Mac OS X 10.3-installatie - veelgestelde vragen

In dit document met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op vragen over de Mac OS X Panther-installatie.

Dit artikel bevat aanvullende informatie bij de installatie- en upgradepagina voor Mac OS X 10.3 en de installatie- en configuratiehandleiding voor Panther (PDF). Bekijk deze bronnen eerst.

Werkt Panther op mijn Mac?

Controleer op deze pagina of Panther op uw Mac werkt.

Hoe installeer ik Panther?

Plaats de cd OS X Install Disc 1 (of de installatie-dvd) en dubbelklik op het symbool Installeer Mac OS X. U kunt het besturingssysteem ook installeren door de computer op te starten vanaf de schijf. Plaats de cd, start de computer opnieuw op en druk tijdens het opstarten op de C-toets.

U kunt het besturingssysteem ook opnieuw installeren vanaf een Mac OS X Panther-upgrade-cd.

Kan ik kiezen welke onderdelen ik installeer?

Natuurlijk! Als u wilt aanpassen welke onderdelen van Mac OS X 10.3 worden geïnstalleerd, klikt u op de knop Speciale installatie nadat u het installatievolume hebt gekozen.

Kan ik de installatie stoppen of annuleren?

In het onwaarschijnlijke geval dat u toch twijfelt, kunt u het installatieprogramma stoppen als u in het paneel Standaardinstallatie of Speciale installatie nog niet op Installeer hebt geklikt. Als u al op Installeer hebt geklikt, wacht u tot de installatie is voltooid. Forceer de computer niet om opnieuw op te starten wanneer de installatie van Panther wordt uitgevoerd.

Ik zie de optie "Archiveer en installeer". Wat betekent dit?

Kort samengevat, dit is een optionele manier om een schone installatie van Panther uit te voeren. Lees hier meer over de functie Archiveer en installeer.

Ik gebruik een videokaart van een andere leverancier en heb problemen met het beeld wanneer ik de computer vanaf de installatieschijf opstart. Wat kan ik doen?

Zie Tip voor Mac OS X 10.3: besturingsbestand voor videokaarten van andere leveranciers bijwerken vóór de installatie.

Mijn Mac is geschikt voor Panther, maar het besturingssysteem kan niet worden geïnstalleerd. Wat kan ik doen?

Gewoonlijk zult u geen problemen ondervinden bij de installatie van Panther als uw Mac aan de systeemvereisten voldoet.

Zie Mac OS X 10.3: installatie van upgrade stopt bij schijf 2 en bericht over iTunes.bom in log als de installatie stopt bij schijf 2 en in het installatielog een bericht verschijnt zoals "Kan het pakket /Mac OS X/Library/Receipts/iTunes.pkg niet openen (er is een fout opgetreden bij het lezen van het bestand iTunes.bom)".

Zie Mac OS X: Problemen met installatie en software-updates oplossen voor extra tips voor het oplossen van problemen.

Welke andere programma's worden bij Panther meegeleverd?

Na de installatie beschikt u over veelgebruikte Mac OS X-programma's zoals Adresboek, Safari, Mail, Dvd-speler, iChat, Chess en Calculator.

De volgende fantastische programma's worden eveneens met Mac OS X Panther geïnstalleerd:

• iTunes
  • iMovie
  • iPhoto
  • iCal
  • iSync
  • Internet Explorer
  • Stuffit Expander

AppleWorks, iDVD en Keynote maken geen deel uit van de Mac OS X 10.3-installatie. Als uw computer met een van deze programma's is geleverd, kunt u dit opnieuw installeren met de herstelschijven of de schijf met de naam van het programma.

Bepaalde computers worden geleverd met programma's van andere leveranciers, zoals Book, Quicken of QuickBooks. Deze programma's zijn niet opgenomen in Mac OS X Panther. Als u deze programma's opnieuw wilt installeren, volgt u de instructies voor softwareherstel voor uw computer.

Waar vind ik Mac OS 9?

Mac OS 9, voor Classic, is niet beschikbaar op de Mac OS X 10.3-schijven en wordt ook niet met Panther geïnstalleerd. Als u een Mac OS 9-systeemmap wilt installeren, gebruikt u een Mac OS 9-cd of volgt u de instructies voor softwareherstel voor uw computer.

Zie ook Mac OS 9 opnieuw installeren of herstellen met de functie voor softwareherstel en Schone Mac OS 9-installatie uitvoeren met herstel-cd's.

Drie cd's met een overvloed aan fantastische producten! Wat vindt u op elke cd?

Elk van de volgende producten wordt standaard geïnstalleerd, tenzij anders aangegeven. Installatie-dvd's bevatten alles op één schijf. Voor sets met meerdere cd's vindt u op elke schijf het volgende:

Cd 1
Essentiële systeemsoftware
BSD-subsysteem
Taalbestanden
Extra Aziatische lettertypen (1)

Cd 2
Extra programma's (hierboven vermeld)
Extra stemmen
Canon-printerbestanden (2)
Epson-printerbestanden 1 (2)
Gimp-Print-printerbestanden
Hewlett-Packard-printerbestanden (2)
Lexmark-printerbestanden (2)

Cd 3
Lettertypen voor extra talen
Epson-printerbestanden 2 (2)
X11

(1) Worden al dan niet standaard geïnstalleerd afhankelijk van de taal die aan het begin van de installatie is geselecteerd.
(2) Zie Mac OS X 10.3: meegeleverde besturingsbestanden voor rasterprinters (inkjet) voor meer informatie.

Ik meen dat ik het BSD-subsysteem niet nodig heb, of toch? Ik gebruik geen UNIX-programma's.

Veel Mac OS X-programma's zijn afhankelijk van deze component. U dient deze allicht te installeren.

Panther is geïnstalleerd, maar er is niet naar cd 3 gevraagd. Is er iets misgegaan?

Als u een standaardinstallatie uitvoert of geen items op cd 3 (zoals X11) hebt geselecteerd voor installatie, wordt u tijdens de installatie niet naar cd 3 gevraagd.

Bepaalde Epson-printerbestanden bevinden zich op cd 3. Zie Mac OS X 10.3: meegeleverde besturingsbestanden voor rasterprinters (inkjet) als u een Epson-printerbestand nodig hebt.

Panther is al geïnstalleerd en bijgewerkt. Ik dien de originele versie opnieuw te installeren vanaf cd. Hoe kan ik een downgrade uitvoeren?

Zie Mac OS X: een vorige versie opnieuw installeren. Gewoonlijk voert u een update uit naar de laatste versie van Mac OS X Panther nadat u het besturingssysteem opnieuw hebt geïnstalleerd.

Zie Toepassingen werken niet meer na het opnieuw installeren van Mac OS X als bepaalde toepassingen niet werken nadat u een vorige versie opnieuw hebt geïnstalleerd.