Over de isolatiemodus

De isolatiemodus helpt apparaten te beschermen tegen uiterst zeldzame en zeer geavanceerde cyberaanvallen.

Wat is de isolatiemodus?

De isolatiemodus is een optionele, zeer vergaande beveiliging die is ontworpen voor mensen die, om wie ze zijn of wat ze doen, persoonlijk doelwit kunnen zijn van enkele van de meest geavanceerde digitale bedreigingen. De meeste mensen worden nooit het doelwit van dergelijke aanvallen.

Als de isolatiemodus is ingeschakeld, werkt je apparaat niet zoals gebruikelijk. Om het aanvalsoppervlak voor doelgerichte geavanceerde spyware te verkleinen, worden bepaalde apps, websites en functies om veiligheidsredenen strikt beperkt en zijn sommige voorzieningen mogelijk helemaal niet beschikbaar.

De isolatiemodus is beschikbaar in iOS 16 of nieuwer, iPadOS 16 of nieuwer, watchOS 10 of nieuwer en macOS Ventura of nieuwer. Extra bescherming is beschikbaar in iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en macOS Sonoma. Voor complete bescherming werk je je apparaten bij naar de nieuwste software voordat je de isolatiemodus inschakelt.

Hoe de isolatiemodus je apparaat beschermt

Wanneer de isolatiemodus is geactiveerd, werken sommige apps en functies anders:

• Berichten - De meeste typen berichtbijlagen, afgezien van bepaalde afbeeldingen, video en audio, worden geblokkeerd. Sommige functies, zoals links en voorbeelden van links, zijn niet beschikbaar.

• Surfen op internet - Bepaalde complexe webtechnologieën worden geblokkeerd, waardoor sommige websites mogelijk langzamer laden of niet correct werken. Verder worden weblettertypen mogelijk niet weergegeven en worden afbeeldingen mogelijk vervangen door het symbool voor een ontbrekende afbeelding.

• FaceTime - Inkomende FaceTime-gesprekken worden geblokkeerd, tenzij je de betreffende persoon of contactpersoon eerder hebt gebeld. Functies zoals SharePlay en Live Photos zijn niet beschikbaar.

• Apple Services - Inkomende uitnodigingen voor Apple Services, zoals uitnodigingen om een woning te beheren in de Woning-app, worden geblokkeerd, tenzij je de betreffende persoon eerder hebt uitgenodigd. Game Center is ook uitgeschakeld.

• Foto's - Als je foto's deelt, wordt je locatie-informatie uitgesloten. Gedeelde albums worden verwijderd uit de Foto's-app en nieuwe uitnodigingen voor gedeelde albums worden geblokkeerd. Je kunt deze gedeelde albums wel gewoon bekijken op andere apparaten waarop de isolatiemodus niet is ingeschakeld.

• Apparaatverbindingen - Om je iPhone of iPad te verbinden met een accessoire of een andere computer, moet het apparaat worden ontgrendeld. Om je Mac-laptop met Apple silicon te verbinden met een accessoire, moet je Mac worden ontgrendeld en moet er expliciet goedkeuring worden gegeven.

• Draadloze connectiviteit - Je apparaat maakt niet automatisch verbinding met niet-beveiligde wifinetwerken en verbreekt de verbinding met een niet-beveiligd wifinetwerk als je de isolatiemodus inschakelt. 2G-ondersteuning is uitgeschakeld.

• Configuratieprofielen - In de isolatiemodus kunnen geen configuratieprofielen worden geïnstalleerd en kan het apparaat niet worden ingeschreven bij Mobile Device Management of apparaattoezicht.

Telefoongesprekken en berichten in platte tekst werken wel gewoon wanneer de isolatiemodus is ingeschakeld. De isolatiemodus heeft geen gevolgen voor noodfuncties, zoals SOS-noodoproepen.

De isolatiemodus inschakelen

Voor complete bescherming moet je al je apparaten bijwerken naar de nieuwste software en de isolatiemodus op al je apparaten inschakelen.

• De isolatiemodus moet afzonderlijk worden ingeschakeld op je iPhone, iPad en Mac.

• Als je de isolatiemodus voor je iPhone inschakelt, wordt deze automatisch ingeschakeld voor je gekoppelde Apple Watch.

