Twee-staps-verificatie voor Apple ID

Als je geen twee-factor-authenticatie kunt gebruiken voor je account, bijvoorbeeld als je apparaat iOS 8 of OS X Yosemite of ouder gebruikt, kun je je Apple ID beveiligen met twee-staps-verificatie.

Als je iOS 9 of OS X El Capitan of nieuwer gebruikt, gebruik je waarschijnlijk twee-factor-authenticatie in plaats van twee-staps-verificatie. Als je niet zeker weet welke beveiligingsmethode je gebruikt, kun je dit controleren aan de hand van deze stappen.

Is twee-staps-verificatie hetzelfde als twee-factor-authenticatie?

Nee. Twee-factor-authenticatie is een nieuwere beveiligingsmethode die in iOS, macOS, tvOS, watchOS en Apple websites is ingebouwd. Deze methode biedt een gestroomlijndere gebruikerservaring en is vereist voor het gebruik van bepaalde functies die vragen om verbeterde beveiliging. Twee-factor-authenticatie is beschikbaar voor iCloud-gebruikers die ten minste één apparaat met iOS 9 of OS X El Capitan of nieuwer hebben.

Als je Apple apparaten hebt die kunnen worden bijgewerkt naar iOS 9 of nieuwer, of OS X El Capitan of nieuwer, kun je twee-factor-authenticatie configureren. Als je twee-staps-verificatie gebruikt voor je Apple ID, en je een upgrade uitvoert naar iOS 11 of nieuwer, of macOS High Sierra of nieuwer, wordt voor je beveiligingsinstellingen mogelijk automatisch een upgrade uitgevoerd naar twee-factor-authenticatie.

Twee-staps-verificatie is een oudere beveiligingsmethode die beschikbaar is voor gebruikers die geen Apple apparaten hebben, hun apparaten niet kunnen bijwerken of om andere redenen niet in aanmerking komen voor twee-factor-authenticatie. Je kunt geen twee-staps-verificatie meer instellen voor een Apple ID, maar als je die al gebruikt, kun je die blijven gebruiken.

Wat is twee-staps-verificatie voor Apple ID?

Twee-staps-verificatie is een beveiligingsfunctie voor Apple ID die is ontworpen om te voorkomen dat iemand anders toegang heeft tot je account of deze kan gebruiken, zelfs als ze het wachtwoord weten.

Als deze functie is ingeschakeld, moet je je identiteit verifiëren met een apparaat of een andere goedgekeurde methode om het volgende te kunnen doen:

• Inloggen bij je Apple ID-accountpagina

• Inloggen bij iCloud op een nieuw apparaat of op iCloud.com

• Inloggen bij iMessage of FaceTime*

• Een iTunes-, Apple Books- of App Store-aankoop doen vanaf een nieuw apparaat

• Support verkrijgen van Apple voor Apple ID-gerelateerde zaken

* FaceTime is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Hoe werkt het?

Wanneer je twee-staps-verificatie configureert, registreer je één of meer vertrouwde apparaten. Een vertrouwd apparaat is een apparaat dat je zelf beheert en waarop viercijferige verificatiecodes kunnen worden ontvangen via sms of 'Zoek mijn iPhone'. Je moet ten minste één sms-telefoonnummer opgeven.

Telkens wanneer je dan inlogt om je Apple ID te beheren, inlogt bij iCloud of een aankoop doet bij iTunes, Apple Books of de App Store vanaf een nieuw apparaat, moet je je identiteit verifiëren door behalve je wachtwoord ook een viercijferige verificatiecode in te voeren.

gebruikersnaam met j.appleseed@icloud.com

Je voert je Apple ID en wachtwoord op de gebruikelijke manier in.

telefoon met 1234

We sturen een verificatiecode naar een van je apparaten.

verificatiecode met 1234

Je voert de code in om je identiteit te verifiëren en voltooit het inloggen.

Nadat je bent ingelogd, heb je veilig toegang tot de account of kun je aankopen doen zoals gewoonlijk. Zonder je wachtwoord en de verificatiecode wordt de toegang tot de account geweigerd.

