Over Apple ProRAW

Op iPhone 12 Pro- en latere Pro-modellen met iOS 14.3 of hoger kunt u foto's maken in Apple ProRAW. Met ProRAW hebt u meer creatieve mogelijkheden bij het bewerken van foto's.

Apple ProRAW combineert de informatie van een standaard RAW-structuur met iPhone-beeldverwerking, waardoor u flexibeler kunt zijn bij het bewerken van de belichting, kleur en witbalans van een foto. Met iOS 14.3 of hoger kunnen alle camera's van iPhone 12 Pro- of latere Pro-modellen beelden vastleggen in de ProRAW-structuur, ook wanneer u de functies Slimme HDR, Deep Fusion of Nachtmodus gebruikt.* U kunt ProRAW-foto's bewerken in de Foto's-app en in foto-apps van derden.

* U kunt ProRAW niet gebruiken met Live Photos, in de portretmodus of bij het opnemen van video.

Apple ProRAW inschakelen op een iPhone via 'Instellingen' > 'Camera' > 'Bestandsstructuren'.

ProRAW inschakelen

Als u op uw iPhone foto's wilt maken met ProRAW, gaat u naar 'Instellingen' > 'Camera' > 'Bestandsstructuren' en schakelt u 'Apple ProRAW' in onder 'Foto-opname'. Als u een ProRAW-foto wilt maken, tikt u op 'RAW' in de Camera-app en maakt u vervolgens de foto.

Als u 'RAW' uitschakelt in de Camera-app, worden foto's standaard gemaakt met de bestandsstructuur die is ingesteld onder 'Cameraopname' in 'Instellingen' > 'Camera' > 'Bestandsstructuren': ofwel 'High Efficiency' (HEIF-formaat) of 'Meest compatibel' (JPEG).

Een resolutie kiezen voor uw ProRAW-afbeeldingen

Op iPhone 14 Pro-modellen kunt u Apple ProRAW-afbeeldingen vastleggen met twee resoluties: 12 megapixels of 48 megapixels. Met 48 MP worden in het afbeeldingsbestand meer details bewaard. Hierdoor kunt u inzoomen en hebt u meer creatieve mogelijkheden bij het bijsnijden van foto's. Met 12 MP wordt het bestand kleiner.

1. Tik in de Instellingen-app op 'Camera'.
  2. Tik op 'Bestandsstructuren'.
  3. Schakel 'Apple ProRAW' in om de resolutieopties weer te geven.
    Op iPhone 14 Pro-modellen hebt u twee opties voor ProRAW-resolutie in 'Instellingen'.
  4. Tik op 'ProRAW-resolutie' en selecteer '12 MP' of '48 MP'.

De bestandsgrootte van een ProRAW-afbeelding is ongeveer 25 MB bij een resolutie van 12 MP en ongeveer 75 MB bij een resolutie van 48 MP. Alleen de foto's die u met de hoofdcamera (1x) maakt, kunnen worden bewaard met 48 MP. Ultragroothoek-, telefoto-, nachtmodus-, flits- en macrofoto's kunnen alleen worden bewaard met 12 MP.

ProRAW-bestanden beheren

ProRAW-bestanden zijn 10 tot 12 keer groter dan HEIF- of JPEG-bestanden. ProRAW-bestanden zijn nog groter als u 48 MP als resolutie selecteert. Als u de bestanden op uw apparaat bewaart, is het mogelijk dat u sneller dan verwacht ruimte tekort komt. En als u iCloud-foto's gebruikt om uw foto's te bewaren, is het wellicht nodig om uw iCloud-opslagabonnement te upgraden om meer ruimte te krijgen voor deze grotere bestanden.

ProRAW gebruiken met Foto's en andere apps

ProRAW maakt gebruik van de DNG-bestandsstructuur (de industriestandaard voor digitale negatieven), wat betekent dat u ProRAW-bestanden kunt openen met apps die ondersteuning bieden voor DNG-bestanden. Gebruik voor de beste ervaring echter apps die compatibel zijn met ProRAW-bestanden, zoals de Foto's-app op uw iPhone met iOS 14.3 of hoger of op een Mac met macOS Big Sur 11.1 of hoger.

U kunt de originele, onbewerkte ProRAW-foto delen. Deze herkent u aan de bestandsextensie .dng. En als u de foto in de Foto's-app bewerkt, kunt u ook de bewerkte versie delen. Kies in dat geval het bestand met de extensie .jpg.

Een ProRAW-bestand bewerken met een andere app

U kunt een ProRAW-foto openen in een app die geen ondersteuning biedt voor ProRAW, maar deze kan er dan anders uitzien dan verwacht. In dat geval kunt u de functie van de app voor het automatisch verbeteren van foto's gebruiken.

ProRAW-foto's delen

Dit zijn de beste manieren om uw ProRAW-foto's te delen:

• Gebruik iCloud-foto's om het originele ProRAW-bestand in volledige resolutie op al uw apparaten te openen.
  • Gebruik AirDrop om het originele ProRAW-bestand van uw iPhone over te zetten naar een andere iPhone, een iPad of uw Mac. Als u de foto in de Foto's-app hebt bewerkt en deze vervolgens deelt, wordt er een JPG-bestand gedeeld. Als u het originele ProRAW-bestand wilt delen vanuit de Foto's-app op uw iPhone, tikt u achtereenvolgens op 'Deel', 'Dupliceer', 'Bewerk' en 'Herstel' en deelt u de foto vervolgens met AirDrop.
  • Als u een bewerkte ProRAW-foto met iemand wilt delen, bewerkt u de foto in de Foto's-app op uw iPhone en verstuurt u de foto vervolgens met AirDrop, per e-mail of met Berichten. Er wordt dan een JPG-bestand met uw bewerkingen gedeeld.
  • Als u een ProRAW-foto per e-mail wilt versturen, stelt u een e-mail op in de Mail-app op uw iPhone en voegt u de foto toe aan de e-mail. De Mail-app converteert het ProRAW-bestand automatisch naar een kleiner JPG-bestand, dat u vervolgens per e-mail kunt verzenden.
  • Als u een ProRAW-foto bewerkt en u zowel het originele ProRAW-bestand als het bewerkte JPG-bestand wilt delen, gebruikt u Fotolader op een Mac of de Windows Foto's-app op een pc om de bestanden te importeren. U kunt AirDrop ook gebruiken om beide bestanden met een Mac te delen. Tik op 'Opties' en schakel 'Alle Foto's-gegevens' in voordat u deelt. Vervolgens selecteert u 'Bewaar in 'Downloads'' wanneer u de bestanden ontvangt op de Mac.
  • Als u een ProRAW-foto hebt bewerkt in de Foto's-app op uw Mac en u de Mac wilt gebruiken om alleen het originele ProRAW-bestand te delen, selecteert u de foto in de Foto's-app en kiest u 'Archief' > 'Exporteer' > 'Exporteer ongewijzigd origineel'.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.