Bruk Notater på iPhone, iPad og iPod touch

Med Notater kan du skrive ned tanker, lage sjekklister, skissere ideer med mer. Og med iCloud kan du holde notatene dine oppdaterte på alle enhetene dine.

Notater-symbolet

Kom i gang

• Sørg for at iPhone, iPad eller iPod touch har den nyeste versjonen av iOS eller iPadOS.

• For å bruke de nyeste funksjonene i Notater må du sørge for at du har konfigurert Notater med iCloud eller har notater lagret lokalt på enheten. Mange Notater-funksjoner fungerer ikke med andre e-postleverandører.

Lag nye notater

1. Åpne Notater.

2. Trykk på Skriv ny-knappenSkriv ny-knappen, og opprett deretter notatet.

iPhone som viser hvordan du lager et notat i Notater-appen.
  3. Trykk på Ferdig.

Den første linjen i notatet blir tittelen. For å endre formateringsstilen til den første linjen går du til Innstillinger > Notater > Start nye notater med, og velg deretter et alternativ.

Du kan også raskt få tilgang til Notater fra Kontrollsenter. Gå til Innstillinger > Kontrollsenter, og legg til Notater. Åpne deretter Kontrollsenter og trykk på Notater, for å opprette et notat. Eller du kan bare be Siri om å «Opprette et nytt notat».

Gjør mer med Notater

Med Notater kan du feste toppnotatene dine, tegne, lage sjekklister, skanne og signere dokumenter og legge til vedlegg – som bilder, videoer eller nettlenker.

Fest et notat

iPhone som viser hvordan du fester et notat i Notater-appen.

Fest favorittnotatene dine eller de viktigste notatene for å gjøre det lettere å finne dem. For å feste et notat sveiper du til høyre over notatet. Deretter slipper du opp fingeren. Eller gå til notatet, trykk på Mer-knappenMer-knappen og deretter på Fest-knappenFest-knappen. For å oppheve festingen av et notat sveiper du til høyre over notatet igjen.

Formater notater

Formatalternativene i Notater på iPhone

Formatering-symbol for titler og overskrifter i Notater-appen. for å legge til en tabell, tittel, overskrift eller punktliste. Du kan også trykke på og holde inneFormatering-symbolet for titler og overskrifter i Notater-appen. for å raskt åpne en liste med formateringsalternativene.

Angre endringer i et notat

Hvis du vil oppheve en endring du har gjort i et notat, trykker du på Angre-knappenBildet har ingen alternativ tekst øverst på skjermen. Du kan angre eventuelle endringer du har gjort mens du har det gjeldende notatet åpent.

Legg til vedlegg

iPhone som viser hvordan du legger til et vedlegg i Notater-appen.

Del-knapp Trykk på Notater-appen, velg notatet du vil legge til et vedlegg i, og trykk på Lagre.

Legg til bilder eller videoer

iPhone som viser hvordan du legger til et bilde eller en video i et notat i Notater-appen.

For å legge til et bilde eller en video trykker du på et notat, og deretter trykker du på Kamera-knappen Kamera-knapp. Trykk på Ta bilde eller video for å opprette et nytt bilde eller video, eller Velg bilde eller video for å legge til et eksisterende bilde eller en eksisterende video. Trykk på Bruk bilde eller Bruk video, eller trykk på Legg til for å legge til et eksisterende bilde eller en eksisterende video. Du kan også skanne dokumenter og legge dem til i notatene dine.

Kobling til et notat

I iOS 17 og nyere kan du koble til andre notater i et notat:

1. I et notat trykker og holder du på tomrommet. Slipp for å få frem alternativmenyen.

2. Sveip eller trykk på Videresend-knappenBildet har ingen alternativ tekst for å finne «Legg til kobling», og trykk deretter på «Legg til kobling».

3. Skriv inn tittelen på notatet du vil koble til, og velg det fra listen.

Alternativene for å legge til en kobling i Notater på iPhone med iOS 17 eller nyere.
  4. Slå Bruk notattittel som navn på eller av. Skriv inn annen koblingstekst om nødvendig.

5. Trykk på Ferdig.

Du kan også skrive «>>» i brødteksten i notatet, angi tittelen på notatet du vil koble til, og velge det fra listen.

Opprett mapper

1.  for å se Mapper-listen din. for å se Mapper-listen din.

2. Trykk på Ny mappe-knappen i Mapper-listenNy mappe-symbol.

iPhone som viser hvordan du oppretter en mappe i Notater-appen.
  3. Velg hvor du vil legge til mappen. For å opprette en undermappe drar du mappen som du vil gjøre til en undermappe, til hovedmappen. Den flyttes under hovedmappen og rykkes inn.

4. Gi mappen et navn, og trykk på Lagre.

Flytt et notat til en annen mappe

1.  for å gå tilbake til Notater-listen. for å gå tilbake til Notater-listen.

