Over updates voor iPadOS 16

Met iPadOS 16 wordt de iPad nog veelzijdiger met krachtige nieuwe productiviteits- en samenwerkingsfuncties. Met de gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je eenvoudig je familiefoto's up-to-date houden. In Berichten kun je een verzonden bericht bewerken of het verzenden van een bericht ongedaan maken en beschik je over nieuwe manieren om samenwerkingen te starten en te beheren. Mail biedt nieuwe inkomende postbussen en tools voor het schrijven van e‑mails en in Safari kun je nu gebruikmaken van gedeelde tabbladgroepen en passkeys, de beveiliging van de volgende generatie. Stage Manager biedt een geheel nieuwe manier om te multitasken op de iPad, zodat je kunt werken met meerdere overlappende vensters en gemakkelijk tussen deze vensters kunt schakelen.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.7.7

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.7.6

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.7.5

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.7.4

Deze update verhelpt een probleem waarbij ingebouwde Apple apps die verwijderd waren mogelijk niet opnieuw konden worden geïnstalleerd.

iPadOS 16.7.3

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.7.2

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.7.1

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.7

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.6.1

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.6

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.5.1

Deze update bevat belangrijke beveiligingsoplossingen en wordt aanbevolen voor alle gebruikers. Er is ook een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat er niet werd opgeladen via de Lightning-naar-USB 3-camera-adapter.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.5

Deze update bevat verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

Deze update bevat de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• Er is een probleem verholpen waarbij Spotlight mogelijk niet meer reageerde

• Er is een probleem verholpen waarbij schermtijdinstellingen mogelijk opnieuw werden ingesteld of niet op alle apparaten werden gesynchroniseerd

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.4.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad, waaronder:

• De emoji met duwende handen toonde geen variaties voor huidskleur

• In sommige gevallen reageerde Siri niet

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.4

Deze update biedt 21 nieuwe emoji's en bevat andere verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

Deze update bevat de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• 21 nieuwe emoji's, waaronder dieren, handgebaren en voorwerpen, zijn nu beschikbaar op het emoji-toetsenbord

• Tijdens hoveren met de Apple Pencil is er nu ondersteuning voor kanteling en azimut, zodat je een voorvertoning van je aanraking vanuit elke hoek kunt bekijken voordat je deze toepast in Notities en ondersteunde apps op de 11-inch iPad Pro (4e generatie) en de 12,9-inch iPad Pro (6e generatie).

• Meldingen voor webapps toegevoegd aan het beginscherm

• Het album 'Dubbele foto's' in Foto's heeft nu ook ondersteuning voor het detecteren van dubbele foto's en video's in een gedeelde iCloud-fotobibliotheek

• VoiceOver-ondersteuning voor kaarten in de Weer-app

• Toegankelijkheidsinstelling om een video automatisch te dimmen wanneer er lichtflitsen of stroboscoopeffecten worden gedetecteerd

• De instelling 'Communicatieveiligheid' voor kinderen geeft ouders de mogelijkheid om waarschuwingen in te schakelen voor kinderen wanneer ze foto's ontvangen of versturen die naaktheid bevatten

• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat de Apple Pencil niet reageerde tijdens het tekenen of schrijven in de app Notities

• Er is een probleem verholpen waarbij 'Verzoek om te kopen'-verzoeken van kinderen mogelijk niet op het apparaat van de ouder werden weergegeven

• Er zijn problemen verholpen waarbij Matter-compatibele thermostaten mogelijk niet meer reageerden wanneer ze aan Apple Woning werden gekoppeld

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.3.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad, waaronder:

• iCloud-instellingen reageren mogelijk niet of worden onjuist weergegeven als apps iCloud gebruiken

• Siri-verzoeken voor Zoek mijn werken mogelijk niet

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.3

Met deze update worden beveiligingssleutels voor Apple ID geïntroduceerd. Daarnaast bevat deze update andere verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPad.

Deze update bevat de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• Met beveiligingssleutels voor Apple ID kunnen gebruikers de beveiliging van hun account verbeteren doordat er voor het inlogproces met twee-factor-authenticatie op nieuwe apparaten een fysieke beveiligingssleutel wordt vereist

• Ondersteuning voor de HomePod (2e generatie)

• Er is een probleem verholpen in Freeform waarbij sommige tekenstreken die met de Apple Pencil of je vinger zijn gemaakt mogelijk niet op gedeelde borden werden weergegeven

• Er is een probleem verholpen waarbij Siri mogelijk niet correct reageerde op muziekverzoeken

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.2

Deze update voegt Freeform toe, een app waarmee je kunt brainstormen en je ideeën tot leven kunt brengen. Deze versie voegt ook verbeteringen voor Stage Manager toe, voegt Apple Music Sing toe en bevat andere functies en probleemoplossingen voor je iPad.

