iMac (eind 2012 en nieuwer): externe voorzieningen, poorten en connectors

Lees hier meer over de externe voorzieningen, poorten en connectors van de iMac (21,5-inch en 27-inch, eind 2012 en nieuwer).

Vooraanzicht

De FaceTime HD-camera, dubbele microfoon en omgevingslichtsensor bevinden zich bovenaan in het midden van de iMac. De ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth bevinden zich rechtsonder. De ingebouwde stereoluidsprekers bevinden zich linksonder.

1. FaceTime HD-camera
  2. Dubbele microfoon
  3. Omgevingslichtsensor
  4. Ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth
  5. Ingebouwde stereoluidsprekers

I/O-paneel aan achterkant

Alle poorten en connectors die in dit artikel worden beschreven, vindt u op het Input/Output-paneel (I/O). Dit paneel bevindt zich rechts onder op de achterkant van de computer.

Van links naar rechts, op de achterkant van de iMac: koptelefoonaansluiting/audiolijnuitgang, SD-kaartsleuf (Secure Digital), vier USB 3.0-poorten, twee Thunderbolt-poorten, Ethernet-poort.

1. Koptelefoonaansluiting/audiolijnuitgang
  2. SD-kaartsleuf (Secure Digital)
  3. Vier USB 3.0-poorten
  4. Twee Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poorten
  5. Ethernet-poort

Externe voorzieningen

Dubbele microfoon
De dubbele microfoon werkt onafhankelijk van alle andere audio-invoerpoorten en is altijd beschikbaar. De ingebouwde microfoons ondersteunen opnames met een bitdiepte van 16, 20 of 24 bits per sample en een samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz. Audio die met de microfoon is opgenomen, wordt weergegeven als een stereogegevensstroom met identieke gegevens in het linker- en rechterkanaal. U kunt de microfoonversterking van -16 dB tot +30 dB aanpassen.

De dubbele microfoon activeert de microfoonarray die meer nauwkeurigheid biedt bij het gebruik van Dicteren en de achtergrondgeluiden bij FaceTime-videochats vermindert.

Ingebouwde FaceTime HD-camera
Videochat met FaceTime voor Mac of iChat via een breedbandverbinding, neem foto's met Photo Booth of maak films met iMovie. De camera heeft een indicatielampje dat oplicht wanneer de camera in gebruik is.

Kensington-slot
Op de achterkant van de iMac bevindt zich onder de aansluiting van het netsnoer een beveiligingsslot.

I/O-poorten

1. Koptelefoonaansluiting

Lijn-/koptelefoonuitgang
De koptelefoonuitgang wordt automatisch geselecteerd voor audio-uitvoer als geen extern optisch digitaal S/PDIF-uitvoerapparaat is gedetecteerd. De koptelefoonuitgang ondersteunt een stereogegevensstroom met een bitdiepte van 16, 20 of 24 bits per sample en een samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz. Het volume van de koptelefoonuitgang kan worden aangepast tussen 0,0 dB en -43.0 dB.

Tijdens het afspelen van een 1 kHz sinusgolf met -3 dBFS spanningsniveau, 24-bits samplediepte, 44,1 kHz uitvoersamplefrequentie, 100 k lading (tenzij anders opgegeven) heeft de audio-uitvoer de volgende nominale specificaties:

• Type aansluiting: 3,5 mm (1/8-inch) stereocombo
  • Max. uitgangsspanning: 1.4 VRMS (+5.15 dBu)
  • Uitgangsimpedantie: <24 ohm
  • Frequentiereactie: 20 Hz tot 20 kHz, +0,5 dB/-3 dB
  • Signaal-ruisverhouding (SNR): >90 dB
  • Totale harmonische vervorming + ruis (THD+N): <-80 dB (0,007%)
  • Kanaalscheiding: >85 dB

Optische digitale S/PDIF-uitgang
De optische digitale S/PDIF-uitgang (Sony/Philips Digital Interface Format) wordt automatisch geselecteerd wanneer een optisch digitaal S/PDIF-uitvoerapparaat wordt gedetecteerd op de externe gecombineerde audiopoort. De optische digitale S/PDIF-uitgang ondersteunt de audiostructuren Pulse-Code Modulation (PCM) en Arc Consistency Algorithm 3 (AC-3) met de volgende kenmerken voor stereogegevensstromen:

• PCM: 16, 20 of 24 bits per sample met samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz
  • AC-3: 16 bits per sample met samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz

De kanaalstatus van de optische S/PDIF-uitgang is conform met de consumentenmodus voor digitale audio van Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) 60958-3.

