Ongelukdetectie op je iPhone of Apple Watch gebruiken om hulp in te schakelen bij een ongeluk

Als je iPhone of Apple Watch een ernstig auto-ongeluk waarneemt, kan je apparaat je in contact brengen met de hulpdiensten.

iPhone- en Apple Watch-modellen die met ongelukdetectie werken

Ongelukdetectie werkt op deze iPhone- en Apple Watch-modellen:

• iPhone 14 of nieuwer (alle modellen) met iOS 16 of nieuwer

• Apple Watch Series 8 of nieuwer, Apple Watch SE (2e generatie) en Apple Watch Ultra of nieuwer met watchOS 9 of nieuwer

Voor noodoproepen wordt mobiele data of wifi op je Apple Watch of iPhone gebruikt.

Hoe Ongelukdetectie op je iPhone en Apple Watch werkt

Ongelukdetectie is bedoeld om zware auto-ongelukken, zoals frontale, zijdelingse en kop-staartbotsingen of over de kop slaan, waar te nemen bij sedans, minibussen, SUV's, pick-uptrucks en overige personenwagens.

Je iPhone en Apple Watch kunnen zware auto-ongelukken waarnemen

Wanneer er een zwaar auto-ongeluk wordt waargenomen, wordt er door je iPhone of Apple Watch een alarmgeluid geproduceerd en een waarschuwing weergegeven1.

• Je iPhone leest de waarschuwing voor, voor het geval je het scherm niet kunt zien. Als je alleen je telefoon bij je hebt, toont het scherm een Noodoproep-schuifknop en kan je telefoon de hulpdiensten bellen.

• Je Apple Watch rinkelt en tikt op je pols en vraagt op het scherm of je in orde bent. Als je alleen je Watch bij je hebt, toont het scherm een Noodoproep-schuifknop. Als je Watch met mobiele data of met wifi verbonden is, kan de Watch de hulpdiensten bellen.

• Als je zowel een iPhone als een Apple Watch hebt, wordt de Noodoproep-schuifknop alleen op je Watch weergegeven, wordt de oproep doorverbonden en wordt de gespreksaudio op je Watch afgespeeld.

• Als je hiertoe in staat bent, kun je de hulpdiensten bellen of de waarschuwing annuleren.

• Als je niet in staat bent om te reageren, belt je apparaat na 20 seconden automatisch de hulpdiensten.

• Als je SOS-contactpersonen hebt toegevoegd, ontvangen deze personen een bericht met je locatie en de mededeling dat je betrokken bent geweest bij een zwaar auto-ongeluk.

• Als je je medische ID hebt ingesteld, toont je apparaat een 'Medische ID'-schuifknop, zodat hulpverleners je medische gegevens kunnen inzien.

Als het voertuig een eigen geïntegreerde manier heeft om een ongeluk te detecteren en om te bellen, zal dat proces ongewijzigd plaatsvinden. Ongelukdetectie annuleert geen noodoproepen die al gaande zijn op je iPhone. Niet-dringende oproepen die met je iPhone of Apple Watch worden gedaan, worden wel geannuleerd door Ongelukdetectie.

Je apparaat configureren voor noodsituaties

Op ondersteunde iPhone- en Apple Watch-modellen is ongelukdetectie standaard ingeschakeld. Je kunt ook de onderstaande stappen volgen om te zorgen dat je apparaat de informatie kan doorgeven die hulpverleners en je SOS-contactpersonen nodig hebben.

• Om je SOS-contactpersonen te waarschuwen en je medische ID met hulpverleners te delen, configureer je je medische ID en je SOS-contactpersonen in de Gezondheid-app.

• Om je locatie met je SOS-contactpersonen te delen, schakel je Locatievoorzieningen voor SOS-meldingen in: tik op je iPhone op 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' en zorg dat 'Noodoproepen en SOS-noodmelding' is ingeschakeld.

Na een zwaar auto-ongeluk een noodoproep doen met je iPhone of Apple Watch

Je iPhone of Apple Watch kan je na een zwaar auto-ongeluk in contact brengen met de hulpdiensten, zelfs als je niet kunt reageren2,3.

Als je een iPhone 14 of nieuwer (alle modellen) hebt, kunnen ongelukdetectiemeldingen aan hulpdiensten worden doorgegeven door 'SOS-noodmelding via satelliet' wanneer je je buiten bereik van mobiele netwerken en wifi bevindt, maar op een plek waar wel 'SOS-noodmelding via satelliet' beschikbaar is. Meer informatie over 'SOS-noodmelding via satelliet'.

