Over 'Geoptimaliseerd opladen' op je iPhone

Met iOS 13 en nieuwer leert je iPhone van je dagelijkse oplaadgewoontes om zo de levensduur van je batterij te verlengen.

De levensduur van een batterij houdt verband met de chemische leeftijd van de batterij en is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid tijd die verstreken is sinds de batterij is samengesteld. De chemische leeftijd van een batterij is ook afhankelijk van een complexe combinatie van meerdere factoren, waaronder de temperatuurgeschiedenis en het oplaadpatroon. Alle oplaadbare batterijen zijn verbruikbare componenten die minder effectief worden naarmate ze chemisch verouderen. Naarmate lithium-ionbatterijen ouder worden, vermindert de hoeveelheid lading die ze kunnen vasthouden, met een verkorte gebruiksduur van de batterij en lagere piekprestaties tot gevolg. Lees hier meer over de batterij en prestaties van de iPhone en hoe je de prestaties en levensduur van de batterij kunt optimaliseren.

'Geoptimaliseerd opladen' in iOS 13 en nieuwer is ontwikkeld om de batterij minder te belasten en de levensduur ervan te verlengen door de tijd te verkorten die je iPhone doorbrengt in een volledig opgeladen staat. Wanneer de functie is ingeschakeld, wordt in bepaalde situaties het opladen van je iPhone vertraagd bij een batterijniveau van meer dan 80%. Je iPhone gebruikt machine learning op het apparaat om je dagelijkse oplaadroutine te leren. 'Geoptimaliseerd opladen' wordt alleen ingeschakeld als de kans groot is dat je iPhone voor langere tijd wordt aangesloten op een oplader. Het algoritme heeft tot doel ervoor te zorgen dat je iPhone nog volledig opgeladen is wanneer deze van de oplader wordt gehaald.

Als 'Geoptimaliseerd opladen' is ingeschakeld, verschijnt er een melding op het toegangsscherm met het tijdstip waarop je iPhone volledig zal zijn opgeladen. Als je de iPhone eerder volledig opgeladen nodig hebt, houd je de melding ingedrukt en tik je op 'Laad nu op'.

ios-17-iphone-14-pro-lock-screen-optimized-charging-notification

Geoptimaliseerd opladen van de batterij is standaard ingeschakeld als je je iPhone configureert.

Als je je oplaadoptie wilt wijzigen:

• Ga bij iPhone 14-modellen en ouder naar 'Instellingen' > 'Batterij' > 'Batterijconditie en opladen' en schakel 'Geoptimaliseerd opladen' uit.

• Om bij iPhone 15-modellen te kiezen tussen 'Geoptimaliseerd opladen', '80%-limiet' en 'Geen', ga je naar 'Instellingen' > 'Batterij' > 'Batterijconditie en opladen' > 'Oplaadoptimalisering' en kies je een optie.

ios-17-new-iphone-settings-battery-battery-health-charging-full

Als je oplaadoptimalisering uitschakelt, kan je batterij sneller slijten en hierdoor minder lang meegaan.

Over de 80%-limiet bij iPhone 15-modellen

Bij iPhone 15-modellen kun je kiezen tussen 'Geoptimaliseerd opladen', '80%-limiet' en 'Geen'.

Als je '80%-limiet' kiest, laadt je iPhone tot ongeveer 80 procent op waarna het opladen wordt gestopt. Als het oplaadniveau van de batterij tot 75 procent daalt, wordt het opladen hervat totdat het oplaadniveau van de batterij weer ongeveer 80 procent bedraagt.

Als '80%-limiet' is ingeschakeld, laadt je iPhone af en toe op tot 100 procent om de schattingen van de oplaadstatus van de batterij nauwkeurig te houden.

Als 'Geoptimaliseerd opladen' niet is ingeschakeld

'Geoptimaliseerd opladen' is ontworpen voor gebruik op locaties waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals thuis en op het werk. De functie wordt niet ingeschakeld wanneer je gebruiksgewoonten afwisselender zijn, bijvoorbeeld als je op reis bent. Om 'Geoptimaliseerd opladen' te kunnen activeren, moeten daarom sommige locatie-instellingen zijn ingeschakeld.* De locatiegegevens die voor deze functie worden gebruikt, worden niet naar Apple verstuurd.

Volg deze stappen:

• Ga naar 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' en schakel 'Locatievoorzieningen' in.

• Ga naar 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' en schakel 'Systeemaanpassing' in.

• Ga naar 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' > 'Belangrijke locaties' en schakel 'Belangrijke locaties' in.

Meer informatie

Lees wat je moet doen als je apparaat onverwacht stopt met opladen.

* De functie 'Geoptimaliseerd opladen' heeft minimaal veertien dagen nodig om je oplaadgewoontes te leren kennen. De functie wordt dan ook niet eerder ingeschakeld dan na veertien dagen. Bovendien moet je iPhone op een bepaalde locatie ten minste negen keer zijn opgeladen gedurende vijf uur of langer voordat 'Geoptimaliseerd opladen' wordt ingeschakeld.