Bruk Stage Manager til å organisere programmer og vinduer på Mac

Stage Manager organiserer programmer og vinduer slik at skrivebordet er ryddig og du kan holde fokus.

Slå Stage Manager på eller av

Krever macOS Ventura eller nyere

Klikk på KontrollsenterNo alt supplied for Image i menylinjen og deretter på Stage Manager.

Kontrollsenter, som viser Stage Manager-kontrollen

Organiser programmer og vinduer i Stage Manager

Stage Manager viser programmet du bruker for øyeblikket, midt på skjermen. De andre programmene du bruker, vises som miniatyrbilder på siden.

• For å bytte mellom vinduer klikker du på et miniatyrbilde.

• For å få tilgang til filer og mapper på skrivebordet klikker du på skrivebordet.

Miniatyrbilder er plassert automatisk basert på nylig bruk, med opptil seks miniatyrbilder vist, avhengig av størrelsen på skrivebordet. Hvert miniatyrbilde viser vinduet i sanntid, slik at du kan se oppdateringer som innkommende meldinger uten å bytte til det vinduet.

Eksempel på Stage Manager-visning
  • Hvis du vil opprette en gruppe av vinduer midt på skjermen, drar du et miniatyrbilde til det midterste vinduet eller holder inne Skift-tasten mens du klikker på miniatyrbildet. Bildet over viser to grupper: Keynote- og Finder-vinduer er gruppert i midten, og News- og Musikk-vinduer er gruppert i miniatyrbildet nederst.

• For å fjerne et vindu fra en gruppe du har opprettet, drar du det tilbake til miniatyrbildeområdet.

• Hvis du vil flytte eller endre størrelsen på vinduet i midten, drar du i tittellinjen eller en av kantene på vinduet for å utvide den siden av vinduet. Hvis et vindu dekker miniatyrbildene, er de skjult frem til du avdekker dem eller flytter pekeren til venstre kant av skjermen. Hvis du åpner et vindu i fullskjerm, flyttes det til et eget område utenfor Stage Manager.

• Hvis du vil dra et objekt til et annet vindu, holder du objektet over et miniatyrbilde frem til vinduet flytter seg til midten, og deretter slipper du objektet inn i vinduet. Hvis flere vinduer er i midten, kan du holde objektet over et bakre vindu helt til det ligger fremst, og deretter slipper du objektet.

• Hvis du vil sende et vindu til siden som miniatyrbilde uten å bytte vinduer, klikker du på minimer-knappenNo alt supplied for Image i hjørnet av vinduet. Eller trykk på Kommando-M.

• For å skjule miniatyrbilder og vinduer for et program trykker du Kommando-H. Når et program ikke er synlig fordi det er skjult eller ikke har blitt brukt nylig, kan du bytte til det aktuelle programmet på andre måter, for eksempel fra Dock eller ved å trykke Kommando-Tabulator.

Endre Stage Manager-innstillingene

Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikk på Skrivebord og Dock i sidepanelet og deretter på Tilpass ved siden av Stage Manager på høyre side.

Stage Manager-innstillinger

Nylige programmer

• Når denne innstillingen er slått på, forblir miniatyrbilder synlige, med mindre de dekkes av vinduer.

• Når denne innstillingen er slått av, holdes miniatyrbilder skjult til du flytter pekeren til venstre kant av skjermen.

Skrivebordsobjekter

• Når denne innstillingen er slått på, forblir objekter på skrivebordet synlige.

• Når denne innstillingen er slått av, holdes objekter på skrivebordet skjult til du klikker på skrivebordet.

Vis vinduer fra et program

• Alt på én gang: Programmet midt på skjermen viser alle vinduene samtidig.

• Ett om gangen: Programmet midt på skjermen viser ett av vinduene om gangen. De andre vinduene er i programmets miniatyrbilde. For å bytte mellom dem, klikker du på miniatyrbildet. Du kan fortsatt opprette en gruppe ved å dra vinduer fra miniatyrbildet til midten.

• På de fleste tastatur som har en tegntast til venstre for tallet 1, kan du trykke på den tasten sammen med Kommando-tasten (⌘) for å bytte raskt mellom vinduene i programmet du bruker.

Hvis Stage Manager ikke vises i kontrollsenteret

Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikk på Skrivebord og Dock i sidepanelet, bla ned på høyre side, og kontroller at «Skjermer har egne Spaces» er slått på. Du skal nå se Stage Manager i Kontrollsenter.

Finn ut mer

Slik kan du gjøre det enda enklere å få tilgang til Stage Manager:

• Legg til Stage Manager i menylinjen ved å dra den fra KontrollsenterNo alt supplied for Image til menylinjen. Eller velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikk på Kontrollsenter i sidepanelet, og velg deretter Vis i menylinje fra Stage Manager-menyen til høyre.

• Lag en hurtigtast for Stage Manager. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikk på Tastatur i sidepanelet, klikk på Tastatursnarveier-knappen, og klikk deretter på Mission Control. Dobbeltklikk på «ingen» ved siden av Stage Manager-innstillingen, og trykk deretter på tastene du vil bruke som snarvei.