Wat betekenen Letterboxing, Pillarboxing en Windowboxing?

Wanneer de verhoudingen van een beeld niet precies overeenkomen met de verhoudingen van het scherm waarop het beeld wordt weergegeven, ziet u mogelijk zwarte balken in de lege gebieden van het scherm. Afhankelijk van waar de zwarte balken verschijnen, heet dit ‘Letterboxing’ (balken boven en onder), ‘Pillarboxing’ (balken rechts en links) of wat in sommige gevallen informeel ‘Windowboxing’ (balken rondom) heet. Deze termen worden hieronder uitgelegd.

Letterboxing

Zwarte balken boven en onder op het scherm.

Een letterbox verschijnt doorgaans wanneer materiaal voor een breedbeeldscherm op een scherm met een standaardgrootte wordt weergegeven. Dit komt mogelijk voor bij het afspelen van een dvd-film in breedbeeld waarbij het beeld breder is dan wat op de tv of het beeldscherm past.

Dit komt mogelijk ook voor bij het importeren van beeldmateriaal voor een breedbeeldscherm in een standaard (4:3) iMovie-project of bij het weergeven van foto’s met een liggende richting in iPhoto.

Pillarboxing

Zwarte balken links en rechts op het scherm.

Een pillarbox verschijnt doorgaans wanneer materiaal in standaardgrootte op een breedbeeldscherm wordt weergegeven. Dit komt mogelijk voor bij het afspelen van een ouder tv-programma op een breedbeeld-hdtv of Cinema Display.

Dit komt mogelijk ook voor bij het importeren van beeldmateriaal in standaard DV (4:3) in een iMovie-project voor een breedbeeldscherm (16:9) of bij het weergeven van foto’s met een staande richting in iPhoto.

Windowboxing

Zwarte balken boven, onder, links en rechts van de afbeelding.

Een windowbox verschijnt doorgaans wanneer aan materiaal voor een breedbeeldscherm handmatig zwarte balken boven en onder zijn toegevoegd voor de weergave op een scherm met een standaardgrootte (4:3) maar het materiaal vervolgens op een breedbeeldscherm wordt weergegeven. Dit komt mogelijk voor bij het afspelen van reclame voor een verwachte film of een oudere muziekvideo op een breedbeeld-hdtv of Cinema Display.

Dit komt mogelijk ook voor bij het importeren van beeldmateriaal waaraan handmatig zwarte balken boven en onder zijn toegevoegd voor een iMovie-project. U kunt weten of aan beeldmateriaal zwarte balken boven en onder zijn toegevoegd door het beeldmateriaal in QuickTime Player af te spelen.