Bruk Referansemodus på iPad Pro

Liquid Retina XDR-skjermen på iPad Pro kan vise referansefarger for populære fargestandarder samt SDR- og HDR-videoformater.

Hva er Referansemodus?

Referansemodus er en visningsmodus for profesjonelle arbeidsflyter for innholdsoppretting, som fargegradering, redigering og innholdsgjennomgang, der det er avgjørende med nøyaktige farger og konsekvent bildekvalitet.

For å bruke Referansemodus trenger du:

• 12,9-tommers iPad Pro (5. generasjon eller nyere)

• iPadOS 16 eller nyere

Når Referansemodus er på, viser iPad Pro referansefarger for disse vanlige fargestandardene og videoformatene med maksimal lysstyrke på opptil 1000 nit for HDR og opptil 100 nit for SDR:

• BT.709

• BT.601 SMPTE-C

• BT.601 EBU

• sRGB

• HDR10 BT.2100 PQ

• BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4

• Dolby Vision Profile 5

Referansemodus gjør at iPad Pro kan matche fargekravene til arbeidsflyten din. Modusen har D65 som målhvitpunkt og deaktiverer alle dynamiske skjermjusteringer for omgivelsene, som True Tone, Autolysstyrke og Night Shift. Du kan også justere hvitpunktet og lystettheten manuelt. Formater som ikke støttes, fargehåndteres på samme måte som i standard visningsmodus.

Du kan også bruke Referansemodus med SideCar for å lage en referansearbeidsflyt som er konsekvent mellom iPad og Mac.

Referansemodus kan påvirke batterilevetiden.

Slå Referansemodus på eller av

1. Åpne Innstillinger-appen, og trykk på Skjerm og lysstyrke.

2. Trykk på Avansert.

3. Slå Referansemodus på eller av.

Bruk finjusteringskalibrering

Bruk finjusteringskalibrering til å opprettholde skjermens referansefargegjengivelse ved å justere hvitpunktet og lystettheten. Legg inn verdiene du måler ved hjelp av et eksternt instrument og et testmønster. iPadOS justerer automatisk skjermen til målverdiene dine for hvitpunkt og lystetthet.

1. Åpne Innstillinger-appen, og trykk på Skjerm og lysstyrke. Trykk deretter på Avansert, og sørg for at Referansemodus er slått på.

2. Bruk et eksternt instrument til å måle et testmønster. Merk deg verdiene du måler.

3. Gå tilbake til Innstillinger-appen, og trykk deretter på Skjerm og lysstyrke. Trykk på Avansert, og trykk deretter på Finjusteringskalibrering.

4. Trykk på tomrommet ved siden av hver innstilling for å angi en verdi. Legg inn verdiene du målte, i målt-feltene. Angi målverdiene dine for hvitpunkt og lystetthet i målfeltene.

5. Når du er ferdig, trykker du på Ferdig. iPad Pro-skjermen justerer seg til målverdiene dine for hvitpunkt og lystetthet.

Her er beskrivelsene av hva du skal angi i målt- og mål-feltene:

• Målt hvitpunkt (x): x-kromatisitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) ved måling av et hvitt eller grått testmønster.

• Målt hvitpunkt (y): y-kromatisitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) ved måling av et hvitt eller grått testmønster.

• Målt lystetthet (cd/m2): Y-lystetthetsverdien (CIE 1931 xyY) ved måling av et hvitt eller grått testmønster.

• Målhvitpunkt (x): x-kromatisitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) for målhvitpunktet ditt.

• Målhvitpunkt (y): y-kromatisitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) for målhvitpunktet ditt.

• Mållystetthet (cd/m2): Y-lystetthetsverdien (CIE 1931 xyY) for mållystettheten.

For å fjerne finjusteringskalibreringer som har blitt brukt tidligere, trykker du på Gjenopprett standardinnstillinger.

Last ned testmønstre

Du kan bruke QuickTime-filmtestmønstre fra Apple til å evaluere kalibreringen av en iPad Pro. Disse referansene har riktig fargemerking, og du bruke dem sammen med måleinstrumentet du har tilgjengelig internt, til å finjustere kalibreringen av skjermens hvitpunkt og lystetthet.

