iMac (tidlig 2009): Eksterne funksjoner, porter og kontakter

Lær om eksterne funksjoner, porter og kontakter på iMac-datamaskiner (tidlig 2009). Alle porter og kontakter som dekkes i dette dokumentet, er plassert på inn-/utgangspanelet nederst til høyre på datamaskinens bakside.

No alt supplied for Image No alt supplied for Image

Funksjoner

Innebygd mikrofon

Den interne mikrofonen virker uavhengig av alle andre lydinnganger og er alltid tilgjengelig. Den interne mikrofonen støtter opptak med bitdybdene 16, 20 eller 24 bit per sampling og med samplingsfrekvensene 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz. Lyd som tas opp med mikrofonen, presenteres som en stereodatastrøm med samme data i både venstre og høyre kanal. Mikrofonens gain kan justeres fra -16 dB til +30 dB.

Innebygd iSight-kamera

Videochat med iChat AV over en bredbåndstilkobling, ta bilder med Photo Booth, eller ta opp video via iMovie HD. Kameraet har en indikatorlampe som lyser når iSight-kameraet brukes.

Optisk stasjon med direktemating

SuperDrive-stasjonen kan lese CD-ROM-, foto-CD-, lyd- og DVD-plater. Den kan skrive til CD-R-, CD-RW-, DVD±R-, DVD±RW- og DVD±R DL-plater (tolags).

Innebygd infrarød mottaker (IR) for Apple Remote-fjernkontroll

Den IR-baserte Apple Remote-fjernkontrollen (selges separat) virker sammen med den innebygde IR-mottakeren for bruk med Front Row for å få tilgang til DVD-spiller, iPhoto, iTunes og QuickTime Player.

I/U-porter

Apple Mini DisplayPort videoutgangsport

Ved å bruke Mini DisplayPort-videoutgangen kan du speile video eller utvide størrelsen på Mac OS X-skrivebordet (utvidet skrivebordsmodus) med en kompatibel DVI-skjerm (Digital Visual Interface) eller VGA-skjerm (Video Graphics Display) eller projektor og riktig Mini DisplayPort-adapter:

• Til Single Link DVI-skjermer bruker du Mini DisplayPort til DVI-adapteren (MB570Z/A).

• Til Dual-Link DVI-skjermer bruker du Mini DisplayPort til Dual-Link DVI-adapteren (MB571Z/A).

• Til VGA-skjermer eller projektorer bruker du Mini DisplayPort til VGA-skjermadapteren (MB572Z/A).

Videospeiling

Ved speiling kan du vise det samme bildet som iMac-flatskjermen viser, på en ekstern skjerm, et TV-apparat eller en projektor.

Modus for utvidet skrivebord

Koble til en ekstern skjerm og bruk området på denne som skrivebord i tillegg til den innebygde skjermen.

Ethernet-port (10/100/1000 Base-T)

iMac (tidlig 2009) har en innebygd Ethernet-port for bruk med 10Base-T/UTP, 100Base-TX og 1000Base-T Gigabit. Du kan koble iMac-maskinen til en Ethernet-kabel fra et kabel- eller DSL-modem, en hub, en svitsj eller en ruter, eller til en annen Macintosh-maskin.

Den tilkoblede enheten kan være enten en 10Base-T-, 100Base-T- eller 1000Base-T-enhet. Porten registrerer automatisk hvilken type enhet som er tilkoblet. Du trenger ikke å bruke en Ethernet-overgangskabel for å koble til andre Ethernet-enheter.

Fire USB 2.0-porter (Universal Serial Bus)

På baksiden av iMac (tidlig 2009) finnes det i alt fire USB 2.0-kompatible porter. Du kan koble både USB 2.0- og USB 1.1-kompatible enheter til disse portene. USB 2.0-portene støtter både lavhastighets-, fullhastighets- og høyhastighets dataoverføringer på opptil henholdsvis 1,5 Mbps, 12 Mbps og 480 Mbps.

Apple-tastaturer i aluminium inneholder en USB-hub med to høyhastighets USB 2.0-porter.

Alle USB-portene har USB type A-kontakter, som har fire pinner hver.

Lydinngang / optisk digital lydinngang

Linjeinngang

Den analoge linjeinngangen virker uavhengig av alle andre lydinnganger og er alltid tilgjengelig. Linjeinngangen støtter opptak med bitdybdene 16, 20 eller 24 bit per sampling og med samplingsfrekvensene 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz. Lyd som tas opp via linjeinngangen, presenteres som en stereodatastrøm. Du kan justere linjeinngangens forsterkning fra -16 dB til +30 dB.

