Over het terugzetten van de juiste versie van Mac OS X

Informatie over het terugzetten (opnieuw installeren) van de juiste versie van Mac OS X op uw Mac (als dat nodig mocht blijken te zijn).

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Op alle Macs kunnen de versie van Mac OS X die oorspronkelijk is meegeleverd bij de Macs, plus nieuwe updates van Software-update en compatibele upgrades van Mac OS X worden geïnstalleerd.

Mac OS X terugzetten (opnieuw installeren) met de juiste herstel-dvd

U moet Mac OS X alleen terugzetten met behulp van de herstel-dvd die bij de Mac is meegeleverd. Als er een belangrijke referentieversie van Mac OS X wordt vrijgegeven nadat de Mac is gekocht, en dat model van de Mac staat als ondersteund model in de lijst of in de productvereisten, is waarschijnlijk de dvd met de nieuwere referentieversie nodig om een nieuwere versie van Mac OS X te installeren. Een voorbeeld daarvan is de officiële versie van Mac OS X v10.6 Snow Leopard op een Intel-gebaseerde Mac die is geleverd met Mac OS X v10.5.x, nadat is vastgesteld dat het model van die Mac wordt ondersteund door Mac OS X v10.6.

Belangrijk: gebruik geen oudere officiële versie van Mac OS X of een nieuwere versie die niet wordt ondersteund op de Mac die u gaat herstellen. Controleer altijd de specificaties op het dvd-doosje en het model van uw Mac voordat u het besturingssysteem gaat terugzetten met behulp van een dvd met een officiële versie van Mac OS X. Bij twijfel moet u de herstel-dvd's gebruiken die oorspronkelijk bij de Mac werden meegeleverd. Zie het overzicht in dit artikel. (Als u een PowerPC-gebaseerde Mac hebt die na 1 januari 1998 is gemaakt, raadpleegt u dit artikel.)  Als u bijvoorbeeld een Mac met Mac OS X v10.6.3 hebt, moet u niet een herstel-dvd met Mac OS X v10.5.6 gebruiken.

Mac OS X terugzetten met behulp van Time Machine

Als u een systeem via een Time Machine-reservekopie herstelt, moet u alleen een reservekopie terugzetten die is gemaakt op uw Mac of op een Mac met identieke hardware. (Bij Mac OS X v10.6.3 of hoger wordt u gewaarschuwd als uw hardware verschilt van de hardware van de Mac waarop de reservekopie is gemaakt.) Als u een Time Machine-reservekopie vanaf een niet-identieke Mac terugzet, bestaat de kans dat uw Mac niet meer opstart of dat er zich door ontbrekende resource-bestanden problemen voordoen die niet kunnen worden opgelost met behulp van Software-update.

Als uw model Mac verschilt van de Mac waarop de reservekopie is gemaakt die u wilt terugzetten, moet u eerst Configuratie-assistent op de nieuwe Mac gebruiken, het station met de Time Machine-reservekopie aansluiten zoals in Configuratie-assistent wordt beschreven, en vervolgens uw gebruikersaccount(s) naar de nieuwe Mac verplaatsen.

Mag ik een oudere versie van Mac OS X installeren?

U moet nooit een versie van Mac OS X installeren die ouder is dan de versie die op uw Mac stond toen u die kocht. Voor meer informatie leest u dit artikel

Vragen en antwoorden

1. Ik heb de herstelmedia niet meer die bij mijn Mac werden meegeleverd. Wat moet ik doen?
    Neem contact op met AppleCare en vraag of ze u de juiste herstelmedia willen sturen.

2. Ik heb een MacBook Air (medio 2010), maar er zat geen herstel-dvd in de doos.
    Bij de MacBook Air (medio 2010) wordt geen dvd maar een kleine, witte USB Software Reinstall Drive meegeleverd. Steek het USB-station in de juiste poort met de gouden contacten naar boven wijzend.

3. Waarom staat op mijn MacBook Air (medio 2010) USB Software Reinstall Drive niet alles wat normaal gesproken op een herstel-dvd staat?
    Bijna alle inhoud staat online. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie.

4. Ik wil een oudere versie van Mac OS X installeren. Kan ik dit zonder risico doen als ik niet word gewaarschuwd voor eventuele problemen?
    U moet nooit een oudere versie van Mac OS X installeren dan de versie die op uw Mac staat. U kunt met Software-update altijd een nieuwere versie installeren, maar u moet nooit een oudere versie installeren.

5. Hoe verplaats ik het besturingssysteem en gegevens van mijn iMac of Mac Pro (medio 2010) naar een ander opslagapparaat?
    Heel eenvoudig, met het schijfhulpprogramma. Raadpleeg de stappen in dit artikel voor meer informatie.

6. Ik vermoed dat een probleem met mijn Mac wordt veroorzaakt door het installeren van een niet-ondersteunde of verkeerde versie van Mac OS X. Op welke manier kan ik dit het snelst vaststellen en oplossen?
    Start de Mac op via een verwijderbaar USB-station of een extern FireWire-station waarop een compatibele versie van Mac OS X staat. Als het probleem hiermee niet wordt opgelost, probeert u een veilige opstart wanneer u van hetzelfde medium opstart. Vermoedt u dat het probleem aan de hardware ligt, dan houdt u de D-toets ingedrukt tijdens het opstarten om de Apple Hardware Test uit te voeren.

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.