1. Gå til utviklernettsiden for AVFoundation.

2. I delen «Related Resources» (Relaterte ressurser) klikker du på «Color Test Patterns» (Fargetestmønstre) for å laste ned testfilene.

3. I Filer-appen pakker du ut arkivet QuickTime-Test-Pattern.zip. Sammen med hvert sett med testmønstre finner du en Reference Values.txt-fil som viser forventet kromatisitet og lystetthet for hvert testmønster.

Kun de følgende settene med QuickTime-testmønstre er anbefalt for iPad Pro:

• HDR10_ST2084

• SDR_BT601_NTSC_SMPTE_C

• SDR_BT601_PAL_EBU

• SDR_BT709_HDTV

Sjekk oppsettet og omgivelsene

Når du måler et testmønster og finjusterer skjermen:

• Plasser måleinstrumentet riktig i forhold til midten av skjermen.

• Kontroller at instrumentet er plassert vinkelrett på overflaten av skjermen.

• Sørg for at rommet er svakt belyst eller mørkt, slik at lys eller gjenskinn ikke påvirker målingene.

• Sørg for at skjermen har varmet seg opp i minst 30 minutter og er termisk stabil.

• Utfør måling og finjustering i et miljø med temperaturer på 25 °C eller kaldere i omgivelsene.

• Du trenger ikke å fjerne en eksisterende finjusteringskalibrering før du måler og anvender en ny.

Områdegrenser for finjusteringskalibrering

• Datafeltene for de tre målte verdiene har statisk gyldige inndataområder, slik at du kan måle et bredt utvalg av testmønstre.

• Verdiområdene som er oppnåelige for x- og y-mål i datafeltene beregnes basert på de målte x- og y-verdiene og eventuell eksisterende finjusteringskalibrering.

• Verdiområdet som er oppnåelig for mållystetthet beregnes basert på de målte verdiene for x, y og lystetthet, målverdiene for x og y og eventuell eksisterende finjusteringskalibrering.

• Verdiområdene som er mulige å oppnå for måldatafeltene, vises ved siden av feltene.

• Hvis du angir en verdi som er utenfor det oppnåelige området, blir området uthevet i rødt.

Hvis ønsket målverdi er utenfor området som vises.

Årsaken til det kan være en eller flere av de følgende:

• Måleverdiene fra instrumentet kan være feil. Kontroller at instrumentet er plassert vinkelrett på skjermen og riktig i forhold til midten av testmønsteret.

• Verdiene du anga i målt-feltene, kan være feil. Kontroller at de registrerte måleverdiene samsvarer med måleverdiene du innhentet fra instrumentet.

• Verdiene du anga i målfeltene, kan være feil. Kontroller at du bruker testmønsteret du planla å bruke, og at målverdiene som er angitt i målfeltene, samsvarer med forventet kromatisitet og lystetthet for testmønsteret du måler.

• Ønsket mållystetthet er kanskje ikke oppnåelig. Skjermene på iPad er utviklet for å være de beste i bransjen. Alle skjermer kan være utsatt for reduserte lysstyrkenivåer når skjermen eldes over tid. Dette kan medføre at lystetthetsmålet ditt ikke lenger er mulig å oppnå. I slike tilfeller kan skjermens hvitpunktnøyaktighet fortsatt opprettholdes.

Bruk Referansemodus med Sidecar

Krever Mac med Apple-chip

Hvis du bruker Sidecar til å utvide eller speile Mac-skrivebordet til iPad Pro, kan du slå på Referansemodus for å bruke iPad Pro som en sekundær referanseskjerm:

1. Slå på Referansemodus på iPad.

2. På Macen velger du en forhåndsinnstilling for referanse. Du kan bruke en av disse forhåndsinnstillingene (med tilhørende fargestandarder og videoformater som støttes av Referansemodus, i parentes):

• HDTV Video (BT.709)

• NTSC Video (BT.601 SMPTE-C)

• PAL & SECAM Video (BT.601 EBU)

• Internett og web (sRGB)

• HDR Video (HDR10 BT.2100 PQ, BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4, Dolby Vision Profile 5)

3. Flytt et Mac-vindu til iPad.