Mac OS X 10.5 Leopard: kan niet installeren op een volume dat is geformatteerd als UFS

Mac OS X 10.5 Leopard kan niet worden geïnstalleerd op een volume dat is geformatteerd als UFS. Voor het bijwerken van een eerdere versie van Mac OS X op een volume dat is geformatteerd als UFS, dient u een reservekopie van uw bestanden te maken, het Mac OS X volume opnieuw te formatteren en uw bestanden te herstellen.

Belangrijk: door te formatteren worden alle gegevens op uw schijf gewist. Maak uit voorzorg een reservekopie van uw belangrijke bestanden voordat u de onderstaande stappen uitvoert.

Als u gebruikmaakt van een externe USB- of FireWire-schijf, een extra interne harde schijf of een Mac OS Uitgebreide partitie, kunt u de volgende stappen uitvoeren:

1. Schakel FileVault uit voor alle door FileVault beschermde gebruikersaccounts op uw computer.
  2. Sluit een externe schijf aan op uw computer als u er een gaat gebruiken.
  3. Plaats de Mac OS X Leopard installatieschijf, dubbelklik op Installeer Mac OS X en klik vervolgens op Herstart.
  4. Uw computer start vanaf de installatieschijf. Wanneer het Mac OS X installatieprogramma wordt geopend, kiest u Schijfhulpprogramma uit het menu Hulpprogramma's.
  5. In Schijfhulpprogramma klikt u links in het venster op het symbool voor het Mac OS X volume en vervolgens klikt u op het tabblad Herstellen rechtsboven in het venster.
  6. Sleep het symbool van uw Mac OS X volume van het bureaublad naar het veld Bron.
  7. Sleep de externe schijf of de extra interne schijf/partitie naar het veld Doel. Dit is het volume waarop de reservekopie van uw bestanden wordt gemaakt. U kunt het Mac OS X volume niet zowel voor bron als voor doel opgeven.
  8. Klik op Herstel.
  9. Wanneer het proces is voltooid, stopt u Schijfhulpprogramma.
  10. In het Mac OS X installatieprogramma gaat u vervolgens naar het venster "Doelvolume selecteren".
  11. Selecteer de schijf met de eerdere versie van Mac OS X als het doelvolume. Belangrijk: selecteer niet het volume of de schijf die u eerder als doel hebt geselecteerd in Schijfhulpprogramma.
  12. Klik op de knop Opties.
  13. Selecteer “Wis en installeer” en zorg ervoor dat de formatteeroptie Mac OS Uitgebreid (journaled) is.
  14. Volg de instructies op het scherm om de schijf te wissen en Mac OS X Leopard te installeren.
  15. Nadat de installatie is voltooid, wordt de configuratie-assistent van Mac OS X geopend. Doe het volgende in het venster met de titel "Bent u al in het bezit van een Mac?":

• Klik op "Van een andere Mac" als u een reservekopie hebt gemaakt op een externe schijf
      of
    • Klik op "Van een ander volume op deze Mac" als u een reservekopie hebt gemaakt op een andere partitie of een andere interne schijf
  16. Klik op Ga door.
  17. Volg de instructies op het scherm om accounts en andere bestanden te herstellen naar uw opstartschijf.