iPhone – batterisikkerhet

Advarsel

• Denne enheten inneholder et innebygd, oppladbart litium-ion-batteri med myke battericeller. Batterisikkerhet er det viktigste når du reparerer en enhet med et innebygd litium-ion-batteri.

• Bare teknikere med kunnskapen, erfaringen og verktøyene som kreves for å reparere elektroniske enheter, bør bytte ut et batteri.

• Feil batteribytte, feil håndtering av deler, manglende utlading av batteriet før reparasjon, eller manglende overholdelse av instruksjonene som følger med kan føre til at batteriet overopphetes, svulmer opp, ventilerer, lekker eller at det oppstår en termisk batterihendelse. Disse hendelsene kan føre til brann, personskade, død, tap av data eller skade på enheten, deler eller annen eiendom.

• For å unngå disse potensielt skadelige hendelsene må du følge batterisikkerhetsretningslinjene og arbeide i et arbeidsområde med fokus på sikkerhet og med verktøyene som er oppført nedenfor. Det er viktig å være forberedt på alle mulige utfall.

Slik ordner du et arbeidsområde med fokus på batterisikkerhet

Verktøy

• Ren, tørr, ubehandlet sand (8–10 kopper)

• Sandbeholder (bred åpning, hurtighellende, uknuselig plastbeholder med flipptopplokk)

• Varmebestandige hansker

• Vernebriller med sideskjermer

• ESD-sikkert rengjøringsmiddel

Arbeidsområder som brukes til å reparere Apple-enheter, skal oppfylle følgende kriterier:

• Ikke-brennbar arbeidsbenk som er sikret mot elektrostatisk utladning (ESD)

• Minst 60 cm unna papir og andre brennbare materialer

• Sandbeholder innen rekkevidde (60 cm) på begge sider av arbeidsområdet, ikke over arbeidsområdet

• Tilstrekkelig ventilasjon

Slik håndterer du en termisk batterihendelse

Advarsel

En termisk batterihendelse er en rask kjemisk kjedereaksjon som skjer inne i en battericelle. Energien som er lagret i batteriet, frigjøres plutselig, noe som kan forårsake utgassing og brann. En termisk batterihendelse kan utløses av fysisk skade på batteriet, feil utskifting eller reparasjon, eller temperaturer utenfor batteriets driftsområde.

Handle umiddelbart hvis du merker noen av følgende tegn på en termisk batterihendelse:

• Litium-ion-batteriet eller en enhet som inneholder et slikt batteri begynner å ryke eller avgir gnister eller sot.

• Batterivesken blåser seg plutselig opp.

• Litium-ion-batteriet eller en enhet som inneholder et slikt batteri begynner å avgi susende eller poppende lyder.

Dekk batteriet eller enheten umiddelbart med mye ren, tørr sand. Hell på all sanden samtidig. Timingen er kritisk – jo raskere du heller all sanden, desto raskere vil reaksjonen bli begrenset.

Ta kontakt med lokalt brannvesen hvis ytterligere hjelp er nødvendig.

Forlat rommet i 30 minutter etter at reaksjonen er tatt hånd om. Luft området. Ikke gå tilbake før området er fritt for røyk.

Vent 30 minutter før du rører enheten. Bruk varmebestandige hansker og vernebrille med sideskjold når du skal fjerne enheten fra sanden.

Tørk først det berørte området med vann. Tørk deretter av området med en ESD-sikker rengjøringsløsning.

Kast det skadede batteriet eller enheten (inkludert eventuelle deler som er fjernet fra sanden) i henhold til lokale miljølover og retningslinjer.

Slik håndterer du batterier

Advarsel

Lad batteriet helt ut før du starter en reparasjon. Et utladet batteri er mindre utsatt for en termisk batterihendelse. Hvis du ikke kan fastslå batterinivået, må du ikke reparere enheten.

Utfør følgende trinn for å lade ut batteriet:

• Koble fra alle eksterne kabler.

• Fjern alle etuier og deksler.

• Slå på lommelykten fra låseskjermen, i Kontrollsenter eller ved å spørre Siri. Vent til enheten er slått av og lommelykten ikke lenger lyser.

•  Obs: Lommelykten produserer varme. Oppbevar iPhonen i et godt ventilert område mens lommelykten er slått på.

Gode rutiner

• For å unngå skadelige gasser eller en termisk batterihendelse, må du ikke punktere, slå eller knuse et litium-ion-batteri eller en enhet som inneholder et slikt batteri.

• Hold arbeidsområdet fritt for fremmedlegemer og skarpe materialer.

• Vær forsiktig når du bruker skarpe verktøy i nærheten av batteriet.

• Ikke la løse skruer, ekstra skruer eller små deler bli liggende inne i enheten.

• Ikke bruk verktøy som leder strøm.

• Ikke kast eller slipp batteriet.

• Ikke utsett batteriet for sterk varme, sollys eller temperaturer utenfor batteriets driftsområde.

• Håndter og kast brukte batterier i samsvar med lokale lover og forskrifter.