Power Mac G4: de cd-/dvd-lade openen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de cd-/dvd-lade van de Power Mac G4 (QuickSilver), de Power Mac G4 (QuickSilver 2002) en de Power Mac G4 (twee eenheden aan voorzijde) kunt openen.

Opmerking: controleer voordat u de onderstaande stappen uitvoert of de computer, het Apple Pro Keyboard en de Apple Pro Mouse worden voorzien van stroom.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Mac OS 9.2

· Druk op de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard.
    · Druk tegelijkertijd op de Option- en de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard als u de tweede optische-schijfeenheid van de Power Mac G4 (twee eenheden aan voorzijde) wilt openen.
    · Open het verwijderprogramma dat u aantreft in de map 'Eject Extras'. De map 'Eject Extras' vindt u in de map 'Apple Extras' op de cd.
    · Klik op de verwijderknop in iTunes (zie Afbeelding 1).
    · Houd de muisknop ingedrukt als u het opstartgeluid van de computer hoort.
    · Start op met Mac OS X en voeg een verwijderknop toe aan de knoppenbalk.

Afbeelding 1 Verwijderknop in iTunes (rood omcirkeld)

Mac OS X

· Kies in 'Finder' 'Pas knoppenbalk aan' uit het Weergave-menu. Sleep de knop 'Verwijder' uit het venster naar de knoppenbalk en klik op 'Gereed'. Selecteer de schijf die u wilt verwijderen in het Finder-venster en klik vervolgens op de knop 'Verwijder' in de knoppenbalk.
    · Druk op de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard.
    · Druk tegelijkertijd op de Option- en de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard als u de tweede optische-schijfeenheid van de Power Mac G4 (twee eenheden aan voorzijde) wilt openen.
    · Als u een toetsenbord hebt zonder cd-/dvd-verwijdertoets, drukt u op F12 (onder Mac OS X 10.1 en hoger). Opmerking: U moet de F12-toets even ingedrukt houden. Hierdoor wordt voorkomen dat de lade per ongeluk opengaat.
    · Klik op de verwijderknop in iTunes (weergegeven in Afbeelding 1).
    · Houd de muisknop ingedrukt als u het opstartgeluid van de computer hoort.
    · Start op met Mac OS 9.2 en volg de instructies in het gedeelte hierboven.

De computer reageert niet

· Start de computer opnieuw op en houd de muisknop ingedrukt als u het opstartgeluid hoort.
    · Start de computer opnieuw op, houd de Option-toets ingedrukt en open de lade met behulp van opstartbeheer. Kies een ander besturingssysteem en verwijder de cd op een van de bovenstaande manieren.
    · Steek een paperclip in de opening om schijven handmatig te verwijderen. Deze bevindt zich rechts- of linksonder op de eenheid (afhankelijk van het model), onder de rand. Door een paperclip in dit gaatje te steken, ontgrendelt u de eenheid. Buig de paperclip vervolgens om en haak hem onder de lade van de eenheid. Nu moet u de lade kunnen uittrekken.
    · Druk tijdens het opstarten de toetscombinatie Command-Option-O-F in en houd die ingedrukt, zodat u in Open Firmware komt. Type "eject cd" in kleine letters en druk vervolgens op de Return-toets.