Over de beveiligingsinhoud van macOS Big Sur 11.6

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van macOS Big Sur 11.6 beschreven.

Over Apple beveiligingsupdates

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Recente releases staan vermeld op de pagina Apple beveiligingsupdates.

Apple beveiligingsdocumenten verwijzen naar kwetsbaarheden met CVE-ID waar mogelijk.

Raadpleeg de pagina Apple productbeveiliging voor meer informatie over beveiliging.

macOS Big Sur 11.6

Releasedatum: 13 september 2021

AppleMobileFileIntegrity

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale aanvaller kan mogelijk vertrouwelijke informatie lezen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30811: een anonieme onderzoeker in samenwerking met Compartir

Toegevoegd op 19 januari 2022

Apple Neural Engine

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-30838: proteas wang

Toegevoegd op 19 januari 2022

CoreAudio

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een schadelijk audiobestand kan leiden tot het onverwacht beëindigen van een programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door een verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30834: JunDong Xie van Ant Security Light-Year Lab

Toegevoegd op 19 januari 2022

CoreGraphics

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-30928: Mickey Jin (@patch1t) van Trend Micro

Toegevoegd op 19 januari 2022

CoreGraphics

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde pdf kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code. Apple is op de hoogte van een melding dat er mogelijk actief misbruik is gemaakt van dit probleem.

Beschrijving: een probleem met overloop van gehele getallen is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-30860: The Citizen Lab

Core Telephony

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een proces in de sandbox kan de sandboxbeperkingen omzeilen. Apple was op de hoogte van een melding dat er mogelijk actief misbruik werd gemaakt van dit probleem ten tijde van de release.

Beschrijving: een deserialisatieprobleem is verholpen door een verbeterde validatie.

CVE-2021-31010: Citizen Lab en Google Project Zero

Toegevoegd op woensdag 25 mei 2022

CUPS

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale aanvaller kan zijn bevoegdheden mogelijk verhogen

Beschrijving: er was een probleem met bevoegdheden. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van bevoegdheden.

CVE-2021-30827: een anonieme onderzoeker

Toegevoegd op 20 september 2021

CUPS

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige bestanden lezen als root

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30828: een anonieme onderzoeker

Toegevoegd op 20 september 2021

CUPS

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale gebruiker kan mogelijk willekeurige bestanden uitvoeren

Beschrijving: een URI-parseringsprobleem is verholpen door een verbeterde parsering.

CVE-2021-30829: een anonieme onderzoeker

Toegevoegd op 20 september 2021

curl

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: curl kan gevoelige interne informatie aan de server doorgeven met behulp van een ongecodeerd netwerkprotocol

Beschrijving: een bufferoverloop is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-22925: Red Hat Product Security

Toegevoegd op 20 september 2021, bijgewerkt op 19 januari 2022

CVMS

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale aanvaller kan zijn bevoegdheden mogelijk verhogen

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30832: Mickey Jin (@patch1t) van Trend Micro

Toegevoegd op 20 september 2021

FontParser

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd DFONT-bestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30841: Xingwei Lin van Ant Security Light-Year Lab

CVE-2021-30842: Xingwei Lin van Ant Security Light-Year Lab

CVE-2021-30843: Xingwei Lin van Ant Security Light-Year Lab

Toegevoegd op 20 september 2021

Gatekeeper

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan Gatekeeper-controles omzeilen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30853: Gordon Long (@ethicalhax) van Box, Inc.

Toegevoegd op 20 september 2021

Graphics Drivers

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een racevoorwaarde is verholpen door een verbeterde statusverwerking.

CVE-2021-30933: Jack Dates van RET2 Systems, Inc.

Toegevoegd op woensdag 25 mei 2022

ImageIO

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30835: Ye Zhang van Baidu Security

Toegevoegd op 19 januari 2022

ImageIO

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-30847: Mike Zhang van Pangu Lab

Toegevoegd op 20 september 2021

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-30830: Zweig van Kunlun Lab

Toegevoegd op 20 september 2021

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-30865: Zweig van Kunlun Lab

Toegevoegd op 20 september 2021

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een 'race condition' is verholpen door verbeterde vergrendeling.