Tijdens het afspelen van een 1 kHz sinusgolf (S/PDIF-uitvoerstructuur met 0 dBFS uitvoerniveau, 44,1 kHz samplefrequentie, 24-bits samplediepte, tenzij anders opgegeven) heeft de digitale audio-uitvoer de volgende specificaties:

• Type aansluiting: 3,5 mm (1/8-inch) stereocombo
  • Signaal-ruisverhouding (SNR) digitale audio: >130 dB
  • Totale harmonische vervorming + ruis (THD+N) digitale audio: <-130 dB (0,00003%)

2. Ingebouwde SDXC-kaartlezer (Secure Digital Extended Capacity)
Met de ingebouwde sleuf voor SDXC-kaarten kan de iMac (eind 2012 en nieuwer) gegevens lezen en schrijven op SD-media. De sleuf accepteert standaard SD-kaarten (Secure Digital) met een capaciteit van 4 MB tot 4 GB, SDHC-kaarten (Secure Digital High Capacity) met een capaciteit van 4 GB tot 32 GB en SDXC-kaarten (Secure Digital Extended Capacity) met een capaciteit van 32 GB en hoger. Voor meer informatie over de kaartsleuf raadpleegt u Over de SD- en SDXC-kaartsleuf.

3. Vier USB 3.0-poorten (Universal Serial Bus)
Op de achterkant van de iMac (eind 2012 en nieuwer) vindt u in totaal vier USB 3.0-compatibele poorten. U kunt op deze poorten USB 3.0-, USB 2.0- en USB 1.1-compatibele apparaten aansluiten. Raadpleeg Veelgestelde vragen over het gebruik van USB 3-apparaten op Mac-computers voor meer informatie.

4. Thunderbolt-poorten
Thunderbolt is een revolutionaire I/O-technologie die via één enkele, compacte poort ondersteuning biedt voor beeldschermen met een hoge resolutie en gegevensapparaten die hoge prestaties leveren.

Digitale video-uitvoer via Thunderbolt
De iMac (eind 2012 t/m medio 2014) heeft twee Thunderbolt-poorten. De iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) heeft twee Thunderbolt 2-poorten.

Thunderbolt- en Thunderbolt 2-poorten ondersteunen het volgende:

• Mini DisplayPort-uitvoer met behulp van een Mini DisplayPort-naar-Mini DisplayPort-kabel (optioneel)
  • DVI-uitvoer met behulp van een Mini DisplayPort-naar-DVI-adapter (optioneel)
  • VGA-uitvoer met behulp van een Mini DisplayPort-naar-VGA-adapter (optioneel)
  • Dual-Link DVI-uitvoer met behulp van een Mini DisplayPort-naar-dual-link-DVI-adapter. Biedt ondersteuning voor 30-inch Apple Cinema HD Display (optioneel)
  • HDMI-audio- en video-uitvoer met behulp van een Mini DisplayPort-naar-HDMI-adapter van een andere fabrikant
  • Modus Doelbeeldscherm. In deze modus kan een iMac als beeldscherm optreden voor een andere Mac. Dit wordt ondersteund via de Thunderbolt-poort met behulp van een Thunderbolt-naar-Thunderbolt-kabel (niet ondersteund via een Mini DisplayPort-kabel). De iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) biedt geen ondersteuning voor de modus Doelbeeldscherm.

5. Ethernet-poort (10/100/1000Base-T)
De iMac (eind 2012 en nieuwer) heeft een ingebouwde Ethernet-poort voor een 10Base-T/UTP-, 100Base-TX- en 1000Base-T Gigabit-werking. U kunt op een iMac een Ethernet-kabel van een kabel- of DSL-modem, hub, switch, router of andere Mac-computer aansluiten.

Het aangesloten apparaat kan een 10Base-T-, 100Base-T- of 1000Base-T-apparaat zijn. De poort detecteert automatisch welk type apparaat is aangesloten. U hoeft geen Ethernet/crossover-kabel te gebruiken om de computer aan te sluiten op andere Ethernet-apparaten.

De Ethernet-poorten ondersteunen de configuratie Ethernet-frames die groter zijn dan 1.500 MTU (Maximum Transmission Unit).

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.