Om Tilgjengelighetshendelser

I macOS 10.14.3 og iOS 12.3 er bryteren Tilgjengelighetshendelser – som tidligere lå under innstillingene for Tilgjengelighet – flyttet til AOM-kontrollen (Accessibility Object Model).

Hvordan Tilgjengelighetshendelser blir brukt

Med den nye Tilgjengelighetshendelser-funksjonen kan webutviklere sørge for at tilpassede kontroller på nettstedene deres er tilgjengelige for de som bruker tilgjengelighetsteknologi. Disse funksjonene kan nå brukes med tilgjengelighetsteknologi som VoiceOver og Bryterkontroll eller med tastaturer og andre tradisjonelle inndataenheter.

Tilgjengelighetshendelser er en delfunksjon i AOM-prosjektet (Accessibility Object Model), som er en webteknologi som utvikles i samarbeid mellom Apple, Google og Mozilla Foundation gjennom W3C. Standardutkastet inkluder nye semantiske inndatahendelser, som trinnvise handlinger for egendefinerte skyveknapper, lukkehandlinger for egendefinerte dialogbokser og pagineringshandlinger for egendefinerte rullevisninger. AOM-funksjonen er som standard slått av i iOS og macOS.

Slå på Tilgjengelighetshendelser

Tilgjengelighetshendelser-funksjonen fungerer bare når AOM-innstillingen er aktivert.

Slik slår du på Tilgjengelighetshendelser på Mac:

1. Velg Safari > Valg.

2. Klikk på Avansert og velg Vis Utvikle-menyen i menylinjen.

3. Fra Safari-menylinjen velger du Utvikle > Experimental Features (Eksperimentelle funksjoner) > Accessibility Object Model.

Slik slår du på Tilgjengelighetshendelser på iPhone, iPad eller iPod touch:

1. Gå til Innstillinger > Safari > Avansert > Eksperimentelle funksjoner.

2. Trykk for å slå på Accessibility Object Model.

Personvern

Tilgjengelighet og personvern er viktig for Apple. Tilgjengelighetshendelser-funksjonen gir ikke nettsteder tillatelse til å sjekke om enkeltpersoner bruker en skjermleser eller annen spesifikk tilgjengelighetsteknologi. Den deler heller ikke informasjon om en brukers funksjonsevne. For å kunne levere avanserte nettprogrammer som er kompatible med hjelpeteknologi-handlinger, kan riktignok webutviklere legge merke til at enkelte former for hjelpeteknologi er aktiv på en enhet – men bare når brukeren prøver å bruke en av disse egendefinerte kontrollene.

Apple er aktivt involvert i forskjellige organisasjoner for standardisering, som for eksempel W3C, og vi jobber med å utvikle alle produktene våre med fokus på personvern. Etter hvert som standarden utvikler seg, kommer vi til å fortsette å vurdere hvordan vi på en best mulig måte kan støtte tilgjengelighet på internett med brukerkontroll.