Match tempoet automatisk i Logic Pro for Mac

Ta opp uten en metronom, få Smart Tempo til å analysere opptaket og automatisk lage et tempokart, og bruk deretter hint til å finjustere analysen og legge til endringer i taktarten.

Du kan ta opp lydspor eller MIDI-spor uten en metronom og få Smart Tempo til å analysere opptaket på to måter:

• Med åpent tempoopptak kan du ta opp uten en metronom og raskt tilpasse sporet til tempoet i prosjektet eller tilpasse prosjekttempoet til det nyinnspilte sporet. Du kan lage et opptak med åpent tempo i et tomt prosjekt eller i et prosjekt som allerede har andre spor. Du kan også velge å bruke et gjennomsnittlig tempo på det åpne opptaket ditt i prosjektet.

• Med Adapt- (Tilpass) eller Automatic-modus (Automatisk) kan du ta opp uten en metronom og få Logic Pro til å matche tempoet i prosjektet under opptak. Deretter kan du bruke temporelaterte verktøy som metronom, Drummer-programtillegget og temposynkroniserte effekter, som følger tempokartet for det opprinnelige opptaket.

Når du er ferdig med et opptak, kan du bruke hint til å forbedre tempoanalysen og legge til taktartsdata.

Hvis du ikke vil bruke Smart Tempo-funksjoner, velger du Keep-modus (Behold).

Bruk åpent tempoopptak

1. Legg til knappen Free Tempo Recording (Åpent tempoopptak) på verktøylinjen:

• Klikk på Skjermmodus-lokalmenyen i LCD, som er plassert midt på kontrollinjen.

• Velg Tilpass kontrollinje og skjerm.

• Under Transport (Transporter) velger du Free Tempo Recording (Åpent tempoopptak).

2. Klikk på knappen for Free Tempo Recording (Åpent tempoopptak)Bildet har ingen alternativ tekst, og deretter spiller du inn delen din. Hvis prosjektet ditt har andre spor, dempes de mens du tar opp, slik at du kan spille uten å tenke på tempoet.

3. Klikk på knappen Free Tempo Recording (Åpent tempoopptak) igjen når du er ferdig.

4. I vinduet som vises, velger du hvordan du vil at Smart Tempo skal håndtere analysen, og deretter klikker du på Apply (Bruk).

• Hvis dette er det første sporet i prosjektet, bør du velge «Apply region tempo to project tempo» (Bruk områdetempo på prosjekttempo), som vil lage et tempokart for prosjektet.

• Hvis prosjektet hadde spor fra før, vil du kanskje velge «Apply Project Tempo to Region» (Bruk prosjekttempo på område), slik at den nye innspillingen samsvarer med tempoet til de andre sporene i prosjektet.

5. Klipp bort stillhet fra begynnelsen eller slutten av opptaket, og flytt området til ønsket plassering på tidslinjen.

For å fastslå nøyaktigheten til Smart Tempo-analysen kan du slå på metronomen og spille av opptaket. Hvis du tror at Smart Tempo-analysen kan være mer presis, kan du legge til hint for å forbedre analysen, redigere taktmarkører og mer i Smart Tempo Editor.

Ta opp uten en metronom i Adapt- (Tilpass) eller Auto-modus

For å tilpasse prosjekttempoet til fremføringen din mens du spiller inn, bruker du Adapt- (Tilpass) eller Automatic-modus (Automatisk). Bruk Adapt-modus (Tilpass) midlertidig, når du spiller inn de første sporene i det nye prosjektet ditt. Med Automatic-modus (Automatisk) velger Logic Pro automatisk Adapt-modus (Tilpass) hvis det ikke finnes noe referansemateriale i prosjektet (eller hvis metronomen av), eller Keep-modus (Behold) hvis det er spor med referansemateriale til stede.