Ved inngangssignaler med en sinusbølge på 1 kHz, 1 VRMS (-3 dBFS) (44,1 kHz samplingsfrekvens, 24-bits samplingsdybde, 0,0 dB forsterkning, ingen vekting), har linjeinngangen følgende nominelle spesifikasjoner:

• Kontakttype: 3,5 mm (1/8-tommers) stereo

• Største inngangsspenning: 3 Vrms (+11,8 dBu)

• Minste inngangsspenning for signaler i full skala: 63 mVrms (-21,5 dBu) ved forsterkning = +30 dB

• Inngangsimpedans: > 20 kilohm

• Frekvensrespons: 20 Hz til 20 kHz, +0,5 dB / -3 dB

• Signal/støy-forhold (SNR): >90 dB

• Samlet harmonisk forvrengning + støy (THD+N): <-85 dB (0,006 %)

• Kanalavstand: > 85 dB

Optisk digital inngang

Den digitale lydinngangen har følgende elektriske egenskaper (nominelle spesifikasjoner) basert på et inngangssignal med en sinusbølge på 1 kHz ved et inngangsnivå på 0 dBFS, 24-bits samplingsdybde og 44,1 kHz samplingsfrekvens (med mindre noe annet er angitt nedenfor):

• FSI – samplingsfrekvenser inngang: 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz

• Bit per sampling: 16, 20 eller 24

• Signal/støy-forhold (SNR): >130 dB

• Samlet harmonisk forvrengning + støy (THD+N): <-130 dB (0,0003 %)

Lydutgang / digital lydutgang

Linje-/hodetelefonutgang

Hodetelefonutgangen velges automatisk som lydutgang hvis det ikke blir oppdaget en ekstern optisk digital S/PDIF-enhet. Hodetelefonutgangen støtter en stereodatastrøm med bitdybdene 16, 20 eller 24 bit per sampling og med samplingsfrekvensene 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz. Hodetelefonens forsterkning kan justeres fra -0,0 dB til -64 dB.

Ved avspilling med en sinusbølge på 1 kHz med spenningsnivå på -3 dBFS, 24-bits samplingsdybde, 44,1 kHz samplingsfrekvens, 100 k belastning (med mindre noe annet er angitt) har lydutgangen følgende nominelle spesifikasjoner:

• Kontakttype: 3,5 mm (1/8-tommers) kombinert stereo

• Største utgangsspenning: 1,6 Vrms (+6,3 dBu)

• Utgangsimpedans: < 24 ohm

• Frekvensrespons: 20 Hz til 20 kHz, +0,5 dB / -3 dB

• Signal/støy-forhold (SNR): >90 dB

• Samlet harmonisk forvrengning + støy (THD+N): <-80 dB (0,007 %)

• Kanalavstand: > 85 dB

Optisk digitalt S/PDIF-signal

Optiske digitale S/PDIF-signaler (Sony/Philips Digital Interface Format) velges automatisk når en ekstern optisk digital S/PDIF-enhet oppdages på den eksterne kombinasjonslydporten. Optiske digitale S/PDIF-signaler støtter lydformatene PCM (pulsekodemodulering) og AC-3 (Arc Consistency Algorithm nr 3) med følgende egenskaper for stereodatastrømmen:

• PCM: 16, 20 eller 24 bit per sampling med en samplingsfrekvens på 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz

• AC-3: 16 bit per sampling med en samplingsfrekvens på 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz eller 192 kHz

Kanalstatusen til optiske S/PDIF-signaler er i samsvar med IEC (International Electrotechnical Commission) 60958-3 forbrukermodus for digital lyd.

Ved avspilling med en sinusbølge på 1 kHz (S/PDIF-signalformat med utgangsnivå på 0 dBFS, 44,1 kHz samplingsfrekvens og 24-bits samplingsdybde med mindre noe annet er angitt) har den digitale lydutgangen følgende nominelle spesifikasjoner:

• Kontakttype: 3,5 mm (1/8-tommers) kombinert stereo

• Signal/støy-forhold (SNR) for digital lyd: >130 dB

• Samlet harmonisk forvrengning + støy (THD+N) for digital lyd:< -130 dB (0,00003 %)

FireWire-port

iMac har én FireWire 800-port som støttes av en OHCI (Open Host Controller Interface) FireWire-kontroller med FireWire 800 PHY (fysisk lag). FireWire 800-porten støtter IEEE 1394b med en maksimal dataoverføringshastighet på 800 Mbps (100 MB/s). iMac (tidlig 2009) fungerer med 7 W for porten.

iMac-datamaskiner (tidlig 2009) støtter TDM (Target Disk Mode).