Opprett dokumenter, regneark og presentasjoner med tilgjengelighetsfunksjoner i Pages, Numbers og Keynote

Opprett dokumenter med tilgjengelighetsfunksjoner og merker for å oppfylle behovene til mottakerne, f.eks. elever/studenter eller kolleger.

Ved å følge anbefalingene i denne artikkelen kan du opprette tilgjengelige dokumenter som fungerer med skjermlesere og annen hjelpeteknologi. Når du deretter oppretter en PDF-fil eller en EPUB-bok som du skal dele med mottakerne, kan dokumentet støtte funksjoner som gir bedre tilgjengelighet.

Bruk en større fontstørrelse i dokumentet ditt

Hvis du bruker mindre fontstørrelser enn 10-punkts, kan det være vanskelig for enkelte personer å lese teksten i dokumentet ditt. Pass på å bruke større fontstørrelser i dokumentene dine. Hvis du regelmessig oppretter tilgjengelige dokumenter, kan du angi at Pages skal bruke en større fontstørrelse som standard. Når du gjør dette, brukes den foretrukne fonten og fontstørrelsen hver gang du oppretter et nytt dokument:

Legg til tilgjengelighetsbeskrivelser for medier

Du kan legge til beskrivelser for objekter i dokumentet, slik at dokumentet er enklere å forstå for personer som bruker hjelpeteknologi:

• Bilder

• Filmer

• Lyd

• Tegninger*

• Bildegallerier

Eksempel på tilgjengelighetsbeskrivelse: Plassholderbilder i maler og temaer inneholder tilgjengelighetsbeskrivelser.

* Du kan legge til beskrivelser for tegninger i Pages og Numbers.

Legg til beskrivelser på iPhone eller iPad

1. Trykk på objektet i dokumentet for å velge det, trykk på Format-knappenNo alt supplied for Image, og trykk på Bilde, Film, Lyd, Tegning eller Galleri.

2. Trykk på Beskrivelse, trykk i tekstruten, og skriv inn beskrivelsen.

Legg til beskrivelser på Mac

1. Klikk på objektet i dokumentet for å velge det, klikk på Format-knappenNo alt supplied for Image på verktøylinjen, og klikk på Bilde, Film, Lyd, Tegning eller Galleri i inspektøren.

2. Klikk i Beskrivelse-tekstruten, og skriv inn beskrivelsen.

Bruk overskrifter i dokumenter

Når du bruker overskrifter i dokumentet, kan skjermlesere identifisere og navigere direkte til overskriftene, noe som gjør det enklere å lese dokumentet. I Pages-dokumenter bruker du avsnittsstiler for å formatere overskrifter. I tabeller bruker du tittelrader og -kolonner.

Bruk overskrifter i Pages-dokumenter

1. I dokumentet klikker eller trykker du på teksten du vil angi overskriftstil for.

2. Trykk eller klikk på Format-knappenNo alt supplied for Image på verktøylinjen. Hvis du er i et sidelayoutdokument, kan du trykke eller klikke på Tekst-fanen øverst i Format-sidepanelet.

3. Velg navnet på avsnittsstilen nær toppen av Format-sidepanelet. Deretter velger du en overskriftstil på Avsnittsstiler-menyen.

Bruk tittelrader og -kolonner i tabeller

Hvis du legger til tittelrader og -kolonner, blir eksisterende rader og kolonner konvertert til titler:

• I Pages, Numbers og Keynote på iPhone eller iPad trykker du på tabellen, deretter på Format-knappenNo alt supplied for Image, så på Topptekst og bunntekst og til slutt på pluss (+) eller minus (–) ved siden av en tittelkategori.

• I Pages, Numbers og Keynote på Mac kan du Kontroll-klikke på tallet eller bokstaven ved siden av den første raden eller kolonnen i tabellen. Velg deretter «Konverter til tittelrad» eller «Konverter til tittelkolonne».

Bruk innholdsfortegnelser i Pages-dokumenter

Bruk en innholdsfortegnelse i dokumentet. Når du konverterer dokumentet ditt til PDF, vises innholdsfortegnelsen automatisk i navigasjonspanelet i PDF-filen. Oppføringer i innholdsfortegnelsen er merket som «Innholdsfortegnelse»-elementer og kan ha ekstra funksjonalitet for brukere av hjelpeteknologi. Og når du eksporterer filen til EPUB, inkluderes innholdsfortegnelsen automatisk for å gjøre navigeringen enklere.

Bruk innebygde layoutvalg for dokumentlayouter i Pages

Pages støtter tekst med flere kolonner og tekstruter som du kan koble sammen for å lage din egen layout. Hvis du bruker disse funksjonene til å definere layoutstrukturen i dokumentet i stedet for å bruke en tabell, blir det enklere for brukere med skjermlesere å navigere.

Slik legger du til og endrer kolonner i dokumentet:

1. Klikk i teksten i dokumentet. Hvis dokumentet har flere deler, gjelder dette kun for delen du klikker i.

2. Trykk eller klikk på Format-knappen på verktøylinjen. Deretter trykker eller klikker du på Layout-knappen nær toppen.

3. Bruk kontrollene i Kolonner-delen for å angi antallet kolonner og avstanden mellom dem:

• For å angi antallet kolonner klikker du på pilene ved siden av Kolonner-verdifeltet.

• For å angi avstanden mellom kolonnene dobbeltklikker du på verdiene i Kolonne- og Innermarg-kolonnene. Deretter skriver du inn kolonnebredden.

• For å angi ulike kolonnebredder fjerner du avkrysningen for «Lik kolonnebredde».

Finn ut mer om hvordan du bruker koblede tekstruter i dokumenter:

Ytterligere anbefalinger

Når du oppretter tilgjengelige dokumenter, bør du også følge disse tilleggsanbefalingene:

• Personer med enkelte typer fargeblindhet kan kanskje ikke se forskjell på to symboler som har ulik farge, men ellers er identiske. Du kan for eksempel bruke gjennomstreket tekst i stedet for farget tekst for å indikere fjernet tekst.

• Skjermlesere kan lese og navigere i storparten av teksten i dokumenter, men de fungerer ikke like godt når teksten er innebygd i bilder. Hvis du har et bilde med tekst som du vil inkludere i dokumentet, bør du vurdere å legge til denne teksten i et tekstruteelement i stedet.