Over de beveiligingsinhoud van macOS Big Sur 11.6.2

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van macOS Big Sur 11.6.2 beschreven.

Over Apple beveiligingsupdates

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Recente releases staan vermeld op de pagina Apple beveiligingsupdates.

Apple beveiligingsdocumenten verwijzen naar kwetsbaarheden met CVE-ID waar mogelijk.

Raadpleeg de pagina Apple productbeveiliging voor meer informatie over beveiliging.

macOS Big Sur 11.6.2

Releasedatum: 13 december 2021

Archive Utility

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan Gatekeeper-controles omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30950: @gorelics

Bluetooth

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadwillig vervaardigd programma kan kernelgeheugen vrijgeven

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-30931: Weiteng Chen, Zheng Zhang en Zhiyun Qian van UC Riverside, en Yu Wang van Didi Research America

Bluetooth

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-30935: een anonieme onderzoeker

ColorSync

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging bij de verwerking van ICC-profielen is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-30942: Mateusz Jurczyk van Google Project Zero

CoreAudio

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd audiobestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een bufferoverloop is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-30957: JunDong Xie van Ant Security Light-Year Lab

Toegevoegd op 25 mei 2022

CoreAudio

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het parseren van een kwaadwillig vervaardigd audiobestand kan leiden tot het vrijgeven van gebruikersinformatie

Beschrijving: een probleem met geheugeninitialisatie is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-30962: JunDong Xie van het Ant Security Light-Year Lab

Toegevoegd op 25 mei 2022

CoreAudio

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het parseren van een kwaadwillig vervaardigd audiobestand kan leiden tot het vrijgeven van gebruikersinformatie

Beschrijving: een probleem met bufferoverloop is verholpen door verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-30959: JunDong Xie van Ant Security Light-Year Lab

CVE-2021-30961: JunDong Xie van het Ant Security Light-Year Lab

CVE-2021-30963: JunDong Xie van Ant Security Light-Year Lab

Bijgewerkt op 25 mei 2022

CoreAudio

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het afspelen van een kwaadaardig audiobestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-30958: JunDong Xie van Ant Security Light-Year Lab

Crash Reporter

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale aanvaller kan zijn bevoegdheden mogelijk verhogen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30945: Zhipeng Huo (@R3dF09) en Yuebin Sun (@yuebinsun2020) van Tencent Security Xuanwu Lab (xlab.tencent.com)

File Provider

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: een bevoegdhedenprobleem is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-31007: Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security

Toegevoegd op 25 mei 2022

FontParser

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd lettertypebestand kan leiden tot het vrijgeven van procesgeheugen

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-31013: Daniel Lim Wee Soong van STAR Labs

Toegevoegd op 16 september 2022

Game Center

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan toegang krijgen tot informatie over de contacten van een gebruiker

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde beperkingen.

CVE-2021-30895: Denis Tokarev (@illusionofcha0s)

Toegevoegd op 25 mei 2022

Graphics Drivers

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een bufferoverloop is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-30977: Jack Dates van RET2 Systems, Inc.

Help Viewer

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde URL kan leiden tot het onverwacht uitvoeren van JavaScript vanuit een bestand op de schijf

Beschrijving: een probleem met verwerking van paden is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-30969: Zhipeng Huo (@R3dF09) en Yuebin Sun (@yuebinsun2020) van Tencent Security Xuanwu Lab (xlab.tencent.com)

ImageIO

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-30939: Mickey Jin (@patch1t) van Trend Micro, Jaewon Min van Cisco Talos, Rui Yang en Xingwei Lin van het Ant Security Light-Year Lab

Bijgewerkt op 25 mei 2022

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een bufferoverloop is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-30981: Liu Long van het Ant Security Light-Year Lab, Jack Dates van RET2 Systems, Inc.

Bijgewerkt op 25 mei 2022

IOUSBHostFamily

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een externe aanvaller kan het onverwacht beëindigen van het programma of heapbeschadiging veroorzaken

Beschrijving: een racevoorwaarde is verholpen door verbeterde vergrendeling.