1. Opprett et nytt prosjekt.

2. Hvis du vil se Spor-området, klikker du på knappen Spor-områdeBildet har ingen alternativ tekst.

3. Klikk på Smart Tempo-lokalmenyen i Tempo-delen av LCD, og velg deretter Adapt (Tilpass) eller Auto.

4. Klikk på Metronom-knappenBildet har ingen alternativ tekst på verktøylinjen for å slå den av.

5. Klikk på knappen Record Enable (Aktiver opptak)Bildet har ingen alternativ tekst i sporfeltet .

6. Klikk på opptaksknappenBildet har ingen alternativ tekst(eller trykk på R-tasten på tastaturet) for å begynne å ta opp lydsporet eller MIDI-sporet. Logic oppretter et tempokart, som vises i Tempo-sporet over Spor-området.

Tempo-sporet som viser et tempo-kart etter innspilling av et MIDI-spor i Adapt Smart Tempo-modus (Tilpass Smart Tempo)
  7. Når du er ferdig, klikker du på Stopp-knappenBildet har ingen alternativ tekst.

8. Klipp bort stillhet fra begynnelsen eller slutten av opptaket, og flytt deretter området til ønsket plassering på tidslinjen. Når du flytter eller redigerer området, følger endringer i tempo området til den nye plasseringen.

9. Hvis du brukte Adapt-modus (Tilpass), må du bytte til Auto eller Keep-modus (Behold), slik at eventuelle påfølgende opptak ikke endrer det opprinnelige tempokartet.

Deretter legger du til et Drummer-spor, Apple Loops eller andre rytmiske elementer, som automatisk følger det opprinnelige tempokartet. Du kan også slå på metronomen, så vil den følge tempokartet.

Når du flytter eller redigerer områder, følger endringer i tempo områdene til den nye plasseringen. Hvis du gjorde et opptak med flere spor og du legger til spor senere, kan du legge til sporene i settet med spor Smart Tempo bruker for å lage tempokartet, og analysere tempoet på nytt.

Finjuster Smart Tempo-analysen for lydområder med hint

Når du først har analysert en lydregion med Smart Tempo, kan det være lurt å finjustere analysen for å gjøre tempokartet mer nøyaktig. Med Hint-modus i Smart Tempo Editor kan du legge til «hint» for å hjelpe Logic Pro med å oppdage nedslag og takten mer nøyaktig.

Og hvis opptaket har endringer i taktarten, og du vil at Logic Pro skal oppdage dem, må du legge til hint om taktarten. Endringer i taktarten i et område eller utvalg kan bare oppdages ved å legge til hint om taktarten.

Slik bruker du Hint-modus:

1. Dobbeltklikk på området du vil jobbe med i Spor-området, og klikk deretter på Smart Tempo i redigereren nederst i vinduet. Hint-modus er slått på som standard, indikert av en opplyst Hint-modusknappBildet har ingen alternativ tekst i kontrollinjen i Smart Tempo Editor.

2. Hvis du vil legge til et nedslagshint, plasserer du pekeren i den øvre delen av hovedskjermen i redigereren, og deretter klikker du. En oransje linje med et sirkelformet håndtak vises i regionen.

Legg til et nedslagshint i Smart Tempo Editor
  3. For å legge til et nedslagshint klikker du i den nedre delen av området på hovedskjermen.

4. Slik legger du til et hint om taktart:

• Legg til et nedslags- eller takthint der endringen i taktarten skjer.

• Klikk på taktarten over hintet.

• Velg taktarten fra lokalmenyen.

5. For å legge til en tempointervall gjør du ett av følgende:

• Legg til et nedslagshint på den første takten i en linje, legg til takthint til hver gjenværende takt i linjen og et nedslagshint på den følgende linjen.

• Legg til nedslagshint på tre sammenhengende linjer.

Når du har tatt i bruk endringer og oppdatert tempoanalysen, opprettes det en tempointervall som varer til neste hint.

6. For å flytte et hint drar du håndtaket til venstre eller høyre.

7. Når du er ferdig med å legge til hint, klikker du på Apply Changes (Bruk endringer) i verktøylinjen i redigereren.

Hvis du legger til bare noen få nedslags- og takthint, kan du forbedre analysen. Du kan fortsette å legge til hint senere, men husk å ta i bruk endringer hver gang du legger til nye hint.