Je krijgt ook een herstelsleutel van veertien tekens die je moet afdrukken en op een veilige plaats moet bewaren. Gebruik de herstelsleutel om opnieuw toegang te krijgen tot je account als je de vertrouwde apparaten of het sms-telefoonnummer niet meer hebt, of het wachtwoord bent vergeten.

Moet ik nog beveiligingsvragen onthouden?

Met twee-staps-verificatie hoef je geen beveiligingsvragen in te stellen of te onthouden. Je identiteit wordt uitsluitend geverifieerd met je wachtwoord, de verificatiecodes die worden verstuurd naar je vertrouwde apparaten of sms-telefoonnummer, en je herstelsleutel.

Welke sms-telefoonnummers moet ik verifiëren voor mijn account?

Je moet voor je account ten minste één sms-telefoonnummer verifiëren. Overweeg de verificatie van alle telefoonnummers met sms-functie die je gewoonlijk gebruikt met een iPhone of ander mobiel apparaat. Overweeg ook de verificatie van een telefoonnummer met sms-functie van een familielid, zoals een echtgenoot/echtgenote of ander familielid. Je kunt dit nummer gebruiken als je tijdelijk geen toegang hebt tot je eigen apparaten.

Je kunt voor twee-staps-verificatie geen vaste telefoon of telefoonvoorziening op het internet (VOIP) gebruiken.

Een sms-telefoonnummer toevoegen of verwijderen

1. Ga naar appleid.apple.com en voer je Apple ID en wachtwoord in.

2. Klik in het gedeelte 'Login en beveiliging' op 'Accountbeveiliging'.

3. Klik op Een vertrouwd telefoonnummer toevoegenNo alt supplied for Image.

4. Om een telefoonnummer toe te voegen, voer je het in en klik je vervolgens op 'Ga door'.

5. Voer de verificatiecode in die naar het telefoonnummer is gestuurd.

6. Klik op Verwijder dit vertrouwde telefoonnummerNo alt supplied for Image naast het vertrouwde telefoonnummer dat je wilt verwijderen.

Hoe gebruik ik meldingen van Zoek mijn iPhone om een verificatiecode te ontvangen?

De meldingen van 'Zoek mijn iPhone' kunnen worden gebruikt om verificatiecodes te ontvangen op een iOS-apparaat waarop 'Zoek mijn iPhone' is ingeschakeld. Lees hoe je 'Zoek mijn iPhone' configureert.

Wat mag ik niet vergeten wanneer ik twee-staps-verificatie gebruik?

Twee-staps-verificatie vereenvoudigt en versterkt de beveiliging van een Apple ID. Nadat je deze functie hebt ingeschakeld, heeft niemand anders meer toegang tot je account en kan ook niemand anders deze nog beheren zonder je wachtwoord, de naar je vertrouwde apparaten of sms-telefoonnummer verstuurde verificatiecodes, of je herstelsleutel. Je bent de enige persoon die je wachtwoord opnieuw kan instellen, je vertrouwde apparaten kan beheren of een nieuwe herstelsleutel kan aanmaken. Apple Support kan je helpen bij andere serviceaspecten, maar zij kunnen deze drie zaken niet voor je bijwerken of aanvragen. Wanneer je twee-staps-verificatie gebruikt, ben je verantwoordelijk voor het volgende:

• Je wachtwoord onthouden

• Je vertrouwde apparaten fysiek beveiligen

• Je herstelsleutel op een veilige plaats bewaren

Als je niet voldoet aan twee van deze drie vereisten, kan je Apple ID definitief worden vergrendeld.

Waar moet ik mijn herstelsleutel bewaren?

Bewaar de herstelsleutel op een veilige plaats thuis, op het werk of een andere locatie. Overweeg meerdere kopieën van de herstelsleutel af te drukken zodat je deze op meerdere plaatsen kunt bewaren. Zo vind je de sleutel gemakkelijk terug wanneer je die nodig hebt en heb je een reservekopie voor het geval dat er één verloren gaat of wordt vernield. Bewaar de herstelsleutel niet op een apparaat of computer omdat een onbevoegde gebruiker de code zo onmiddellijk kan vinden.

Als je ooit een nieuwe herstelsleutel nodig hebt, kun je hier lezen hoe je een nieuwe herstelsleutel aanmaakt.

