Slik tillater du administrering av OS X fra nettverksbaserte kontoer

Det finnes flere fremgangsmåter for å spesifisere hvilke nettverksbrukere eller -grupper som kan ha administratortilgang.

Systemvalg

Du kan legge til nettverksbrukere i den lokale administratorgruppen via Systemvalg.

1. Logg på med kontoen til en nettverksbruker.

2. Velg Systemvalg fra Apple-menyen.

3. På Vis-menyen velger du Brukere og grupper.

4. Merk av for «Tillat at brukeren administrerer maskinen».

5. Skriv inn navnet og passordet til en nåværende administrator når du blir bedt om det.

Katalogverktøy (Active Directory)

Du kan legge til Active Directory (AD)-grupper i den lokale administratorgruppen ved bruk av Katalogverktøy. (Du kan bare legge til Active Directory-grupper med denne metoden.)

1. Velg Systemvalg fra Apple-menyen.

2. På Vis-menyen velger du Brukere og grupper.

3. Klikk på Påloggingsvalg.

4. Klikk på Rediger-knappen ved siden av «Nettverkskontoserver».

5. Klikk på Åpne Katalogverktøy-knappen for å åpne Katalogverktøy (/System/Library/CoreServices/Directory Utility).

6. Klikk på låsen nederst til venstre for å autentisere deg.

7. Dobbeltklikk på Active Directory under Tjenester-fanen for å gjøre endringer.

8. Klikk på trekanten ved siden av «Vis avanserte valg» for å vise innholdet.

9. Under Administrativt-fanen klikker du på avmerkingsboksen for «Tillat administrasjon av» for å aktivere den.

10. Klikk på Legg til-knappen (+) for å legge til nye oppføringer på listen.

11. Klikk på OK for å lagre endringene.

Kommandolinje (avansert)

Hvis du har erfaring med bruk av Terminal og kommandolinjen, kan du legge til nettverksbrukere eller grupper i den lokale administratorgruppen med kommandoen dseditgroup i Terminal. Her er et eksempel på hvordan du legger til en nettverksbruker i administratorgruppen:

dseditgroup -o edit -n /Local/Default -u localadmin -p -a networkuser -t user admin

I dette eksempelet er «localadmin» navnet på en lokal administratorkonto på arbeidsstasjonen (du blir bedt om å oppgi passordet for denne kontoen), og «networkuser» er det korte navnet på nettverksbrukeren.

Hvis du vil finne ut mer om redigering av brukere og grupper via kommandolinjen, kan du gå til dseditgroup-hovedsiden.