Hvis du ønsker å kjøpe en brukt iPhone

Finn ut hvordan du inspiserer en brukt iPhone.

Hvorfor kjøpe en brukt iPhone?

Apple designer produkter for å vare og gir bransjeledende enhetsstøtte for programvareoppdateringer. Dette betyr at en iPhone varer lenger enn andre smarttelefoner,* og en brukt iPhone kan være en fin måte å eie en iPhone på.

Hvis du kjøper på nettet

• Kjøp fra en pålitelig selger.

• Forstå policyen for retur. Sørg for at du forstår hvor lang tid du har på å returnere iPhonen (om nødvendig), av hvilke grunner du kan returnere den, og hvordan du returnerer den.

• Finn ut om selgeren sertifiserer de brukte enhetene sine, og hva prosessen innebærer. Du bør kunne finne ut om selgerens sertifiseringsprosess og hva som inspiseres.

• Finn om mulig ut om iPhonen har fysisk skade, hva tilstanden til batteriet er og sjekk delene og servicehistorikken til iPhonen.

• Hvis iPhonen er låst for aktivering, skal du ikke kjøpe den. Finn ut mer om aktiveringslås.

• Inspiser iPhonen når du får den. Hvis den ikke er i den tilstanden du forventet, returnerer du den.

Hvis du kjøper personlig eller inspiserer etter kjøpet

Du bør kunne inspisere den fysiske tilstanden til en iPhone og om den fungerer som den skal. Du bør også kjenne til tilstanden til batteriet.

Se etter skader

Alvorlig skade kan påvirke funksjonaliteten til iPhonen.

1. Fjern om nødvendig dekselet og eventuelt tilbehør fra iPhonen.

2. Se etter riper på skjermen.

3. Sjekk sidene og baksiden av iPhonen for riper og bulker.

4. Inspiser Lightning-kontakten for skade eller rusk.

Slå på iPhonen

Du bør se enten låseskjermen, «Hei»-skjermen eller iPhone låst til eier-skjermen.

Hvis iPhonen ikke slår seg på, kan batteriet være utladet. Prøv å lade iPhonen. Hvis batteriet ikke lades, skal du ikke kjøpe iPhonen.

Hvis du ser låseskjermen

Lås opp iPhonen ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen (på en iPhone med Face ID) eller trykke på Hjem-knappen (på andre iPhone-modeller).

Hvis iPhonen er beskyttet med Face ID, Touch ID eller en kode, og selgeren er til stede, kan du be vedkommende om å slette iPhonen slik at du kan teste den. Vedkommende må kanskje følge trinnene i Dette bør du gjøre før du selger, gir bort eller bytter inn en iPhone eller iPad.

Når du låser opp iPhonen og du ser startskjermen, kan du begynne å teste et par ting.

Hvis du ser Hei-skjermen

Hvis du ser «Hei» på skjermen på forskjellige språk, har iPhonen blitt slettet. Du vil ikke kunne teste den i denne tilstanden, så du må konfigurere den, inkludert å aktivere den.

Finn ut hvordan du konfigurerer iPhone

Når iPhonen er konfigurert og du ser startskjermen, kan du begynne å teste et par ting.

Hvis du ser iPhone låst til eier-skjermen

Hvis du ser skjermen iPhone låst til eier når du slår på eller vekker iPhonen og selgeren er til stede, kan du be vedkommende om å skrive inn passordet sitt for å slå av aktiveringslåsen. Aktiveringslås er utformet for å hindre andre enn eieren fra å bruke iPhonen.

Ikke kjøp en iPhone dersom aktiveringslåsen er aktivert.

Hvis du kjøpte iPhonen på nettet og du ser meldingen iPhone låst til eier på skjermen, må du returnere iPhonen.

Les mer om aktiveringslås

Når du ser startskjermen

Når du ser startskjermen, er du klar til å teste et par ting på iPhonen.

Startskjermen med innebygde apper

Finn ut om noen deler er byttet ut

1. Gå til Innstillinger > Generelt > Om.

2. Sjekk iOS-versjonen. Hvis den er 15.2 eller nyere, kan det hende du ser delen Deler og servicehistorikk etter serienummeret, avhengig av iPhone-modellen og om en del er byttet ut.

