Over de beveiligingsinhoud van macOS Ventura 13.5

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van macOS Ventura 13.5 beschreven.

Over Apple beveiligingsupdates

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Recente releases staan vermeld op de pagina Apple beveiligingsreleases.

Apple beveiligingsdocumenten verwijzen waar mogelijk naar kwetsbaarheden met CVE-ID.

Raadpleeg de pagina Apple productbeveiliging voor meer informatie over beveiliging.

macOS Ventura 13.5

Releasedatum: maandag 24 juli 2023

Accounts

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk vertrouwelijke locatiegegevens lezen

Beschrijving: een privacyprobleem is verholpen door een verbeterde manier van onleesbaar maken van privégegevens voor logboekvermeldingen.

CVE-2023-40439: Kirin (@Pwnrin)

Toegevoegd op 21 december 2023

AMD

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een racevoorwaarde is verholpen door een verbeterde statusverwerking.

CVE-2023-38616: ABC Research s.r.o.

Toegevoegd op 6 september 2023

Apple Neural Engine

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

CVE-2023-34425: pattern-f (@pattern_F_) van Ant Security Light-Year Lab

Toegevoegd op 27 juli 2023

Apple Neural Engine

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

CVE-2023-38580: Mohamed GHANNAM (@_simo36)

AppleMobileFileIntegrity

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk de huidige locatie van een gebruiker bepalen

Beschrijving: een downgradeprobleem op Intel-Mac-computers is verholpen door aanvullende codeondertekeningsbeperkingen.

CVE-2023-36862: Mickey Jin (@patch1t)

AppSandbox

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een proces in de sandbox kan de sandboxbeperkingen omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde beperkingen.

CVE-2023-32364: Gergely Kalman (@gergely_kalman)

Assets

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde gegevensbescherming.

CVE-2023-35983: Mickey Jin (@patch1t)

CFNetwork

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk vertrouwelijke locatiegegevens lezen

Beschrijving: een privacyprobleem is verholpen door een verbeterde manier van onleesbaar maken van privégegevens voor logboekvermeldingen.

CVE-2023-40392: Wojciech Regula van SecuRing (wojciechregula.blog)

Toegevoegd op 6 september 2023

crontabs

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan toegang krijgen tot rootbevoegdheden

Beschrijving: dit probleem is verholpen door de kwetsbare code te verwijderen.

CVE-2023-42828: Erhad Husovic

Toegevoegd op 21 december 2023

CUPS

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een gebruiker in een geprivilegieerde netwerkpositie kan mogelijk vertrouwelijke gebruikersinformatie vrijgeven

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2023-34241: Sei K.

Toegevoegd op 27 juli 2023

curl

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: meerdere problemen in curl

Beschrijving: meerdere problemen zijn verholpen door curl bij te werken.

CVE-2023-28319

CVE-2023-28320

CVE-2023-28321

CVE-2023-28322

Find My

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk vertrouwelijke locatiegegevens lezen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde beperkingen.

CVE-2023-32416: Wojciech Regula van SecuRing (wojciechregula.blog)

Find My

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk vertrouwelijke locatiegegevens lezen

Beschrijving: een privacyprobleem is verholpen door een verbeterde manier van onleesbaar maken van privégegevens voor logboekvermeldingen.

CVE-2023-40437: Kirin (@Pwnrin), en Wojciech Regula van SecuRing (wojciechregula.blog)

Toegevoegd op 21 december 2023

Grapher

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van een bestand kan het onverwacht beëindigen van een app of het uitvoeren van willekeurige code veroorzaken

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-32418: Bool van YunShangHuaAn(云上华安)

CVE-2023-36854: Bool van YunShangHuaAn(云上华安)

ImageIO

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot denial-of-service

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

CVE-2022-3970: gevonden door OSS-Fuzz

Toegevoegd op 6 september 2023

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk het kernelgeheugen vrijgeven

Beschrijving: een validatieprobleem is verholpen door verbeterde invoeropschoning.

CVE-2023-28200: Arsenii Kostromin (0x3c3e)

Toegevoegd op 6 september 2023

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een externe gebruiker kan het onverwacht beëindigen van het systeem of het beschadigen van het kernelgeheugen veroorzaken

Beschrijving: een probleem met bufferoverloop is verholpen door verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2023-38590: Zweig van Kunlun Lab

Toegevoegd op 27 juli 2023

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door verbeterd geheugenbeheer.

CVE-2023-38598: Mohamed GHANNAM (@_simo36)

Toegevoegd op 27 juli 2023

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met overloop van gehele getallen is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2023-36495: 香农的三蹦子 van Pangu Lab

Toegevoegd op 27 juli 2023

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2023-37285: Arsenii Kostromin (0x3c3e)

Toegevoegd op 27 juli 2023

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2023-38604: een anonieme onderzoeker

Toegevoegd op 27 juli 2023

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

CVE-2023-32734: Pan ZhenPeng (@Peterpan0927) van STAR Labs SG Pte. Ltd.