Freeform

• Freeform is een nieuwe app om creatief met vrienden of collega's te werken op de Mac, de iPad en de iPhone

• Je kunt onder andere bestanden, afbeeldingen en plaknotities toevoegen aan een flexibel werkgebied

• Met tekengerei kun je overal op het werkgebied met je vinger of de Apple Pencil tekenen

Stage Manager

• Ondersteuning voor externe beeldschermen met resoluties tot 6K beschikbaar op de 12,9-inch iPad Pro (5e generatie en nieuwer), de 11-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer) en de iPad Air (5e generatie)

• Sleep bestanden en vensters van je compatibele apparaat naar je aangesloten beeldscherm en vice versa

• Ondersteuning voor het gebruik van tot vier apps op het iPad-scherm en vier op het externe beeldscherm

Apple Music Sing

• Een nieuwe manier om mee te zingen met miljoenen van je favoriete nummers in Apple Music

• Met de volledig instelbare zanginstellingen kun je een duet zingen met de oorspronkelijke artiest, solo zingen of een mix van beide

• Met de verbeterde maatgerichte teksten is het nog eenvoudiger om de songtekst te volgen

Game Center

• SharePlay-ondersteuning in Game Center voor multiplayergames, zodat je kunt gamen met de mensen met wie je een FaceTime-gesprek voert

• Met de activiteitswidget kun je direct op je beginscherm zien wat je vrienden spelen en welke achievements ze behalen

Woning

• Verbeterde betrouwbaarheid en efficiëntie van de communicatie tussen je slimme woningaccessoires en Apple apparaten

Deze update bevat ook de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• De verbeterde zoekfunctie in Berichten maakt het mogelijk foto's te vinden op basis van de inhoud van de foto's, zoals een hond, auto, persoon of tekst

• Met 'Laad opnieuw en toon IP-adres' kunnen gebruikers van 'Privédoorgifte in iCloud' de voorziening voor een specifieke site in Safari tijdelijk uitschakelen

• Met deelnemercursors in Notities kun je live zien hoe anderen een gedeelde notitie bijwerken

• Voor AirDrop wordt nu na 10 minuten automatisch de instelling 'Alleen contacten' weer ingesteld om ongewenste verzoeken voor het ontvangen van materiaal te voorkomen

• Er is een probleem verholpen waarbij sommige notities niet met iCloud werden gesynchroniseerd nadat ze waren bijgewerkt

• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat Multi-Touch-gebaren niet meer werkten bij het gebruik van de toegankelijkheidsfunctie 'Zoomen'

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.1.1

Deze update bevat probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 16.1

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

• Afzonderlijke bibliotheek voor het naadloos delen van foto's en video's met maximaal vijf anderen

• Wanneer je een bibliotheek configureert of deelneemt aan een bibliotheek kun je met configuratieregels gemakkelijk foto's uit het verleden delen op basis van de begindatum of personen die op de foto staan

• Bibliotheekfilters waarmee je snel de gedeelde bibliotheek, je persoonlijke bibliotheek of beide bibliotheken kunt weergeven

• Met gedeelde bewerkingen en bevoegdheden kan iedereen foto's toevoegen, bewerken, als favoriet instellen, van een bijschrift voorzien en verwijderen

• Met de deeloptie in Camera kun je foto's die je maakt rechtstreeks naar de gedeelde bibliotheek sturen of je kunt opgeven dat je de foto's automatisch wilt delen wanneer via Bluetooth wordt gedetecteerd dat andere deelnemers in de buurt zijn

Berichten

• Je kunt een bericht tot 15 minuten na verzending nog wijzigen en ontvangers zien een overzicht van de wijzigingen

• Met 'Maak verzenden ongedaan' kun je een bericht tot 2 minuten na verzending nog intrekken

• Met 'Markeer als ongelezen' kun je een gesprek gemakkelijk voortzetten op een later tijdstip

• Met SharePlay via Berichten kun je samen met vrienden naar films kijken, naar muziek luisteren en games spelen terwijl je berichten verstuurt

• Je kunt anderen eenvoudig uitnodigen om samen te werken aan een bestand via Berichten en in de berichtenreeks zien wanneer iemand een bewerking aanbrengt in een gedeeld project

Mail

• De resultaten van de verbeterde zoekfunctie zijn nauwkeuriger en vollediger en je krijgt suggesties zodra je begint met typen

• Met 'Maak verzenden ongedaan' kun je het afleveren van een bericht annuleren binnen 10 seconden nadat je op 'Verstuur' hebt getikt