Slik forstår du delen Deler og servicehistorikk:

• Hvis en del er merket med Genuine Apple Part (ekte Apple-del), er delen erstattet med en ekte Apple-del og i henhold til Apple-prosesser.

• Hvis en del er merket Ukjent del, betyr dette at installasjonen er ufullstendig, eller at delen ble erstattet med en uoriginal del, tidligere ble brukt eller installert i en annen iPhone, eller at den ikke fungerer som forventet.

Innstillinger > Om-skjermen med deler og servicehistorikk

Sjekk tilstanden til batteriet

For iPhone 6 og nyere viser iOS 11.3 og nyere batteritilstanden og anbefaler om du må bytte ut batteriet. Du finner disse i Innstillinger > Batteri > Batteritilstand (med iOS 16.1 eller nyere finner du disse i Innstillinger > Batteri > Batteritilstand og lading).

Du kan se om ytelsesstyringsfunksjonen, som dynamisk administrerer maksimal ytelse for å forhindre uventede avslutninger, er på (denne informasjonen er kun tilgjengelig for batterier som er byttet ut med ekte Apple-deler og ved å følge Apple-prosesser).

Du kan se batteriets maksimale kapasitet og om det er noen viktige batterimeldinger, inkludert om batteriets tilstand er forringet. Batteritilstandsinformasjon er ikke tilgjengelig for ukjente eller uoriginale batterier.

Finn ut mer om iPhone-batteritilstand

Finn ut om iPhonen er låst til en operatør

Gå til Innstillinger > Generelt > Om. Hvis du ser «Ingen SIM-begrensninger» ved siden av Operatørlås, er iPhonen låst opp. Hvis du ser en operatør, kan denne iPhonen bare brukes med denne operatøren.

Slik låser du opp en iPhone for å bruke den med en annen operatør

Koble til Wi-Fi

Prøv å koble til et Wi-Fi-nettverk hvis du har tilgang til et.

Hvis du bestemmer deg for å ikke kjøpe iPhonen eller returnere den, må du sørge for å glemme Wi-Fi-nettverkene.

Sjekk knappene

1. Med iPhonen konfigurert og ulåst trykker du på volum opp- og volum ned-knappene og sørger for at du ser bekreftelsen på skjermen.

2. Bruk Ring/stille-bryteren og sørg for at du ser bekreftelsen på skjermen.

3. Trykk på sideknappen. Den skal låse iPhonen.

Test kameraet

1. Åpne Kamera-appen og ta noen bilder.

• Ta bilder i svakt og sterkt lys ved å trykke på skjermen på området du vil ha fokus på.

• Test Tele-kameraet og Ultravidvinkel-kameraet på iPhone-modeller som har dem.

2. Se over bildene og sørg for at de er skarpe og i fokus.

3. Ta opp en video og se den, og sjekk igjen for eventuelle problemer.

Finn om nødvendig ut hvordan du bruker kameraet i Grunnleggende om iPhone-kamera.

Test høyttalerne

1. Flytt Ring/stille-bryteren fremover – mot enhetens skjerm – slik at oransje ikke vises.

2. Gå til Innstillinger > Lyder (eller Innstillinger > Lyder og følbar respons), og dra skyveknappen for Ringelyd og varsler frem og tilbake noen ganger. Hvis du ikke hører noen lyd, kan det være et problem med høyttaleren.

Finn ut om Ring/stille-bryteren

Test mikrofonen

1. Åpne Taleopptak-appen.

2. Trykk på Ta opp-knappenTa opp-knappen, si noen ord, og stopp opptaket.

3. Når du spiller av taleopptaket, skal du kunne høre stemmen din tydelig. Hvis du ikke gjør det, kan det være et problem med mikrofonen.

Sjekk skjermen

1. I Innstillinger-appen trykker du på Skjerm og lysstyrke.

2. Dra skyveknappen til høyre eller venstre for å justere lysstyrken.

* Se: Turner, Ash, «2020 - 2021’s Phone Depreciation Report» (2020 – 2021 rapport om telefonverdiavskrivning), BankMyCell; Cunningham, Andrew, «iPhone vs. Android: Which Is Better for You?» (iPhone vs. Android: Hva passer best for deg?), New York Times Wirecutter, January 27, 2021; «Smartphone Depreciation Calculator» (Kalkulator for avskrivning av smarttelefoner), SellCell.