Een documenttype kiezen in Pages op een Mac, iPhone of iPad

Gebruik een tekstverwerkingsdocument voor brieven of rapporten, of gebruik een paginalay-outdocument voor nieuwsbrieven of flyers.

• In een tekstverwerkingsdocument loopt tekst van de ene pagina over naar de volgende, waarbij nieuwe pagina's automatisch worden aangemaakt wanneer je het einde van een pagina bereikt. Dit maakt het ideaal voor documenten zoals rapporten of brieven met voornamelijk tekst als inhoud.

• In een paginalay-outdocument kun je pagina's handmatig herschikken en tekstvakken, afbeeldingen en andere objecten vrij op de pagina plaatsen. Gebruik de paginalay-out voor nieuwsbrieven, flyers en andere documenten met veel grafische elementen.

In Pages zijn de sjablonen ontworpen voor tekstverwerking of paginalay-out. Als je de documenttypes wilt wijzigen nadat je een sjabloon hebt gekozen, kun je je document op elk gewenst moment omzetten.

Een documenttype kiezen op een Mac

Je kunt een eenvoudig tekstverwerkings- of paginalay-outdocument aanmaken met de juiste sjabloon. Je kunt het documenttype ook wijzigen nadat je aan een document bent gaan werken.

Een basisdocument aanmaken

Kies in Pages 'Archief' > 'Nieuw' en kies een optie op basis van het documenttype dat je wilt aanmaken:

• Klik dubbel op de lege sjabloon of de lege liggende sjabloon in de categorie 'Eenvoudig' in de sjabloonkiezer om een eenvoudig tekstverwerkingsdocument aan te maken.

• Klik dubbel op de lege lay-outsjabloon in de categorie 'Eenvoudig’ om een eenvoudig paginalay-outdocument aan te maken. Andere sjablooncategorieën, zoals 'Nieuwsbrieven' en 'Boeken - liggend', bevatten sjablonen die het documenttype paginalay-out gebruiken.

Pages gebruikt 'Mijn kaart' Als je wordt gevraagd om Pages toegang te verlenen tot je contactgegevens, klik je op 'OK' om dit toe te staan, of je kiest 'Pages' > 'Instellingen' en selecteert 'Gebruik Mijn kaart' in 'Contacten' om afzenderinformatie in te vullen'. De apps die je contactgegevens

Documenttypen wijzigen

Als je al bent begonnen met het toevoegen van materiaal aan je document, kan het omzetten naar een ander documenttype je materiaal in het document beïnvloeden.

Als je niet zeker weet welk type document je gebruikt, dan kijk je in het menu 'Archief'. Als 'Zet om naar paginalay-out' in het menu 'Archief' wordt weergegeven, is het een tekstverwerkingsdocument. Als 'Zet om naar tekstverwerking' wordt weergegeven, is het een paginalay-outdocument.

• Om een paginalay-outdocument om te zetten naar een tekstverwerkingsdocument, open je het document en kies je vervolgens 'Archief’ > 'Zet om naar tekstverwerking'.

• Om een tekstverwerkingsdocument om te zetten naar een paginalay-outdocument, open je het document, kies je 'Archief' > 'Zet om naar paginalay-out' en klik je op 'Zet om'. Klik op 'Annuleer' als er materiaal is dat je niet hebt bewaard en dat je na het omzetten wilt behouden.

Als je terug moet gaan naar het originele document, druk je op Command-Z om je meest recente acties ongedaan te maken. Je kunt het document ook herstellen naar een eerdere versie.

Een documenttype kiezen op een iPhone of iPad

Je kunt een eenvoudig tekstverwerkings- of paginalay-outdocument aanmaken door de juiste sjabloon te kiezen. Je kunt het documenttype ook wijzigen nadat je aan een document bent gaan werken.

Een nieuw document aanmaken

1. Tik in de documentmanager in ‘Pages’ op de knop Nieuw documentGeen alt. opgegeven voor Afbeelding bovenaan het scherm om de sjabloonkiezer te openen. Als een document open is, tik je op de Terug-knopGeen alt opgegeven voor Afbeelding in de linkerbovenhoek om naar de documentbeheerder te gaan.

2. Kies een optie op basis van het documenttype dat je wilt aanmaken:

• Tik op 'Begin met schrijven' om een eenvoudig tekstverwerkingsdocument aan te maken. Je kunt ook tikken op 'Kies een sjabloon’ en vervolgens tikken op de lege sjabloon of de lege liggende sjabloon in de categorie 'Eenvoudig'.

• Tik op 'Kies een sjabloon’ en vervolgens op de lege lay-outsjabloon in de categorie 'Eenvoudig’ om een eenvoudig paginalay-outdocument aan te maken. Andere sjablooncategorieën, zoals 'Nieuwsbrieven' en 'Boeken - liggend', bevatten ook sjablonen die het documenttype paginalay-out gebruiken.

Documenttypen wijzigen

Je kunt de documenttypen voor het huidige document op elk moment wijzigen. Als je al een sjabloon hebt gekozen en materiaal aan je document hebt toegevoegd, kan het wijzigen van het type invloed hebben op het materiaal dat zich in het document bevindt. Zorg ervoor dat je een kopie van het document bewaart voordat je het documenttype wijzigt.

Controleren welk documenttype je gebruikt en schakelen tussen documenttypen:

1. Tik in een hoek van het document om te voorkomen dat je tekst of objecten selecteert.

2. Tik op de iPhone op de Meer-knopGeen alt opgegeven voor Afbeelding. Tik op een iPad op de documentnaam of op de knop 'Meer', afhankelijk van wat je ziet in de knoppenbalk.

3. Tik op 'Documentopties' en tik vervolgens op 'Documentconfiguratie' en op 'Document':

• Als 'Hoofdtekst van document' is ingeschakeld, is het een tekstverwerkingsdocument.

• Als 'Hoofdtekst van document' is uitgeschakeld, is het een paginalay-outdocument.

4. Overschakelen naar een ander documenttype:

• Om paginalay-out om te zetten naar tekstverwerking, schakel je 'Hoofdtekst van document' in.

• Om een tekstverwerkingsdocument om te zetten naar een paginalay-outdocument, schakel je 'Hoofdtekst van document' uit en tik je op 'Zet om'. Tik op 'Annuleer' als er materiaal is dat je niet hebt bewaard en dat je na het omzetten wilt behouden.

5. Als je terug moet naar het originele document, tik je op de knop Ongedaan makenGeen alt opgegeven voor Afbeelding om je meest recente acties ongedaan te maken. Of je kunt het document terugzetten naar een vorige versie.