeling-gruppen – både enhetene dine og enhetene til de voksne – er oppdatert til den nyeste programvareversjonen. Dette sørger for at Skjermtid og innstillinger for foreldrekontroller synkroniseres på tvers av enheter. Hvis du trenger hjelp, kan du spørre en forelder eller verge.

Trygg kommunikasjon

• Med Begrensninger for kommunikasjon kan foreldre og verger hjelpe deg ved å angi hvilke kontakter du kan ringe og sende meldinger til, og når du kan ringe og sende meldinger til de aktuelle kontaktene.

• Selv om foreldre eller verger kan angi begrensninger for hvem du snakker og sender meldinger til, kan de ikke høre samtalene eller lese tekstmeldingene dine ved hjelp av foreldrekontroller.

• Trygg kommunikasjon-funksjonen kan beskytte deg når du mottar eller prøver å sende bilder eller videoer som inneholder nakenhet. Trygg kommunikasjon gir deg et ekstra øyeblikk til å tenke over hva du sender, og kan hjelpe deg med å finne ressurser for å få hjelp.

• Hvis du er under 13 år*, er Trygg kommunikasjon slått på automatisk.

Begrensninger for kommunikasjon-innstillinger viser begrensninger for hvem du kan kommunisere med, og når du kan kommunisere med dem.

Se passende innhold

• Med App- og nettstedsaktivitet kan foreldre og verger hjelpe deg med å velge hvilke apper eller funksjoner du kan bruke, ta smarte valg for når og hvor lenge du bruker dem og se aktiviteten din i apper og på nettsteder. De kan også planlegge nedetid, slik at du får pauser fra skjermen og kan fokusere på skolen eller gå til sengs uten distraksjoner.

• Hvis du føler at du trenger mer tid, er det bare å spørre – når du har nådd en grense, kan du velge «Ett minutt til» én gang. Eventuelt kan du velge «Be om mer tid» for å sende en forespørsel til foreldrene/vergene dine.

• Med begrensninger for innhold og personvern, kan foreldre eller verger påse at innholdet du åpner er passende for alderen din. De kan også forhindre endringer av viktig kontoinformasjon.

• Hvis forelderen eller vergen har konfigurert Spør om kjøp, må du be om godkjenning før du kjøper eller laster ned apper, filmer, TV-programmer, bøker eller andre kvalifiserte kjøp i App Store.

• Hvis du er under 13 år*, filtrerer Safari automatisk innhold for å kun vise innhold som passer for alderen din.

Innstillinger for begrensninger for innhold og personvern viser hvilket innhold du kan åpne på enheten din.

Del posisjonen din på en sikker måte

• Posisjonen din er blant de mest sensitive personopplysningene dine, og bør ikke deles med hvem som helst.

• Når familieorganisatoren konfigurerer posisjonsdeling for Familiedeling-gruppen, kan du velge om du vil dele posisjonen din med resten av gruppen.

• Den første gangen en app vil eller trenger å dele posisjonen din, må den be om tillatelse – og du kan velge når og om du vil dele informasjonen. Når en app bruker posisjonen din fra Stedstjenester, vises et pilsymbol i statuslinjen øverst på iPhone eller i kontrollsenteret.

• Foreldre og verger kan forhindre endring av enkelte personverninnstillinger, inkludert innstillingene for Del posisjonen min.

I Familieinnstillinger viser Deling av posisjon hvem i Familiedeling-gruppen som kan se posisjonen din.

Administrer personopplysningene du deler

Apple designer produktene og tjenestene våre for å beskytte personvernet ditt og gi deg kontroll over personopplysningene dine. Foreldrene eller vergene dine kan hjelpe deg med å administrere personverninnstillingene dine, og sørge for at du tar gode valg når det gjelder informasjonen du deler.

• Når du ser Data og personvern-symboletData og personvern-symbolet, ber Apple deg om å bruke personopplysningene dine.

• Når Apple bruker personopplysningene dine, får du muligheten til å lese hvilke data som samles inn og hvordan de brukes. Hvis du trenger hjelp, kan du be en forelder eller verge om å lese og forklare informasjonen for deg.

• Du kan når som helst administrere dataene dine, se hvordan dataene er lagret og be om en kopi av dataene – bare gå til Data og personvern-siden.

• Hvis du er under 13 år*, må en forelder eller verge gi tillatelse når du sender inn en forespørsel knyttet til dataene dine.

Når du ser Data og personvern-symbolet, ber Apple deg om å bruke personopplysningene dine.

Når du er klar til å administrere din egen enhet

Avhengig av alderen din, kan du kanskje forlate Familiedeling-gruppen – eventuelt må du kanskje be om tillatelse fra familieorganisatoren.

• Hvis du er under 13 år*, må du være medlem i en Familiedeling-gruppe.

• Hvis du er mellom 13 og 17 år*, kan du forlate Familiedeling-gruppen hvis en forelder eller verge ikke har slått på Skjermtid for kontoen din. Hvis funksjonen er slått på, må du be om tillatelse fra familieorganisatoren for å forlate gruppen.

• Når du fyller 18 år, kan du forlate Familiedeling-gruppen eller administrere dine egne Skjermtid-innstillinger.

*Alderen varierer etter land og region

Når du fyller 18 år, kan du administrere dine egne Skjermtid-innstillinger.