Lås et område

Hvis du vil legge til hint på andre steder i området, kan du låse områder du allerede har analysert, slik at de ikke analyseres når du tar i bruk nye endringer:

1. For å velge området du vil låse, klikker og drar du til venstre eller høyre på linjalen eller i midten av bølgeformen til Smart Tempo Editor.

2. Tilvalg-klikk på det valgte området, og velg deretter Lock Range (Lås område) fra lokalmenyen.

Forhåndsvis, rediger tempodata med mer i Smart Tempo Editor

Smart Tempo Editor inkluderer også andre funksjoner:

• For å redigere tempodata i lydfilen klikker du på Rediger-lokalmenyen. Du kan analysere lydfilen på nytt, bruke tempoet til et område på prosjektet eller bruke prosjekttempoet på et område, utvide tempoendringer, fjerne temporedigeringer som er gjort i filen, og mer.

• For å doble eller halvere tempoet til filen, klikker du på x2 eller /2 på Tempo-skjermen. Du kan for eksempel ha spilt inn et lydspor i Adapt-modus (Tilpass), og Logic Pro oppdaget tempoet som det dobbelte eller halvparten av tempoet du ønsker.

• Hvis du vil forhåndsvise filen, klikker du på avspillingsikonetBildet har ingen alternativ tekst.

• Hvis du vil legge til en metronom i forhåndsvisningen, klikker du på Metronom-knappenBildet har ingen alternativ tekst.

• Hvis du vil sette avspillingen av filen eller utvalget på loop, klikker du på Loop-symboletBildet har ingen alternativ tekst.

• Hvis du vil ha mer detaljert redigering i Smart Tempo Editor, for eksempel skalering av et utvalg nedslagsmarkører i de valgte områdene, klikker du på Hint-modusknappenBildet har ingen alternativ tekst for å slå av Hint-modus.

Finn ut mer om bruk av Smart Tempo Editor

Bruk Smart Tempo med flersporsopptak

For lydopptak med flere spor oppretter Logic Pro en redusert miks av et sett med flersporslydfiler. Smart Tempo analyserer deretter den reduserte miksen for å lage tempokartet.

Du kan jobbe med Smart Tempo og flersporsopptak på tre måter:

• Du kan lage et flersporsopptak og få Smart Tempo til å matche tempoet under opptak.

• Du kan importere flere lydfiler til et prosjekt og få Smart Tempo til å analysere dem samtidig ved import.

• Du kan velge lydområder i Spor-området i et prosjekt og få Smart Tempo til å analysere dem sammen.

Når du oppretter et flersporsopptak, eller hvis du importerer flere filer til Spor-området, må du angi disse alternativene først.

1. Velg Fil > Prosjektinnstillinger > Smart Tempo.

2. Velg Adapt Project Tempo (Tilpass prosjekttempo) fra lokalmenyen «Default for Project Tempo mode» (Standard for prosjekttempomodus).

3. Når du importerer lydfiler, velger du «På» fra lokalmenyen «Set imported audio files to» (Angi importerte lydfiler til). Dette slår automatisk på Flex (Fleks) for importerte filer.

Når du finjusterer tempoanalysen i Smart Tempo Editor, må du sørge for å bruke den reduserte miksen, som du kan velge fra filnavnskjermen på verktøylinjen i Smart Tempo Editor.

Finn ut mer om bruk av Smart Tempo med flersporsopptak

Hvis du ikke vil ta opp med Smart Tempo

Hvis du ikke vil bruke Smart Tempo-funksjoner, velger du Keep-modus (Behold). Med Keep-modus (Behold) vil temporelatert materiale som Drummer-spor tilpasses den gjeldende tempoinnstillingen. Du kan fortsatt analysere spor etter at du har tatt dem opp.

Slik velger du Keep-modus (Behold):

1. Velg Fil > Prosjektinnstillinger > Smart Tempo.

2. Velg Keep Project Tempo (Behold prosjekttempo) fra lokalmenyen Project Tempo Mode (Prosjekttempo-modus).