Live spraak op je iPhone, iPad, Mac of Apple Watch gebruiken

Met Live spraak kun je typen wat je wilt zeggen en het hardop laten uitspreken in FaceTime en telefoongesprekken, in ondersteunde apps voor augmentatieve en alternatieve communicatie of via de luidsprekers van je apparaat bij fysieke gesprekken.

Dit heb je nodig

• iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10 of nieuwer

• Een van deze apparaten:

• iPhone XS of nieuwer

• iPad Air (5e generatie)

• iPad Pro 11-inch (3e generatie) of nieuwer

• iPad Pro 12,9-inch (5e generatie) of nieuwer

• Mac met Apple silicon

• Apple Watch Series 3 of nieuwer

Live spraak in- of uitschakelen

Voordat je 'Live spraak' kunt gebruiken, moet je deze functie inschakelen.

Op je iPhone of iPad

1. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Schakel Live spraak in of uit.

Op een Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Toegankelijkheid' in de navigatiekolom en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Schakel Live spraak in of uit.

Op een Apple Watch

1. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Schakel Live spraak in of uit.

Een stem selecteren om te gebruiken

Je kunt uit tientallen systeemstemmen kiezen of een aangepaste persoonlijke stem gebruiken die je zelf hebt aangemaakt.

Op je iPhone of iPad

1. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Tik onder 'Stemmen' op je toetsenbordtaal en selecteer vervolgens een stem om te gebruiken. (Mogelijk moet je op de knop 'Download'knop 'Download' tikken om een stem te downloaden voordat je deze kunt selecteren.)

Als je de toonhoogte of snelheid van een stem wilt aanpassen, tik je op de knop 'Spraakinstellingen'knop 'Spraakinstellingen' naast de stem.

Op een Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Toegankelijkheid' in de navigatiekolom en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Selecteer naast 'Stem' een stem om te gebruiken. (Je kunt 'Beheer stemmen' selecteren om meer stemopties te zien. Mogelijk moet je op de knop 'Download'knop 'Download' klikken om een stem te downloaden voordat je deze kunt selecteren.)

Op een Apple Watch

1. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Tik onder 'Stemmen' op de stem die je wilt wijzigen.

3. Selecteer een stem om te gebruiken. (Mogelijk moet je een stem downloaden voordat je deze kunt selecteren.)

Typen om te spreken in FaceTime, telefoongesprekken, ondersteunde apps voor augmentatieve en alternatieve communicatie of bij fysieke gesprekken

Als je je in een FaceTime- of telefoongesprek bevindt, horen andere deelnemers je woorden via de luidsprekers van hun apparaat of hun hoofdtelefoon. Anders wordt de stem afgespeeld via de luidsprekers van je apparaat, zodat je kunt typen om te spreken in fysieke gesprekken.

ipados-17-ipad-pro-facetime-live-speech

Op een iPhone of iPad

1. Zorg ervoor dat 'Live spraak' ingeschakeld is.

2. Druk driemaal op de zijknop. (Als je een activeringsknop hebt ingesteld, tik je op 'Live spraak'.)

3. Voer de tekst in die je hardop wilt laten uitspreken en tik vervolgens op 'Verstuur'.

Als je snel een bewaarde favoriete zin wilt gebruiken:

1. Tik op de knop 'Zinnen'knop 'Zinnen'.

2. Tik op de zin die je hardop wilt laten uitspreken.

Op een Mac

1. Zorg ervoor dat 'Live spraak' ingeschakeld is.

2. Klik op het tekstveld 'Typ om te spreken' in het venster 'Live spraak'.

3. Voer de tekst in die je hardop wilt laten uitspreken, klik vervolgens op de knop 'Spreek uit'knop 'Spreek uit' of druk op Return.

Als je snel een bewaarde favoriete zin wilt gebruiken:

1. Klik op de knop 'Bewaarde zinnen'knop 'Bewaarde zinnen'.

2. Selecteer de zin die je hardop wilt laten uitspreken.

3. Klik op de knop 'Spreek'.

Als je het venster 'Live spraak' wilt verbergen of weergeven, klik je op het symbool 'Live spraak'symbool 'Live spraak'in de menubalk.

macos-sonoma-macbook-pro-menu-bar-live-speech-button-cropped

Op een Apple Watch

1. Zorg ervoor dat 'Live spraak' ingeschakeld is.

2. Druk driemaal op de Digital Crown. (Als je een activeringsknop hebt ingesteld, tik je op 'Live spraak'.)

3. Voer de tekst in die je hardop wilt laten uitspreken en tik vervolgens op 'Verstuur'.

Als je snel een bewaarde favoriete zin wilt gebruiken, tik je op de zin die je hardop wilt laten uitspreken.

Favoriete zinnen toevoegen of verwijderen

Je kunt een lijst maken met zinnen die je vaak gebruikt, zodat je tijdens een gesprek snel kunt reageren.

Op een iPhone of iPad

Ga als volgt te werk om een favoriete zin toe te voegen:

1. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Tik op 'Favoriete zinnen'.

3. Tik op de knop 'Voeg toe'knop 'Voeg toe'.

4. Typ een zin en tik vervolgens op 'Opslaan'.

Ga als volgt te werk om een favoriete zin te verwijderen:

1. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Tik op 'Favoriete zinnen'.

3. Tik op 'Wijzig'.

4. Tik op de knop 'Verwijder'knop 'Verwijder'naast de zin die je wilt verwijderen en vervolgens op 'Verwijder'.

Op een Mac

Ga als volgt te werk om een favoriete zin toe te voegen:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Toegankelijkheid' in de navigatiekolom en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Klik onder 'Bewaarde zinnen' op de knop 'Voeg toe'knop 'Voeg toe' en voer vervolgens je zin in het tekstveld in.

Ga als volgt te werk om een favoriete zin te verwijderen:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Toegankelijkheid' in de navigatiekolom en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Selecteer onder 'Bewaarde zinnen' een zin en klik vervolgens op de knop 'Verwijder'knop 'Verwijder'.

Op een Apple Watch

Ga als volgt te werk om een favoriete zin toe te voegen:

1. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Tik op 'Favoriete zinnen', 'Voeg een zin toe' en vervolgens op 'Maak een zin aan'.

3. Typ een zin en tik vervolgens op 'Gereed'.

4. Tik op de Done buttonDone button.

Ga als volgt te werk om een favoriete zin te verwijderen:

1. Open de Instellingen-app. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'Live spraak'.

2. Tik op 'Favoriete zinnen'.

3. Swipe naar links over de zin die je wilt verwijderen en tik vervolgens op de knop 'Verwijder'knop 'Verwijder'.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.