Toepassingen werken niet meer na het opnieuw installeren van Mac OS X

Mogelijk kunt u een toepassing of de bijbehorende bestanden niet openen na het opnieuw installeren van Mac OS X (waaronder archivering en installatie) zonder dat u de versie van Mac OS X bijwerkt naar de versie die u gebruikte of een latere versie. Tip: Dit probleem zal zich niet voordoen als u één schijfstation hevt en de optie Verwijderen en installeren hebt gebruikt bij het uitvoeren van de installatie.

De volgende dingen kunnen zich voordoen:

• Een document of bestand wordt niet geopend met de verwachte toepassing of met de verwachte versie van de toepassing, waardoor problemen ontstaan. Disk Copy kan bijvoorbeeld onverwacht worden afgesloten wanneer u een schijfkopie (.dmg of .img) opent.
  • De toepassing wordt helemaal niet geopend. Dubbelklikken op een toepassing werkt niet. Het kan even zichtbaar zijn en daarna verdwijnen, onverwacht afsluiten of niet reageren (crashen of hangen). Safari zal bijvoorbeeld mogelijk niet werken na een archivering en installatie.
Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Oplossingen

Eerst moet u Mac OS X bijwerken tot de versie die u voor de herinstallatie gebruikte. Zie "Mac OS X 10.2: Overzicht beschikbare software-updates voor Mac OS" of "Mac OS X 10.3: Overzicht beschikbare software-updates voor Mac OS".

Tip: Als u een handmatige installer voor een Mac OS X-update downloadt, maar deze niet kunt installeren (omdat de installatietoepassing niet werkt), probeer dan het installatiebestand (.pkg) naar de installatietoepassing te slepen. Deze bevindt zich in de map Utilities die zich in de map Applications bevindt (/Applications/Utilities/). Zie dit document voor meer tips.

Ten tweede: als er eerder updates voor de betreffende toepassingen waren geïnstalleerd, dan kan het mogelijk zijn deze updates opnieuw te installeren. Meestal kunt u updates voor Apple-toepassingen vinden met Software Update-voorkeuren (voor Mac OS X 10.3 en 10.4 of later kiest u Software-update... uit het Apple-menu). Updates voor de externe toepassing zijn meestal beschikbaar van de website van de leverancier.

Tip: Als u nog niet klaar bent voor de update en de verwachte versie van een toepassing niet wordt geopend wanneer u dubbelklikt op een bestand, dan kunt u het bestand slepen naar het pictogram van de juiste toepassing in /Applications of /Applications/Utilities (op uw opstartstation). U kunt het bestand selecteren in Finder en Openen met kiezen uit het menu Bestand.

Als het probleem zich blijft voordoen, kan het nodig de toepassing opnieuw te installeren.

Aanvullende informatie

Mac OS X zoekt automatisch de juiste versie van de standaar toepassing voor het betreffende bestandstype. Wanneer er een latere versie wordt gevonden, kan die worden gebruikt in plaats van de eerder versie.

Voorbeeld 1: Uw voert een downgrade uit met archiveren en installeren, maar werkt de installatie niet bij tot een nieuwere versie van Mac OS X. De map Previous Systems bevat nieuwere versies van toepassingen, wat kan bijdragen aan dit probleem.

Voorbeeld 2: Software-ontwikkelaars of beheerders kunnen meerdere versies van Mac OS X hebben geïnstalleerd om tests uit te voeren. Dit kan zich voordoen als u een nieuwere versie van Mac OS X hebt op één station maar een eerdere versie opstart van een ander station.

Veel Apple-toepassingen staan niet helemaal op zichzelf maar zijn afhankelijk van frameworks. Wanneer deze frameworks worden gedeeld door veel andere toepassingen, dan maken ze geen deel uit van de toepassing. Veel Apple-toepassingen die webpagina's of andere HTML-elementen ophalen, gebruiken het WebKit-framework van Apple. Dit framework wordt gebruikt door Safari, Mail, Help Viewer, Software-update en Installer. WebKit bevindt zich in /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/ .

Sommige toepassingen werken alleen met bepaalde versies van een framework. Als u een nieuwe versie van een Apple-toepassing hebt geïnstalleerd, dan is er mogelijk ook een nieuwere versie van het framework geïnstalleerd. Soms wordt er bij het installeren van een Mac OS X-software-update een toepassing bijgewerkt naar een nieuwere versie. Als u later opnieuw installeert of archiveert en installeert, met die versie van Mac OS X, dan worden de nieuwe toepassingen behouden maar worden oudere frameworks opnieuw geïnstalleerd. De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door het opnieuw toepassen van updates voor de toepassingen of het besturingssysteem. Als dit niet mogelijk is, verwijder dan de niet werkende toepassing en installeer de toepassing of de Mac OS X-update die u eerder had opnieuw.