2. I listen over notater trykker du på Mer-knappenMer-knappen og deretter på «Velg notater».

3. Trykk på notatene du vil flytte.

iPhone som viser hvordan du flytter et notat til en annen mappe i Notater-appen.
  4. Trykk på Flytt, og velg mappen du ønsker å flytte dem til.

Se notatene dine i Gallerivisning

Gallerivisning gir deg en ny måte å se notatene dine på. Dermed er det enklere enn noensinne å finne notatet du leter etter. Åpne en mappe eller en liste med notater, trykk på Mer-knappenMer-knappen og deretter på «Vis som galleri».

iPhone som viser hvordan notater ser ut i Gallerivisning.

Slik sorterer du notater inni mapper:

1. Gå til mappen du vil sortere.

2. Trykk på Mer-knappenMer-knappen og deretter på «Sorter notater etter».

3. Velg hvordan du vil sortere notatene.

Hvis du vil sortere alle notatene dine automatisk, går du til Innstillinger > Notater og trykker på «Sorter notater etter». Deretter velger du hvordan du vil sortere notatene dine.

Søke etter et notat eller vedlegg

For å søke etter et bestemt notat trykker du bare på søkefeltet og skriver inn det du leter etter. Du kan søke etter både maskin- og håndskrevne notater. Søk kan gjenkjenne hva som er i bildene i notatene dine. Hvis du for eksempel søker på «sykkel», får du opp alle bildene dine som inneholder sykler. Søket kan også finne spesifikk tekst i skannede dokumenter eller bilder, som kvitteringer eller regninger.

Hvis du vil søke etter noe i et bestemt notat, velger du notatet, trykker på Mer-knappenMer-knappen, og deretter trykker du på «Finn i notat» og skriver inn det du søker etter.

Du kan også søke etter vedlegg. Mens du er i en Notater-liste trykker du på Mer-knappenMer-knappen og deretter på «Vis vedlegg». Hvis du vil gå til notatet med vedlegg, kan du røre og holde på miniatyrbildet av vedlegget, og så trykke på Vis i notat.

Lag notater umiddelbart fra den låste skjermen

Du kan bruke en Apple Pencil med en kompatibel iPad Hvis du vil endre disse innstillingene, går du til Innstillinger > Notater. Deretter trykker du på «Åpne notater fra låst skjerm» og velger et alternativ.

Trykk på den låste skjermen med Apple Pencil, og opprett notatet ditt. Det du oppretter, blir automatisk lagret i Notater.

Hold notatene sikre

Med Notater-appen kan du låse alle notatene du vil holde privat fra andre som kan bruke enheten din. Avhengig av enheten kan du bruke enhetens kode eller Mac-påloggingspassordet sammen med Face ID eller Touch ID for å låse og låse opp notatene dine.

Bruk passordbeskyttelse med notatene dine

Slett et notat

1. Sveip til venstre over notatet i Notater-listen.

2. Trykk på papirkurven Papirkurv-knappen.

Du kan også åpne notatet, trykke på Mer-knappenMer-knappen og deretter på «Slett».

Finn ut hva du gjør hvis du mangler notater

Gjenopprett et slettet notat

1. Gå til mappelisten i Notat-appen.

2. Trykk på Nylig slettet.

3. Trykk på notatet du vil beholde.

4. Trykk hvor som helst i notatet, og trykk deretter på Gjenopprett.

Konfigurer Notater med iCloud

Du kan bruke iCloud til å oppdatere notatene på alle enhetene dine. Hvis du vil konfigurere Notater med iCloud, går du til Innstillinger > [navnet ditt] > iCloud og slår på Notater. Du ser notatene dine på alle Apple-enhetene du har logget på med samme Apple-ID.

Finn ut mer om Notater

Bruk Notater via iCloud fra en nettleser

For å bruke Notater på iCloud.com går du til icloud.com og logger på med Apple-ID-en din (den du bruker med iCloud). Klikk på Notater-appen.

Hvis du bruker en annen iCloud-app, kan du bytte til Notater ved å klikke på appens navn øverst i icloud.com-vinduet.

Når du arbeider med Notater på iCloud.com, sørg for at du bruker en nettleser som anbefales i Systemkrav for iCloud.

Hvis du bare ser Pages, Numbers, Keynote og Settings på iCloud.com, har du ikke konfigurert en Notat-konto for iCloud. For å lagre notatene til iCloud, som lar deg synkronisere notater mellom de forskjellige enhetene dine og lar deg få tilgang til notatene på nettet, går du til iCloud-innstillingene > Kontoer på enheten og slå på Notater-synkronisering.

Hvis du prøver å bruke Notater på iCloud.com, men får en melding som sier at en iCloud-e-postadresse er nødvendig, er ikke iClouden satt opp med en kostnadsfri @icloud.com-e-postkonto. iCloud bruker denne e-postkontoen til å lagre notater for den originale Notater-appen på iCloud.com og enhetene dine. Hvis du ikke har en @icloud.com-e-postadresse, kan du opprette en ved å slå på Notater i iCloud-preferansene på Macen eller i Innstillinger på iOS-enheten.