CVE-2023-32441: Peter Nguyễn Vũ Hoàng (@peternguyen14) van STAR Labs SG Pte. Ltd.

CVE-2023-38261: een anonieme onderzoeker

CVE-2023-38424: Certik Skyfall Team

CVE-2023-38425: Certik Skyfall Team

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door verbeterd geheugenbeheer.

CVE-2023-32381: een anonieme onderzoeker

CVE-2023-32433: Zweig van Kunlun Lab

CVE-2023-35993: Kaitao Xie en Xiaolong Bai van Alibaba Group

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een gebruiker kan de bevoegdheden verhogen

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-38410: een anonieme onderzoeker

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk gevoelige kernelstatus aanpassen. Apple is op de hoogte van een melding dat er mogelijk actief misbruik is gemaakt van dit probleem in versies van iOS die zijn uitgebracht vóór iOS 15.7.1.

Beschrijving: dit probleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2023-38606: Valentin Pashkov, Mikhail Vinogradov, Georgy Kucherin (@kucher1n), Leonid Bezvershenko (@bzvr_) en Boris Larin (@oct0xor) van Kaspersky

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een externe gebruiker kan een denial-of-service veroorzaken

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-38603: Zweig van Kunlun Lab

libxpc

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan toegang krijgen tot rootbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met verwerking van paden is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2023-38565: Zhipeng Huo (@R3dF09) van het Tencent Security Xuanwu Lab (xlab.tencent.com)

libxpc

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan een denial-of-service veroorzaken

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-38593: Noah Roskin-Frazee

Mail

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een S/MIME-versleutelde e-mail kan onopzettelijk onversleuteld worden verzonden

Beschrijving: dit probleem is verholpen door verbeterd statusbeheer van S/MIME-versleutelde e-mails.

CVE-2023-40440: Taavi Eomäe van Zone Media OÜ

Toegevoegd op 21 december 2023

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van een 3D-model kan leiden tot openbaarmaking van procesgeheugen

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-38258: Mickey Jin (@patch1t)

CVE-2023-38421: Mickey Jin (@patch1t) en Michael DePlante (@izobashi) van Trend Micro Zero Day Initiative

Bijgewerkt op donderdag 27 juli 2023

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van een afbeelding kan leiden tot openbaarmaking van procesgeheugen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-1916

Toegevoegd op 21 december 2023

Music

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van symlinks.

CVE-2023-38571: Gergely Kalman (@gergely_kalman)

Toegevoegd op 27 juli 2023

ncurses

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan onverwachte beëindiging van de app of willekeurige code-uitvoering veroorzaken

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2023-29491: Jonathan Bar Or van Microsoft, Emanuele Cozzi van Microsoft en Michael Pearse van Microsoft

Toegevoegd op 6 september 2023

Net-SNMP

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door de kwetsbare code te verwijderen.

CVE-2023-38601: Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security

Toegevoegd op 27 juli 2023

NSSpellChecker

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een proces in de sandbox kan de sandboxbeperkingen omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2023-32444: Mickey Jin (@patch1t)

Toegevoegd op 27 juli 2023

OpenLDAP

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een externe gebruiker kan een denial-of-service veroorzaken

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

CVE-2023-2953: Sandipan Roy

OpenSSH

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk toegang krijgen tot SSH-wachtwoordzinnen

Beschrijving: het probleem is verholpen door aanvullende beperkingen voor de waarneembaarheid van appstatussen.

CVE-2023-42829: James Duffy (mangoSecure)

Toegevoegd op 21 december 2023

PackageKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk bepaalde privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: een probleem met invoegen is opgelost met verbeterde invoervalidatie.

CVE-2023-38609: Michael Cowell

Toegevoegd op 27 juli 2023

PackageKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk toegang krijgen tot vertrouwelijke gebruikersgegevens

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde beperkingen.

CVE-2023-38259: Mickey Jin (@patch1t)

PackageKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-38564: Mickey Jin (@patch1t)

PackageKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: een machtigingsprobleem met aanvullende beperkingen is verholpen.

CVE-2023-38602: Arsenii Kostromin (0x3c3e)

Security

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk de vingerafdruk van de gebruiker afnemen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door de kwetsbare code te verwijderen.

CVE-2023-42831: James Duffy (mangoSecure)

Toegevoegd op 21 december 2023

Shortcuts

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een opdracht kan gevoelige app-instellingen voor Opdrachten wijzigen

Beschrijving: een toegangsprobleem is verholpen door verbeterde toegangsbeperkingen.

CVE-2023-32442: een anonieme onderzoeker

sips

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van een bestand kan leiden tot denial-of-service of mogelijk geheugeninhoud vrijgeven

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2023-32443: David Hoyt van Hoyt LLC

Software Update

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan toegang krijgen tot rootbevoegdheden

Beschrijving: een racevoorwaarde is verholpen door een verbeterde statusverwerking.