• Met 'Verstuur volgens schema' kun je een e‑mail versturen op een specifieke dag en tijd

• Met 'Herinnering' kun je een datum en tijd opgeven waarop je aan een e‑mail wilt worden herinnerd

Safari en passkeys

• Met gedeelde tabbladgroepen kun je een set tabbladen met anderen delen waarbij de tabbladgroep tijdens het samenwerken onmiddellijk wordt bijgewerkt

• Op de startpagina's van tabbladgroepen kun je andere achtergrondafbeeldingen en favorieten toevoegen voor elke tabbladgroep

• Met vastgemaakte tabbladen in tabbladgroepen kun je veelbezochte websites vastmaken voor elke tabbladgroep

• In Safari kun je nu ook webpagina's in het Nederlands, Turks, Thai, Vietnamees, Pools en Indonesisch laten vertalen

• Passkeys zijn makkelijker en veiliger om mee in te loggen, en nemen de plaats in van wacht­woorden

• Passkeys worden gesynchroniseerd via iCloud-sleutelhanger waardoor ze beschikbaar zijn op al je Apple apparaten via end-to-end-encryptie

Stage Manager

• Een nieuwe manier om te multitasken op de 12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer), de 11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer) en de iPad Air (5e generatie)

• Met overlappende en aanpasbare vensters kun je de grootte van je apps aanpassen om je ideale werkruimte te creëren

• Recente apps worden links op het scherm geplaatst, waardoor je snel tussen apps kunt schakelen

• Met appgroepen kun je een reeks apps aanmaken waarnaar je snel kunt terugkeren

Nieuwe weergavemodi

• De referentiemodus biedt referentiekleuren voor populaire kleurstandaarden en videostructuren op de 12,9‑inch iPad Pro met Liquid Retina XDR-scherm en met Sidecar kan deze als referentiescherm voor je Mac met Apple silicon worden gebruikt

• Met een nieuwe schaalinstelling kun je de pixeldichtheid verhogen, zodat je in je apps meer ziet op de 11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer), de 12,9-inch iPad Pro (5e generatie en nieuwer) en de iPad Air (5e generatie)

Weer

• De Weer-app op de iPad is geoptimaliseerd voor het grotere scherm en biedt indrukwekkende animaties, gedetailleerde kaarten en voorspellingsmodules waar je op kunt tikken

• In de weerkaarten kun je neerslag, luchtkwaliteit en temperatuur aflezen naast de locatieweergave of schermvullend

• Met modules waarop kan worden getikt, kunnen meer details worden weergegeven, zoals de temperatuur per uur of neerslagverwachtingen voor de komende 10 dagen

• Voor de luchtkwaliteit wordt een kleurgecodeerde schaal gebruikt die de luchtkwaliteit, het niveau en de categorie weergeeft, en je kunt de luchtkwaliteit op een kaart bekijken om onder andere gerelateerde gezondheidsaanbevelingen en uitsplitsing van verontreinigende stoffen te zien

• Geanimeerde achtergronden met de positie van de zon, wolken en neerslag met duizenden variaties

• Met meldingen voor extreem weer ontvang je een melding wanneer er een weeralarm voor je regio is afgegeven

Game Center

• Op het in-game dashboard zie je op één plaats de achievements van je vrienden in deze game en wat ze spelen en hun voortgang in alle andere games

• In Game Center-profielen worden je achievements en ranglijstactiviteit uitgelicht in alle games die je speelt

• Dankzij de integratie met Contacten zie je de Game Center-profielen van je vrienden, de games die ze spelen en hun achievements in games

Visueel opzoeken

• Je kunt het onderwerp van een afbeelding uit de achtergrond lichten, zodat je het kunt kopiëren en plakken in apps als Mail en Berichten; deze functie is beschikbaar op de iPad (8e generatie en nieuwer), de iPad mini (5e generatie en nieuwer), de iPad Air (3e generatie en nieuwer), de 12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer) en de 11-inch iPad Pro (alle modellen)

Siri

• Zodra je een app hebt gedownload, kun je daar nu meteen opdrachten in uitvoeren met Siri, zonder extra configuratie­stappen

• Met een nieuwe instelling kun je berichten versturen zonder dat Siri je om bevestiging vraagt

Kaarten

• Met 'Routes met meerdere stops' kun je in Kaarten tot vijftien stops toevoegen aan je route

• Met ov-prijzen kun je zien hoeveel je rit gaat kosten in onder andere de San Francisco Bay Area, Londen en New York

Woning

• De geheel vernieuwde Woning-app maakt het gemakkelijker om door al je slimme woningaccessoires te navigeren en deze te rangschikken, te bekijken en te bedienen

