iMac (sent 2006): Eksterne porter og kontakter

I denne artikkelen beskrives de eksterne portene og kontaktene på modeller av iMac (sent 2006):

• iMac (midten av 2006)

• iMac (17-tommers, sent 2006, CD)

• iMac (17-tommers, sent 2006)

• iMac (20-tommers, sent 2006)

• iMac (24-tommers)

Portene er plassert nederst til høyre på baksiden av datamaskinen, på inngangs- og utgangspanelet (I/O).

Porter og kontakter

1. Mini-DVI-videoutgang

2. Ethernet-port (10/100/1000 Gigabit Base-T)

3. Port for lyd inn / optisk lyd inn

4. Hodetelefonutgang / optisk lydutgang

5. USB 2.0-porter (tre porter)

6. FireWire-porter (to porter)

Bildet har ingen alternativ tekst

Mini-DVI-videoutgang

Ved å bruke Mini DVI-videoutgangen kan du speile video eller utvide størrelsen på Mac OS X-skrivebordet (utvidet skrivebordsmodus) med en kompatibel DVI- eller VGA-skjerm eller med projektor og riktig Apple Mini DVI-adapter:

• For DVI-skjermer bruker du Apple Mini-DVI til DVI-adapteren (M9321G/A).

• For VGA-skjermer eller projektorer bruker du Apple Mini-DVI til VGA-skjermadapteren (M9320G/A).

• For TV-er, projektorer eller videospillere som bruker S-videotilkobling eller sammensatt videosignal-tilkoblinger, bruker du Apple Mini-DVI til video-adapteren (M9319G/A).

VideospeilingVideospeiling

modusen Utvidet skrivebordmodusen Utvidet skrivebord

Hvis du vil ha mer informasjon om videoutgangen, kan du lese artikkelen Om Mini-DVI-porten på Intel-baserte iMacer.

Ethernet-port (10/100/1000 Gigabit Base-T)

iMac (sent 2006) har en innebygd 10/100/1000 Mbit/s Ethernet-port. iMac (sent 2006) kan kobles til en Ethernet-kabel fra et kabel- eller DSL-modem, en hub, en svitsj eller en ruter, eller til en annen Macintosh-maskin. Den tilkoblede enheten kan være enten en 10Base-T- eller en 100Base-TX-enhet. Porten oppdager automatisk hvilken type enhet som kobles til. Du trenger ikke å bruke en Ethernet-overgangskabel for å koble til andre Ethernet-enheter.

Port for lyd inn / optisk lyd inn

Lyd inn-porten er kompatibel med både digitale og analoge lydinndata.

Analoge lydinndata kan mottas via en 3,5 mm hodetelefonledning. Hodetelefoninngangen kan motta stereosignaler på linjenivå på opptil 24-bit stereo med en samplingsfrekvens på 44,1–192 kHz. Den er også kompatibel med en miniplugg-til-RCA-kabeladapter for tilkobling av stereoutstyr til datamaskinen.

Optiske lydinndata bruker SPDIF-formatet og bruker en standard Toslink-kabel med en Toslink-minipluggadapter, som kan motta opptil 24-bits stereo og samplingsfrekvens på 44,1–96 kHz.

iMac (sent 2006) har også en innebygd mikrofon nær det innebygde iSight-kameraet øverst på kanten av skjermen.

Hodetelefonutgang / optisk lydutgang

Hodetelefon-/linjeutgangen rommer både digital optisk lydutgang og analog lydutgang med en 24-bits D/A-omformer på 16–96 kHz. For analog hodetelefon-/linjeutgang bør en standard lydkabel med 3,5 mm plugg i plast eller en optisk plugg i nylon brukes.

Tre USB 2.0-porter

Baksiden av iMac (sent 2006) har tre USB 2.0-kompatible porter. Du kan koble både USB 2.0- og USB 1.1-kompatible enheter til disse portene. Tastaturet har også en USB-hub med to USB 1.1-kompatible porter.

Alle USB-portene bruker USB Type A-kontakter, som har fire pinner hver.

USB 2.0-portene støtter både lavhastighets-, fullhastighets- og høyhastighets dataoverføringer på opptil henholdsvis 1,5 Mbps, 12 Mbps og 480 Mbps.

To FireWire-porter

iMac (midten av 2006), iMac (17-tommers, sent 2006, CD) og 17-tommers og 20-tommers modeller av iMac (sent 2006) har to 400 Mbit/s FireWire (IEEE 1394)-porter. 400 Mbit/s er en teoretisk maksbelastning. Faktiske hastigheter varierer. Denne porten brukes av iPoder og tredjepartsenheter som videokameraer eller eksterne stasjoner.

iMac (24-tommers) har én FireWire 400-port, og én FireWire 800 (IEEE 1394b)-port, som støtter overføringshastigheter på 100, 200, 400 og 800 Mbps som en teoretisk maksimumsbelastning. Faktiske hastigheter kan variere.

Serien av iMacer (sent 2006) støtter måldiskmodus.