CVE-2021-30857: Zweig van Kunlun Lab

Toegevoegd op 20 september 2021

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een type confusion-probleem is verholpen door een verbeterde statusverwerking.

CVE-2021-30859: Apple

Toegevoegd op 20 september 2021

LaunchServices

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een proces in de sandbox kan de sandboxbeperkingen omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30864: Ron Hass (@ronhass7) van Perception Point, Ron Waisberg (@epsilan)

Toegevoegd op 19 januari 2022

libexpat

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een externe aanvaller kan mogelijk zorgen voor een denial of service

Beschrijving: dit probleem is verholpen door een update van expat naar versie 2.4.1.

CVE-2013-0340: een anonieme onderzoeker

Toegevoegd op 20 september 2021

Login Window

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een persoon met toegang tot een host-Mac kan het inlogvenster van een vergrendeld exemplaar van macOS omzeilen in Remote Desktop

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde controles.

CVE-2021-30813: Benjamin Berger van BBetterTech LLC, Aaron Hines van AHDesigns916, Peter Goedtkindt van Informatique-MTF S.A.

Toegevoegd op woensdag 25 mei 2022

Model I/O

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd USD-bestand kan geheugeninhoud vrijgeven

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-30819

Toegevoegd op 19 januari 2022

Preferences

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een programma heeft mogelijk toegang tot beperkte bestanden

Beschrijving: er was een validatieprobleem bij de verwerking van symlinks. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van symlinks.

CVE-2021-30855: Zhipeng Huo (@R3dF09) en Yuebin Sun (@yuebinsun2020) van Tencent Security Xuanwu Lab (xlab.tencent.com)

Toegevoegd op 20 september 2021

Sandbox

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: het probleem is verholpen door verbeterde logica voor bevoegdheden.

CVE-2021-30925: Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security

Toegevoegd op 19 januari 2022

Sandbox

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een gebruiker kan mogelijk toegang verkrijgen tot beveiligde onderdelen van het bestandssysteem

Beschrijving: een toegangsprobleem is verholpen door verbeterde toegangsbeperkingen.

CVE-2021-30850: een anonieme onderzoeker

Toegevoegd op 20 september 2021

SMB

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een lokale gebruiker kan het kernelgeheugen lezen

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-30845: Peter Nguyen en Vu Hoang van STAR Labs

Toegevoegd op 20 september 2021

SMB

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: een externe aanvaller kan geheugen vrijgeven

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door een verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30844: Peter Nguyen en Vu Hoang van STAR Labs

Toegevoegd op 20 september 2021

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Big Sur

Impact: het verwerken van kwaadwillig vervaardigde webinhoud kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code. Apple is op de hoogte van een melding dat er mogelijk actief misbruik is gemaakt van dit probleem.

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door een verbeterd beheer van het geheugen.

CVE-2021-30858: een anonieme onderzoeker

Aanvullende erkenning

APFS

Met dank aan Koh M. Nakagawa van FFRI Security, Inc. voor de hulp.

Toegevoegd op 20 september 2021, bijgewerkt op 21 juni 2022

App Support

Met dank aan @CodeColorist, een anonieme onderzoeker, en 漂亮鼠 van 赛博回忆录 voor de hulp.

Toegevoegd op 20 september 2021, bijgewerkt op 25 mei 2022

CoreML

Met dank aan hjy79425575 van Trend Micro Zero Day Initiative voor de hulp.

Toegevoegd op 20 september 2021

CUPS

Met dank aan een anonieme onderzoeker en Nathan Nye van WhiteBeam Security voor de hulp.

Toegevoegd op 20 september 2021, bijgewerkt op 25 mei 2022

Kernel

Met dank aan Anthony Steinhauser van Google's Safeside-project voor de hulp.

Toegevoegd op 20 september 2021

Sandbox

Met dank aan Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security voor de hulp.

Toegevoegd op 20 september 2021

smbx

Met dank aan Zhongcheng Li (CK01) voor de hulp.

Toegevoegd op 20 september 2021

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.