CVE-2023-42832: Arsenii Kostromin (0x3c3e)

Toegevoegd op 21 december 2023

SystemMigration

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2023-32429: Wenchao Li en Xiaolong Bai van Hangzhou Orange Shield Information Technology Co., Ltd.

tcpdump

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een aanvaller in een geprivilegieerde netwerkpositie kan mogelijk willekeurige code uitvoeren

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2023-1801

Toegevoegd op 21 december 2023

Time Zone

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een gebruiker kan mogelijk informatie lezen die van een andere gebruiker is

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2023-32654: Matthew Loewen

Toegevoegd op 27 juli 2023

Vim

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: meerdere problemen in Vim

Beschrijving: meerdere problemen zijn verholpen door Vim bij te werken.

CVE-2023-2426

CVE-2023-2609

CVE-2023-2610

Toegevoegd op 21 december 2023

Voice Memos

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk toegang krijgen tot vertrouwelijke gebruikersgegevens

Beschrijving: het probleem is verholpen door aanvullende machtigingscontroles.

CVE-2023-38608: Yiğit Can YILMAZ (@yilmazcanyigit), Noah Roskin-Frazee en Prof. J. (ZeroClicks.ai Lab), Kirin (@Pwnrin) en Yishu Wang

Bijgewerkt op 21 december 2023

Weather

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een app kan mogelijk de huidige locatie van een gebruiker bepalen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door een verbeterde manier van onleesbaar maken van vertrouwelijke informatie.

CVE-2023-38605: Adam M.

Toegevoegd op 6 september 2023

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een externe aanvaller kan het uitvoeren van willekeurige JavaScript-code veroorzaken

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

WebKit Bugzilla: 257824
CVE-2023-40397: Johan Carlsson (joaxcar)

Toegevoegd op 6 september 2023

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een website kan het ‘Same Origin’-beleid omzeilen

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

WebKit Bugzilla: 256549
CVE-2023-38572: Narendra Bhati (twitter.com/imnarendrabhati) van Suma Soft Pvt. Ltd, Pune - India

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: een website kan vertrouwelijke gebruikersinformatie volgen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

WebKit Bugzilla: 257822
CVE-2023-38599: Hritvik Taneja, Jason Kim, Jie Jeff Xu, Stephan van Schaik, Daniel Genkin en Yuval Yarom

Toegevoegd op 27 juli 2023

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van een document kan leiden tot een cross-site scripting-aanval

Beschrijving: dit probleem is verholpen door verbeterde controles.

WebKit Bugzilla: 257299
CVE-2023-32445: Johan Carlsson (joaxcar)

Toegevoegd op 27 juli 2023

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van webmateriaal kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde beperkingen.

WebKit Bugzilla: 257331
CVE-2023-38592: Narendra Bhati (twitter.com/imnarendrabhati) van Suma Soft Pvt. Ltd, Pune - India, Valentino Dalla Valle, Pedro Bernardo, Marco Squarcina en Lorenzo Veronese van TU Wien

Toegevoegd op 27 juli 2023

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van webmateriaal kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

WebKit Bugzilla: 256865
CVE-2023-38594: Yuhao Hu

WebKit Bugzilla: 256573
CVE-2023-38595: an anonymous researcher, Jiming Wang, Jikai Ren

WebKit Bugzilla: 257387
CVE-2023-38600: anoniem in samenwerking met het Zero Day Initiative van Trend Micro

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van webmateriaal kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

WebKit Bugzilla: 258058
CVE-2023-38611: Francisco Alonso (@revskills)

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van webmateriaal kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code. Apple is op de hoogte van een melding dat er mogelijk actief misbruik is gemaakt van dit probleem.

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

WebKit Bugzilla: 259231
CVE-2023-37450: een anonieme onderzoeker

Dit probleem is voor het eerst verholpen in de snelle beveiligingsmaatregel macOS Ventura 13.4.1 (c).

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van webmateriaal kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

WebKit Bugzilla: 257684
CVE-2023-42866: Francisco Alonso (@revskills) en Junsung Lee

Toegevoegd op 21 december 2023

WebKit Process Model

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van webmateriaal kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

WebKit Bugzilla: 258100
CVE-2023-38597: 이준성(Junsung Lee) van Cross Republic

WebKit Web Inspector

Beschikbaar voor: macOS Ventura

Impact: het verwerken van webmateriaal kan leiden tot openbaarmaking van vertrouwelijke informatie

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde controles.

WebKit Bugzilla: 256932
CVE-2023-38133: YeongHyeon Choi (@hyeon101010)

Aanvullende erkenning

WebKit

Met dank aan Narendra Bhati (twitter.com/imnarendrabhati) van Suma Soft Pvt. Ltd, Pune - India voor de hulp.

Toegevoegd op 27 juli 2023

WebKit

Met dank aan 이준성(Junsung Lee) van Cross Republic voor de hulp.

Toegevoegd op 21 december 2023

WebRTC

Met dank aan een anonieme onderzoeker voor de hulp.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.