Ingebouwde Apple apps verwijderen van het beginscherm op je iOS 10-apparaat of Apple Watch

Met iOS 10 kun je sommige ingebouwde Apple apps verwijderen van het beginscherm op je iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch.

Wanneer je een app van het beginscherm verwijdert, verwijder je ook alle bijbehorende gebruikersgegevens en configuratiebestanden. Dit kan gevolgen hebben voor zaken als bijbehorende systeemfuncties of informatie op de Apple Watch.

De in iOS ingebouwde apps maken zeer efficiënt gebruik van de ruimte, zodat ze gezamenlijk minder dan 200 MB in beslag nemen. Als je ingebouwde iOS-apps verwijdert, wordt er geen opslagruimte vrijgemaakt op je apparaat.

Ingebouwde apps die je van je beginscherm kunt verwijderen

Als je iOS 10 hebt, kun je deze apps van je beginscherm verwijderen1:

• Rekenmachine

• Agenda

• Kompas

• Contacten2

• FaceTime3

• Zoek mijn vrienden

• Woning

• iBooks4

• iCloud Drive

• iTunes Store

• Mail

• Kaarten4

• Muziek4

• News (indien beschikbaar)

• Notities

• Podcasts4

• Herinneringen

• Aandelen

• Tips

• Video's of TV

• Gesproken memo's

• Watch-app5

• Weer

1. In iOS 12 kun je ingebouwde apps verwijderen van het beginscherm op je apparaat. Meer informatie over de ingebouwde apps in iOS 12 vind je in dit artikel.

2. Als je de Contacten-app verwijdert, blijft al je contactinformatie in de Telefoon-app staan.

3. Als je de FaceTime-app verwijdert, kun je nog wel FaceTime-gesprekken voeren en ontvangen in Contacten en in de Telefoon-app.

4. Als je de apps iBooks, Kaarten, Muziek of Podcasts verwijdert, zijn deze apps niet meer beschikbaar met CarPlay.

5. Als je de Watch-app probeert te verwijderen van een iPhone die is gekoppeld aan een Apple Watch, wordt je via een waarschuwing gevraagd om je Apple Watch los te koppelen voordat je de app kunt verwijderen.

Een ingebouwde app van je beginscherm verwijderen

1. Houd op je iOS-apparaat de app lichtjes met je vinger ingedrukt totdat de app gaat trillen. Als de app niet trilt, probeer je het opnieuw en let je erop dat je niet te hard drukt.

2. Tik op 'Verwijder' op de app en tik vervolgens op 'Verwijder'.

3. Druk op de thuisknop wanneer je klaar bent.

Als je een Apple Watch hebt en je een app van je iPhone verwijdert, wordt deze app ook verwijderd van je Apple Watch.

Een ingebouwde app die je hebt verwijderd terugzetten

1. Ga op je iOS-apparaat naar de App Store.

2. Zoek de app. Zorg ervoor dat je de exacte naam van de app gebruikt. Zoek de juiste naam van ingebouwde apps.

3. Tik op Gaan alt beschikbaar voor afbeelding om de app terug te zetten.

4. Wacht tot de app is teruggezet en open deze in het beginscherm.

Als je een Apple Watch hebt en je een app terugzet op je iPhone, wordt deze app ook teruggezet op je Apple Watch.

Wat er gebeurt als je ingebouwde apps van je beginscherm verwijdert

Het verwijderen van ingebouwde apps van je beginscherm kan gevolgen hebben voor andere systeemfuncties. Hier volgen enkele voorbeelden:

• Als je een Apple Watch aan je iPhone hebt gekoppeld, wordt een app ook van je Apple Watch-beginscherm verwijderd als je de app verwijdert van het beginscherm van je iPhone.

• Als je de Podcasts-app van je beginscherm verwijdert, is Podcasts niet meer beschikbaar met CarPlay.

• Als je de Muziek-app verwijdert, kun je bepaald geluidsmateriaal dat gebruikmaakt van Apple apps of apps van andere fabrikanten, mogelijk niet afspelen op sommige autoradio's of radio-ontvangers.

• Als je de app Aandelen of Weer van je beginscherm verwijdert, zijn deze apps ook niet meer beschikbaar op andere locaties. Informatie over aandelen en het weer wordt dan bijvoorbeeld niet weergegeven in het meldingencentrum van je iPhone of als complicaties of snelle blikken op je Apple Watch.

• Als je de Rekenmachine-app verwijdert, wordt de rekenmachine niet meer weergegeven in het bedieningspaneel.

Om een functie te herstellen, kun je ingebouwde apps opnieuw aan je beginscherm toevoegen.