Over privé wifi-adressen in bedrijfsnetwerken

Dit artikel helpt netwerkbeheerders te begrijpen hoe Apple apparaten privé wifi-adressen gebruiken in omgevingen waarin MAC-adressen worden gebruikt voor toegangsbeheer.

Privé wifi-adressen en MDM

De instelling 'Privéadres' die is geïntroduceerd in iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 is standaard ingeschakeld. Bedrijven en andere organisaties moeten mogelijk een van deze acties ondernemen:

• Werk de instellingen voor wifinetwerkbeveiliging of de beheerinstellingen bij om met privéadressen te werken.

• Of gebruik wifi-MDM-instellingen om de instelling 'Privéadres' van een apparaat voor het wifinetwerk uit te schakelen. Deze instelling kan op elk moment door de gebruiker van het apparaat worden in- of uitgeschakeld, tenzij het apparaat is aangemeld bij MDM en de instelling is uitgeschakeld met een netwerkprofiel.*

Verbinding maken met een eerder bekend netwerk

Wanneer een apparaat verbinding maakt met een netwerk waarmee het eerder verbinding heeft gemaakt en dat niet vergeten is voordat u een upgrade naar iOS 14 of hoger, iPadOS 14 of hoger of watchOS 7 of hoger hebt uitgevoerd:

• Probeert het verbinding te maken via het privéadres.

• Als er geen verbinding kan worden gemaakt omdat het wifinetwerk van de organisatie niet toestaat dat een apparaat verbinding maakt met een privéadres, probeert het apparaat onmiddellijk verbinding te maken via het hardware MAC-adres van het apparaat.

Gedurende deze tijd, en totdat het apparaat erin slaagt een verbinding te maken met behulp van het privéadres:

• Blijft de instelling 'Privéadres' voor het betreffende netwerk uitgeschakeld in Instellingen.

• Blijft het apparaat proberen verbinding te maken met behulp van het privéadres. Als dat niet lukt, blijft het apparaat het hardware MAC-adres gebruiken.

Nadat het apparaat verbinding heeft gemaakt met een privéadres, wordt dat MAC-adres gebruikt voor toekomstige verbindingen met dat wifinetwerk. Uitzonderingen:

• Als het apparaat met iOS 15, iPadOS 15 of watchOS 8 of hoger zes weken geen verbinding heeft gemaakt met het netwerk, gebruikt het de volgende keer dat het verbinding maakt met dat netwerk een ander privéadres.

• Als u het apparaat het netwerk laat vergeten, zal het ook het privéadres vergeten dat voor dat netwerk is gebruikt, tenzij het minder dan twee weken geleden is sinds de laatste keer dat het dat netwerk is vergeten.

Verbinding maken met een nieuw netwerk

In de meeste gevallen gebruiken apparaten met iOS 14 of hoger, iPadOS 14 of hoger en watchOS 7 of hoger alleen het privéadres om verbinding te maken met nieuwe wifinetwerken. Als een apparaat een MDM-profiel heeft waarin de instelling 'Privéadres' is uitgeschakeld, gebruikt het apparaat het hardware MAC-adres om een verbinding te maken. Als een apparaat tijdens het uitvoeren van de configuratie-assistent verbinding maakt met een wifinetwerk, gebruikt het apparaat in eerste instantie het hardware MAC-adres om verbinding te maken en behandelt het apparaat dat netwerk vervolgens als een bekend netwerk.

* Vóór iOS 14.2, iPadOS 14.2 en watchOS 7.1 kon de instelling 'Privéadres' worden uitgeschakeld door de gebruiker van het apparaat, ongeacht de MDM-instellingen van het netwerk.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.