'Camera en ARKit' en privacy

Apple heeft bij het ontwerp van camera's rekening gehouden met privacy en apps van derden moeten je toestemming krijgen voordat ze toegang krijgen tot Camera.

Op een iOS-apparaat hebben apps die je toegang geeft tot Camera toegang tot real-time beelden van de camera aan de voorkant en de camera aan de achterkant. Apps mogen de camera niet gebruiken zonder dat duidelijk wordt gemaakt dat de camera in gebruik is.

Foto's en video's die met de camera zijn gemaakt, kunnen andere informatie bevatten, zoals waar en wanneer ze zijn gemaakt, de scherptediepte en opname buiten het kader. Als je niet wilt dat foto's en video's die met de Camera-app zijn gemaakt je locatie bevatten, kun je dit op elk gewenst moment regelen door in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' > 'Camera' te gaan. Als je niet wilt dat foto's en video's je locatie bevatten wanneer ze worden gedeeld, kun je de locatie uitschakelen in het Opties-menu in het deelpaneel.

Met de continuïteitscamera kun je je iPhone of iPad als webcam voor een ander apparaat gebruiken. Op een Mac maakt je iPhone standaard verbinding wanneer beide apparaten in de buurt zijn en zijn ingelogd met dezelfde Apple ID. Op een Apple TV kun je een iPhone of iPad handmatig verbinden wanneer beide apparaten zich bij elkaar in de buurt bevinden. Je kunt de actieve stream van de camera altijd pauzeren door op de pauzeknop te drukken. Op de iPhone veeg je omhoog vanaf de onderrand van het scherm of druk je op de thuisknop. Om de iPhone of iPad te pauzeren en tijdelijk te verwijderen uit de cameralijst op de Mac of Apple TV, tik je op 'Verbreek' op je apparaat. Je kunt het gebruik van je iPhone of iPad als webcam uitschakelen voor de Mac of Apple TV door op je iPhone- of iPad-apparaat in Instellingen naar 'Algemeen' > 'AirPlay en Handoff' te gaan.

Op bepaalde iPhone-modellen en wanneer je 'Continuïtscamera' gebruikt, wordt met 'Middelpunt' de camera auto­matisch verschoven en gezoomd om je in beeld te houden in onder­steunde apps. De camera zoomt geleidelijk en past zich aan wanneer anderen in het kader komen. Je kunt 'Middelpunt' tijdens een video­gesprek uitschakelen door vanaf de rechter­bovenhoek van het scherm naar beneden te vegen om het bedienings­paneel te openen, op de knop 'Video-effecten' te tikken en vervolgens op de knop 'Middelpunt' te tikken. Je kunt op elk moment bepalen of ondersteunde apps 'Middelpunt' mogen gebruiken door de opties in het bedienings­paneel of in de app zelf te volgen.

Apps die je toegang geeft tot Camera kunnen ARKit gebruiken om een AR-ervaring te bieden. Apps kunnen gegevens die ze verkrijgen uit ARKit combineren met gegevens uit Camera, zoals de locatie die aan een foto is gekoppeld, en deze gebruiken en bewaren. Deze apps kunnen de camera gebruiken om je AR-ervaring te positioneren via wereld- of gezichtstracking. Wereldtracking gebruikt algoritmen op je apparaat om informatie van deze sensoren te verwerken om de positie van een gebruiker ten opzichte van een fysieke ruimte te bepalen. Met wereldtracking worden functies als 'Optische richting' in Kaarten ingeschakeld.

Publicatiedatum: 18 september 2023