• Op het tabblad 'Woning' kun je nu in één oogopslag alle informatie over je hele woning zien, zoals je accessoires, kamers en scènes

• Categorieën voor verlichting, klimaatregeling, beveiliging, luidsprekers, tv's en water zorgen dat alle relevante accessoires snel toegankelijk zijn. Ze zijn per kamer geordend en je kunt uitgebreide status­informatie bekijken

• In de nieuwe cameraweergave kun je maximaal vier camera's weergeven midden op het tabblad 'Woning' en door te scrollen kun je er meer zien

• De symbolen op de vernieuwde accessoiretegels zijn duidelijker herkenbaar en hebben kleuren die overeenkomen met de betreffende categorie. Daarnaast is de werking ervan vernieuwd voor nauwkeurigere bediening van accessoires

• Ondersteuning voor Matter, de nieuwe connectiviteitsstandaard voor slimme woningen waarmee een breed scala aan slimme woningaccessoires tussen verschillende ecosystemen kunnen samenwerken

Delen met gezin

• Het is nu eenvoudiger om een account voor een kind aan te maken met de juiste instellingen voor ouderlijk toezicht, inclusief leeftijds­gebonden media­beperkingen

• Met 'Begin direct' configureer je eenvoudig een nieuw iOS- of iPadOS-apparaat voor een kind, met je geselecteerde instellingen voor ouderlijk toezicht al ingeschakeld

• Met Schermtijd-verzoeken in Berichten kun je snel verzoeken van je kind goedkeuren of afwijzen

• 'Checklist voor gezin' bevat tips en suggesties, zoals het bijwerken van de instellingen voor ouderlijk toezicht van een kind, het inschakelen van locatie delen of een herinnering dat je je abonnement op iCloud+ met iedereen kunt delen

Apps van desktopklasse

• Met aanpasbare knoppenbalken kun je functies toevoegen die je het vaakst in je apps gebruikt

• Menu's bieden extra context voor taken als sluiten, bewaren en dupliceren, waardoor het nog eenvoudiger is om documenten en bestanden in apps als Pages en Numbers te bewerken

• Zoeken en vervangen is beschikbaar in apps in het hele systeem, waaronder Mail, Berichten, Herinneringen en Swift Playgrounds

• De beschikbaarheids­weergave in Agenda geeft de beschikbaarheid weer van uitgenodigde deelnemers wanneer je vergaderingen aanmaakt in Agenda

Toegankelijkheid

• Met deurdetectie in Vergrootglas kun je een deur detecteren, de bijbehorende borden en symbolen lezen en instructies krijgen voor het openen van de deur

• 'Partnercontroller' combineert de invoer van meerdere gamecontrollers tot één controller, zodat vrienden of zorgverleners gebruikers met cognitieve beperkingen een handje kunnen helpen tijdens het gamen

• VoiceOver is nu beschikbaar in meer dan 20 nieuwe talen en taalversies, waaronder Bengaals (India), Bulgaars, Catalaans, Oekraïens en Vietnamees

Deze versie biedt ook andere functies en verbeteringen:

• Nieuwe pennen in Notities: 'Aquarel', 'Continue regel' en 'Vulpen'

• Ondersteuning voor de AirPods Pro (2e generatie), waaronder Zoek mijn en 'Nauwkeurig zoeken' voor de MagSafe-oplaadcase en 'Gepersonaliseerde ruimtelijke audio' voor een nauwkeurige en meeslepende luisterervaring, ook beschikbaar op de AirPods (3e generatie), de AirPods Pro (1e generatie) en de AirPods Max

• Met Handoff in FaceTime kun je FaceTime-gesprekken naadloos overzetten van je iPad naar je iPhone of Mac, en omgekeerd

• Er zijn meer houdingen voor stickers, haarstijlen, hoofddeksels, neuzen en lipkleuren toegevoegd voor je memoji's

• Vertaal de tekst die je om je heen ziet met de camera in de Vertaal‑app

• Dubbele foto's in Foto's worden automatisch opgespoord, zodat je snel je bibliotheek kunt opschonen

• Met vastgemaakte lijsten in Herinneringen kun je snel je favoriete lijsten openen

• Je kunt instellen dat Spotlight direct onder in het beginscherm toegankelijk is, waardoor je snel apps kunt openen, contacten kunt vinden of naar informatie op het web kunt zoeken

• Met 'Snelle beveiligings­maatregelen' zijn belangrijke veiligheids­updates nog sneller beschikbaar op je apparaten, omdat ze automatisch tussen standaard software-updates kunnen worden geïnstalleerd

Deze versie bevat nog meer functies en verbeteringen. Meer informatie vind je op deze webpagina: https://www.apple.com/nl/ipados/ipados-16/features/

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle iPad-modellen beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222