Over de beveiligingsinhoud van Beveiligingsupdate 2021-002 Catalina

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van Beveiligingsupdate 2021-002 Catalina beschreven.

Over Apple beveiligingsupdates

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Recente releases staan vermeld op de pagina Apple beveiligingsupdates.

Apple beveiligingsdocumenten verwijzen naar kwetsbaarheden met CVE-ID waar mogelijk.

Raadpleeg de pagina Apple productbeveiliging voor meer informatie over beveiliging.

Beveiligingsupdate 2021-002 Catalina

Releasedatum: 26 april 2021

APFS

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige bestanden lezen

Beschrijving: het probleem is verholpen door een verbeterde logica voor bevoegdheden.

CVE-2021-1797: Thomas Tempelmann

Archive Utility

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan Gatekeeper-controles omzeilen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-1810: Rasmus Sten (@pajp) van F-Secure

Audio

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan beperkt geheugen lezen

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-1808: JunDong Xie van het Ant Security Light-Year Lab

CFNetwork

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van kwaadwillig vervaardigde webinhoud kan gevoelige gebruikersgegevens openbaar maken

Beschrijving: een probleem met geheugeninitialisatie is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-1857: een anonieme onderzoeker

CoreAudio

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan beperkt geheugen lezen

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-1809: JunDong Xie van het Ant Security Light-Year Lab

CoreAudio

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie

Beschrijving: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd audiobestand kan beperkt geheugen vrijgeven.

CVE-2021-1846: JunDong Xie van het Ant Security Light-Year Lab

Toegevoegd op 21 juli 2021

CoreGraphics

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het openen van een kwaadwillig vervaardigd bestand kan leiden tot het onverwacht afsluiten van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-1847: Xuwei Liu van Purdue University

CoreText

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd lettertypebestand kan leiden tot het vrijgeven van procesgeheugen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-1811: Xingwei Lin van het Ant Security Light-Year Lab

curl

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardige server kan actieve voorzieningen vrijgeven

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2020-8284: Marian Rehak

Toegevoegd op 6 mei 2021

curl

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een externe aanvaller kan mogelijk zorgen voor een denial of service

Beschrijving: een bufferoverloop is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2020-8285: xnynx

curl

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een aanvaller kan een frauduleuze OCSP-reactie verstrekken die geldig lijkt te zijn

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2020-8286: een anonieme onderzoeker

DiskArbitration

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: er was een probleem met bevoegdheden in DiskArbitration. Dit is verholpen door extra controles van de eigendomsrechten.

CVE-2021-1784: Mikko Kenttälä (@Turmio_) van SensorFu, Csaba Fitzl (@theevilbit) van Offensive Security en een anonieme onderzoeker

FontParser

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd lettertypebestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-1881: Hou JingYi (@hjy79425575) van Qihoo 360, een anonieme onderzoeker, Xingwei Lin het van Ant Security Light-Year Lab en Mickey Jin van Trend Micro

FontParser

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd lettertypebestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2020-27942: een anonieme onderzoeker

Foundation

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan rootbevoegdheden verkrijgen

Beschrijving: een validatieprobleem is verholpen door verbeterde logica.

CVE-2021-1813: Cees Elzinga

Foundation

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan toegang krijgen tot verhoogde bevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-1882: Gabe Kirkpatrick (@gabe_k)

ImageIO

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2021-1843: Ye Zhang van Baidu Security

ImageIO

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole

Beschrijving: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

CVE-2021-1858: Mickey Jin en Qi Sun van Trend Micro in samenwerking met het Zero Day Initiative van Trend Micro

Toegevoegd op 21 juli 2021

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2021-1834: ABC Research s.r.o. in samenwerking met het Zero Day Initiative van Trend Micro

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole

Beschrijving: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden.

CVE-2021-1841: Jack Dates van RET2 Systems, Inc.

Toegevoegd op 21 juli 2021

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadwillig vervaardigd programma kan kernelgeheugen vrijgeven

Beschrijving: een probleem met geheugeninitialisatie is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2021-1860: @0xalsr

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-1851: @0xalsr

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een lokale aanvaller kan zijn bevoegdheden mogelijk verhogen

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-1840: Zuozhi Fan (@pattern_F_) van het Ant Group Tianqiong Security Lab

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het probleem is verholpen door een verbeterde logica voor bevoegdheden

Beschrijving: gekopieerde bestanden hebben mogelijk niet de verwachte bestandsbevoegdheden.

CVE-2021-1832: een anonieme onderzoeker

Toegevoegd op 21 juli 2021

libxpc

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan rootbevoegdheden verkrijgen

Beschrijving: een racevoorwaarde is verholpen met aanvullende validatie.