CVE-2021-30982: Weiteng Chen, Zheng Zhang en Zhiyun Qian van UC Riverside, en Yu Wang van Didi Research America

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door een verbeterd beheer van het geheugen.

CVE-2021-30927: Xinru Chi van Pangu Lab

CVE-2021-30980: Xinru Chi van Pangu Lab

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een kwetsbaarheid voor geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde vergrendeling.

CVE-2021-30937: Sergei Glazunov van Google Project Zero

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30949: Ian Beer van Google Project Zero

LaunchServices

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan Gatekeeper-controles omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-30990: Ron Masas van BreakPoint.sh

LaunchServices

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan Gatekeeper-controles omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30976: chenyuwang (@mzzzz__) en Kirin (@Pwnrin) van Tencent Security Xuanwu Lab

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd USD-bestand kan geheugeninhoud vrijgeven

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-30929: Rui Yang en Xingwei Lin van Ant Security Light-Year Lab

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd USD-bestand kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met bufferoverloop is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-30979: Mickey Jin (@patch1t) van Trend Micro

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd USD-bestand kan geheugeninhoud vrijgeven

Beschrijving: een probleem met bufferoverloop is verholpen door verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-30940: Rui Yang en Xingwei Lin van Ant Security Light-Year Lab

CVE-2021-30941: Rui Yang en Xingwei Lin van Ant Security Light-Year Lab

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd bestand kan leiden tot de onthulling van gebruikersgegevens

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-30973: Ye Zhang (@co0py_Cat) van Baidu Security

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd USD-bestand kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-30971: Ye Zhang (@co0py_Cat) van Baidu Security

Preferences

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan de bevoegdheden verhogen

Beschrijving: een racevoorwaarde is verholpen door een verbeterde statusverwerking.

CVE-2021-30995: Mickey Jin (@patch1t) van Trend Micro, Mickey Jin (@patch1t)

Sandbox

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk bepaalde privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: een validatieprobleem met betrekking tot het gedrag van vaste links is verholpen door verbeterde sandboxbeperkingen.

CVE-2021-30968: Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security

Sandbox

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een programma heeft mogelijk toegang tot bestanden van een gebruiker

Beschrijving: een toegangsprobleem is verholpen door aanvullende sandboxbeperkingen.

CVE-2021-30947: Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security

Sandbox

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk bepaalde privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde beperkingen.

CVE-2021-30946: @gorelics en Ron Masas van BreakPoint.sh

Bijgewerkt op donderdag 11 mei 2023

Script Editor

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een schadelijke OSAX-scriptingtoevoeging kan Gatekeeper-controles en sandboxbeperkingen omzeilen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door de uitvoering van JavaScript uit te schakelen bij de weergave van een scriptwoordenboek.

CVE-2021-30975: Ryan Pickren (ryanpickren.com)

SMB

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-31002: Peter Nguyễn Vũ Hoàng van STAR Labs

Toegevoegd op 16 september 2022

TCC

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale gebruiker kan beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30767: @gorelics

TCC

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30970: Jonathan Bar Or van Microsoft

TCC

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een schadelijk programma kan een denial of service veroorzaken voor eindpuntbeveiligingsclients

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30965: Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security

Wi-Fi

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale gebruiker kan zorgen voor het onverwacht beëindigen van het systeem of het lezen van kernelgeheugen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30938: Xinru Chi van Pangu Lab

Aanvullende erkenning

Admin Framework

Met dank aan Simon Andersen van de Universiteit van Aarhus en Pico Mitchell voor de hulp.

Bluetooth

Met dank aan Haram Park van de Universiteit van Korea voor de hulp.

Toegevoegd op 25 mei 2022

ColorSync

Met dank aan Mateusz Jurczyk van Google Project Zero voor de hulp.

Contacts

Met dank aan Minchan Park (03stin) voor de hulp.

Kernel

Met dank aan Amit Klein van het Center for Research in Applied Cryptography and Cyber Security van Bar-Ilan University voor de hulp.

Model I/O

Met dank aan Rui Yang en Xingwei Lin van Ant Security Light-Year Lab voor de hulp.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.