Als je kunt reageren

• Als je de hulpdiensten moet spreken, swipe je over de Noodoproep-schuifknop op het scherm van je apparaat. Je apparaat belt de hulpdiensten en je kunt met een hulpverlener praten.

• Als de oproep is gedaan, maar je hebt geen hulpdiensten nodig, hang dan niet op. Wacht tot een centralist opneemt en leg dan uit dat je geen hulp nodig hebt.

Als je niet kunt reageren

• Als je na 10 seconden geen oproep hebt gestart en de waarschuwing niet hebt geannuleerd, begint je apparaat nogmaals 10 seconden af te tellen. Tijdens het aftellen maakt je apparaat harde geluiden om je aandacht te trekken. Je iPhone trilt agressief en je Apple Watch tikt agressief.

Als je niet kunt reageren, belt je iPhone de hulpdiensten en speelt je iPhone een opgenomen bericht af
  • Als je nog steeds niet hebt gereageerd, belt je apparaat na het aftellen de hulpdiensten.

• Wanneer je apparaat deze automatische oproep doet, krijgen hulpverleners een herhaald audiobericht te horen en speelt je apparaat ditzelfde bericht hardop via de speakers af. Dit bericht laat de hulpdiensten weten dat je Apple apparaat een zwaar auto-ongeluk heeft waargenomen en dat je niet in staat bent om te reageren. Daarnaast geeft je apparaat je geschatte lengte- en breedtecoördinaten en een zoekradius door.

• Het bericht wordt afgespeeld in de primaire taal van het land waarin je je bevindt en wordt met tussenpozen van vijf seconden herhaald. Na de eerste keer wordt het bericht met een lager volume afgespeeld, zodat jij of een omstander de mogelijkheid krijgt om met de hulpverlener te praten. Je kunt het opgenomen bericht ook stoppen.

Ongelukdetectie uitschakelen

Je kunt waarschuwingen en automatische noodoproepen na een zwaar auto-ongeluk uitschakelen. Als je deze waarschuwingen en oproepen op een van je gekoppelde apparaten uitschakelt, worden ze ook automatisch op je andere gekoppelde apparaten uitgeschakeld.

Op een iPhone

1. Open de Instellingen-app.

2. Tik op 'SOS-noodmelding'.

3. Schakel 'Bel na ernstig ongeluk' uit.

Op een Apple Watch

1. Open op de iPhone de Apple Watch-app.

2. Tik in het tabblad 'Mijn Watch' op 'SOS-noodmelding'.

3. Schakel 'Bel na ernstig ongeluk' uit.

Ongelukdetectie en privacy

Sensorgegevens van je apparaten worden gebruikt om zware auto-ongelukken waar te nemen. Alle sensorgegevens die worden gebruikt om zware auto-ongelukken waar te nemen, worden op het apparaat zelf verwerkt en na een ongeluk verwijderd, tenzij je instemt met het delen van je gegevens om Ongelukdetectie te verbeteren. De microfoon van je iPhone wordt bijvoorbeeld gebruikt om hoge geluidsniveaus waar te nemen, die kenmerkend zijn voor ongelukken. Als je instemt met het delen van je gegevens om Ongelukdetectie te verbeteren, worden de geluidsniveaus met Apple gedeeld. Er wordt nooit onbewerkte audio verzameld of opgeslagen die bedoeld is voor (de verbetering van) ongelukdetectie.

Als je iPhone of Apple Watch een zwaar auto-ongeluk waarneemt en contact opneemt met de hulpdiensten, wordt de locatie van je apparaat doorgegeven in de vorm van lengte- en breedtecoördinaten. Tijdens de oproep wordt altijd je locatie doorgegeven, ongeacht of je Locatievoorzieningen hebt ingeschakeld.4

1. Ongelukdetectie kan niet alle auto-ongelukken waarnemen.

2. Als je niet kunt reageren en er meerdere alarmnummers zijn in je land of regio, wordt automatisch één van de alarmnummers gebeld.

3. In bepaalde regio's kan handmatige invoer vereist zijn nadat de noodoproep wordt opgenomen, zoals 'Druk op 1 voor…'. In die zeldzame gevallen kan de menu-optie niet automatisch worden geselecteerd en kan de noodoproep dus niet worden voltooid. Wel worden je SOS-contactpersonen ingelicht.

4. Het delen van locaties met hulpdiensten verschilt per land en regio en is mogelijk niet overal beschikbaar.