Wat gebeurt er als ik mijn herstelsleutel verlies?

Je kunt inloggen bij je Apple ID-accountpagina en een nieuwe herstelsleutel aanmaken met behulp van het wachtwoord van je Apple ID en een van je vertrouwde apparaten.

1. Ga naar appleid.apple.com.

2. Log in met je wachtwoord en vertrouwde apparaat.

3. Klik in het gedeelte 'Login en beveiliging' op ' Herstelsleutel' > 'Wijzig herstelsleutel'.

Bewaar de nieuwe herstelsleutel op een veilige plaats. Je oude herstelsleutel werkt niet meer en je kunt deze niet gebruiken om je wachtwoord opnieuw in te stellen of toegang te krijgen tot je account. Als je de 'Herstelsleutel' niet ziet staan in het gedeelte 'Login en beveiliging', gebruik je geen twee-staps-verificatie.

Hoe log ik in bij mijn account met een app die het invoeren van twee-staps-verificatiecodes niet accepteert?

Je kunt een nieuw app-specifiek wachtwoord genereren op je Apple ID-accountpagina en dit invoeren in het veld 'Wachtwoord' van de app waarbij je wilt inloggen. Op deze manier kun je veilig inloggen zelfs als de app die je gebruikt, het invoeren van verificatiecodes niet ondersteunt. Je kunt bijvoorbeeld een app-specifiek wachtwoord gebruiken om in te loggen bij iCloud met een externe mail-, adresboek-, of agenda-app.

Lees hier hoe je app-specifieke wachtwoorden aanmaakt en gebruikt.

Wat gebeurt er als ik het wachtwoord van mijn Apple ID vergeet?

Je kunt je wachtwoord opnieuw instellen op iforgot.apple.com.

Apple Support kan het wachtwoord niet opnieuw voor je instellen. Je hebt een herstelsleutel en minstens één van de vertrouwde apparaten nodig om een wachtwoord opnieuw in te stellen.

Wat gebeurt er als ik een van mijn vertrouwde apparaten verlies of weggeef?

Als je geen toegang meer hebt tot een van je apparaten, moet je zo snel mogelijk dat apparaat uit je lijst van vertrouwde apparaten verwijderen. Het apparaat kan dan niet meer worden gebruikt om je identiteit te verifiëren.

Wat gebeurt er als ik geen toegang meer heb tot een vertrouwd apparaat?

Als je geen toegang meer hebt tot een vertrouwd apparaat, kun je toch nog toegang krijgen tot je account met je wachtwoord en herstelsleutel of met je wachtwoord en sms-telefoonnummer.

1. Ga naar appleid.apple.com, klik op 'Log in' en log in met je Apple ID en wachtwoord.

2. In het scherm 'Verifieer je identiteit' selecteer je 'Geen toegang tot je vertrouwde apparaten?'.

3. In het venster dat nu wordt geopend, voer je je herstelsleutel in.

4. Ga naar het gedeelte 'Apparaten' en verwijder het apparaat dat je niet langer wilt gebruiken om je identiteit te verifiëren.

Hoe schakel ik twee-staps-verificatie uit?

Je moet nog ingelogd zijn bij iCloud op al je apparaten. Je wordt mogelijk gevraagd het wachtwoord van je Apple ID in te voeren.

1. Log in bij appleid.apple.com.

2. Klik in het gedeelte 'Login en beveiliging' op 'Accountbeveiliging'.

3. Klik op 'Schakel twee-staps-verificatie uit'. Klik opnieuw om te bevestigen.

4. Stel nieuwe beveiligingsvragen in en verifieer je geboortedatum.

Je ontvangt een e-mail om te bevestigen dat twee-staps-verificatie is uitgeschakeld voor je Apple ID.

Hoe schakel ik over van twee-staps-verificatie naar twee-factor-authenticatie?

Als je gebruik maakt van twee-staps-verificatie, wordt je account automatisch bijgewerkt naar twee-factor-authenticatie wanneer je inlogt bij iOS 11 of nieuwer of macOS High Sierra of nieuwer. Je kunt twee-staps-verificatie voor een account ook handmatig omzetten in twee-factor-authenticatie door de onderstaande stappen uit te voeren.