• Als je de isolatiemodus inschakelt op een van je apparaten, krijg je op je andere ondersteunde Apple apparaten de vraag of je de isolatiemodus wilt inschakelen.

Als de isolatiemodus is ingeschakeld, ontvang je mogelijk meldingen wanneer een app of functie beperkt is. Een banner in Safari geeft aan dat de isolatiemodus is ingeschakeld.

De isolatiemodus inschakelen op je iPhone of iPad

1. Open de Instellingen-app.

2. Tik op 'Privacy en beveiliging'.

3. Scrol naar beneden, tik op 'Isolatiemodus' en tik vervolgens op 'Schakel isolatiemodus in'.

Schakel de isolatiemodus in via de privacy- en beveiligingsinstellingen op je iPhone.
  4. Tik op 'Schakel isolatiemodus in'.

5. Tik op 'Schakel in en start opnieuw' en voer vervolgens de toegangscode van je apparaat in.

De isolatiemodus inschakelen op je Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.

2. Klik in de navigatiekolom op 'Privacy en beveiliging'.

3. Scrol omlaag, klik op 'Isolatiemodus' en klik vervolgens op 'Schakel in'.

4. Klik op 'Schakel isolatiemodus in'. Mogelijk moet je het gebruikerswachtwoord invoeren.

5. Klik op 'Schakel in en start opnieuw'.

Apps of websites uitsluiten van de isolatiemodus

Als de isolatiemodus actief is, kun je een app of website in Safari hiervan uitsluiten en ervoor zorgen dat deze niet wordt beïnvloed door WebKit-beperkingen. Sluit alleen vertrouwde apps of websites uit en alleen als dat noodzakelijk is.

Op een iPhone of iPad

Een website uitsluiten tijdens het surfen: tik op de knop 'Pagina-instellingen'No alt supplied for Image en tik vervolgens op 'Website-instellingen'. Schakel 'Isolatiemodus' uit.

Als je het zeker weet, kun je specifieke websites uitsluiten van de isolatiemodus.

Een app uitsluiten of de uitgesloten websites bewerken:

1. Open de Instellingen-app.

2. Tik op 'Privacy en beveiliging'.

3. Tik onder 'Beveiliging' op 'Isolatiemodus'.

4. Tik op 'Configureer websurfen'.

Je kunt apps uitsluiten van WebKit-beperkingen.

Als je een app wilt uitsluiten, schakel je deze app uit in het menu. Alleen apps die je hebt geopend na het inschakelen van de isolatiemodus en waarvan de functionaliteit is beperkt, worden vermeld in deze lijst.

Je kunt de uitgesloten websites bewerken door op 'Uitgesloten Safari-websites' > 'Wijzig' te tikken.

Op een Mac

Een website uitsluiten tijdens het surfen: Kies het Safari-menu > 'Instellingen voor [website]'. Schakel vervolgens het aankruisvak 'Schakel isolatiemodus in' uit. Schakel het aankruisvak opnieuw in om de website weer op te nemen.

Je uitgesloten websites bewerken:

1. Kies in de menubalk in Safari het Safari-menu > 'Instellingen'.

2. Klik op 'Websites'.

3. Scrol omlaag in de navigatiebalk en klik op 'Isolatiemodus'.

4. Schakel in het menu naast een geconfigureerde website 'Isolatiemodus' in of uit.

Configuratieprofielen en beheerde apparaten

Als een apparaat zich in de isolatiemodus bevindt, kunnen geen nieuwe configuratieprofielen worden geïnstalleerd en kan het apparaat niet worden ingeschreven bij Mobile Device Management of apparaattoezicht. Als een gebruiker een configuratieprofiel of beheerprofiel wil installeren, moet deze de isolatiemodus uitschakelen, het profiel installeren en de isolatiemodus zo nodig opnieuw inschakelen. Met deze beperkingen wordt voorkomen dat aanvallers kwaadaardige profielen kunnen installeren.

Een apparaat dat al was ingeschreven bij Mobile Device Management voordat de isolatiemodus werd ingeschakeld, wordt nog wel gewoon beheerd. Systeembeheerders kunnen configuratieprofielen op dat apparaat installeren en verwijderen.

De isolatiemodus is geen configureerbare optie voor systeembeheerders in Mobile Device Management, omdat deze functie is ontworpen voor een zeer klein aantal individuele gebruikers die het doelwit zouden kunnen zijn van extreme cyberaanvallen.