CVE-2021-30652: James Hutchins

libxslt

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd bestand kan leiden tot heapbeschadiging

Beschrijving: een double-free-probleem is verholpen door verbeterd geheugenbeheer.

CVE-2021-1875: gevonden door OSS-Fuzz

Login Window

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma met rootbevoegdheden kan toegang krijgen tot privé-informatie

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde bevoegdheden.

CVE-2021-1824: Wojciech Reguła (@_r3ggi) van SecuRing

NSRemoteView

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van kwaadwillig vervaardigde webinhoud kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door een verbeterd beheer van het geheugen.

CVE-2021-1876: Matthew Denton van Google Chrome

Preferences

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een lokale gebruiker kan beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: een probleem met het parseren bij de verwerking van directorypaden is verholpen door een verbeterde padvalidatie.

CVE-2021-1739: Zhipeng Huo (@R3dF09) en Yuebin Sun (@yuebinsun2020) van het Tencent Security Xuanwu Lab (xlab.tencent.com)

CVE-2021-1740: Zhipeng Huo (@R3dF09) en Yuebin Sun (@yuebinsun2020) van het Tencent Security Xuanwu Lab (https://xlab.tencent.com)

smbx

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een aanvaller in een geprivilegieerde netwerkpositie kan mogelijk vertrouwelijke gebruikersinformatie vrijgeven

Beschrijving: een probleem met overloop van gehele getallen is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2021-1878: Aleksandar Nikolic van Cisco Talos (talosintelligence.com)

System Preferences

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan Gatekeeper-controles omzeilen. Apple is op de hoogte van een melding dat er mogelijk actief misbruik is gemaakt van dit probleem.

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-30657: Cedric Owens (@cedowens)

Toegevoegd op 27 april 2021, bijgewerkt op 30 april 2021

Tailspin

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een lokale aanvaller kan zijn bevoegdheden mogelijk verhogen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-1868: Tim Michaud van Zoom Communications

tcpdump

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een externe aanvaller kan mogelijk zorgen voor een denial of service

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2020-8037: een anonieme onderzoeker

Time Machine

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een lokale aanvaller kan zijn bevoegdheden mogelijk verhogen

Beschrijving: het probleem is verholpen door een verbeterde logica voor bevoegdheden.

CVE-2021-1839: Tim Michaud (@TimGMichaud) van Zoom Video Communications en Gary Nield van ECSC Group plc

Wi-Fi

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan zorgen voor het onverwacht beëindigen van het systeem of het schrijven van kernelgeheugen

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2021-1828: Zuozhi Fan (@pattern_F_) van het Ant Group Tianqiong Security Lab

Wi-Fi

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het probleem is verholpen door een verbeterde logica voor bevoegdheden

Beschrijving: een programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden.

CVE-2021-30655: Gary Nield van ECSC Group plc en Tim Michaud (@TimGMichaud) van Zoom Video Communications, Wojciech Reguła (@_r3ggi) van SecuRing

Toegevoegd op 21 juli 2021

wifivelocityd

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: het probleem is verholpen door een verbeterde logica voor bevoegdheden.

CVE-2020-3838: Dayton Pidhirney (@_watbulb)

WindowServer

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan onverwacht de inloggegevens van een gebruiker in beveiligde tekstvelden vrijgeven

Beschrijving: een API-probleem in TCC-bevoegdheden voor toegankelijkheid is verholpen door verbeterd statusbeheer.

CVE-2021-1873: een anonieme onderzoeker

Bijgewerkt op 27 april 2021

Aanvullende erkenning

CoreCrypto

Met dank aan Andy Russon van de Orange Group voor de hulp.

Toegevoegd op 6 mei 2021

Intel Graphics Driver

Met dank aan Jack Dates van RET2 Systems, Inc. voor de hulp.

Toegevoegd op 6 mei 2021

Kernel

Met dank aan Antonio Frighetto van Politecnico di Milano, GRIMM, Keyu Man, Zhiyun Qian, Zhongjie Wang, Xiaofeng Zheng, Youjun Huang, Haixin Duan en een anonieme onderzoeker voor de hulp.

Toegevoegd op 6 mei 2021

Mail

Met dank aan Petter Flink, SecOps van Bonnier News en een anonieme onderzoeker voor de hulp.

Toegevoegd op 6 mei 2021

Safari

Met dank aan een anonieme onderzoeker voor de hulp.

Toegevoegd op 6 mei 2021

Security

Met dank aan Xingwei Lin van het Ant Security Light-Year Lab en john (@nyan_satan) voor de hulp.

Toegevoegd op 6 mei 2021

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.