Controleren welke functie je gebruikt

Als je niet zeker weet of je twee-staps-verificatie of twee-factor-authenticatie hebt geconfigureerd, volg je deze stappen:

1. Log in bij appleid.apple.com.

2. Zoek in het gedeelte 'Login en beveiliging' onder 'Accountbeveiliging' naar 'Twee-staps-verificatie' of ' Twee-factor-authenticatie'.

3. Als twee-staps-verificatie is ingeschakeld, voer je de volgende stappen uit om de functie uit te schakelen. Daarna kun je twee-factor-authenticatie inschakelen. Als twee-factor-authenticatie is ingeschakeld, hoef je verder niets te doen.

Twee-factor-authenticatie inschakelen

Voordat je twee-factor-authenticatie kunt inschakelen, moet je twee-staps-verificatie uitschakelen. Je moet ook nog steeds ingelogd zijn bij iCloud op al je apparaten. Je wordt mogelijk gevraagd het wachtwoord van je Apple ID in te voeren*.

Lees hier hoe je twee-factor-authenticatie configureert voor je Apple ID.

* Als je op je Mac inlogt met je Apple ID, moet je het inlogwachtwoord van je Mac wijzigen voordat je twee-factor-authenticatie configureert.

Waar is twee-staps-verificatie beschikbaar?

Twee-staps-verificatie is voor bestaande accounts beschikbaar in de onderstaande landen en regio's.

• Albanië

• Algerije

• Angola

• Anguilla

• Antigua en Barbuda

• Argentinië

• Armenië

• Australië

• Oostenrijk

• Bahama's

• Bahrein

• Bangladesh

• Barbados

• België

• Bolivia

• Botswana

• Brazilië

• Britse Maagdeneilanden

• Bulgarije

• Kameroen

• Canada

• Caymaneilanden

• Centraal-Afrikaanse Republiek

• Tsjaad

• Chili

• China, vasteland

• Colombia

• Democratische Republiek Congo

• Republiek Congo

• Costa Rica

• Ivoorkust

• Kroatië

• Cyprus

• Tsjechië

• Denemarken

• Dominica

• Dominicaanse Republiek

• Ecuador

• Egypte

• El Salvador

• Estland

• Eswatini

• Fiji

• Finland

• Frankrijk

• Gambia

• Duitsland

• Ghana

• Griekenland

• Grenada

• Guam

• Guadeloupe

• Guatemala

• Guinee

• Guinee-Bissau

• Guyana

• Honduras

• Hongkong

• Hongarije

• IJsland

• India

• Indonesië

• Ierland

• Israël

• Italië

• Jamaica

• Japan

• Jordanië

• Kazachstan

• Kenia

• Kosovo

• Koeweit

• Laos

• Letland

• Libanon

• Liechtenstein

• Litouwen

• Luxemburg

• Macau

• Noord-Macedonië

• Madagaskar

• Maleisië

• Mali

• Malta

• Martinique

• Mauritius

• Mexico

• Moldavië

• Montserrat

• Marokko

• Namibië

• Nederland

• Nieuw-Zeeland

• Nicaragua

• Niger

• Nigeria

• Noorwegen

• Oman

• Pakistan

• Palau

• Panama

• Paraguay

• Peru

• Filipijnen

• Polen

• Portugal

• Puerto Rico

• Qatar

• Réunion

• Roemenië

• Rusland

• Saint Kitts en Nevis

• Saint Lucia

• Saint Vincent en de Grenadines

• Sao Tomé en Principe

• Saoedi-Arabië

• Senegal

• Seychellen

• Sierra Leone

• Singapore

• Slowakije

• Slovenië

• Zuid-Afrika

• Zuid-Korea

• Spanje

• Sri Lanka

• Suriname

• Zweden

• Zwitserland

• Taiwan

• Tanzania

• Thailand

• Trinidad en Tobago

• Tunesië

• Turkije

• Turks- en Caicoseilanden

• Oeganda

• Oekraïne

• Verenigde Arabische Emiraten

• Verenigd Koninkrijk

• Verenigde Staten

• Uruguay

• Venezuela

• Vietnam

• Jemen

• Zimbabwe

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.