Een Apple Watch configureren voor een gezinslid

Met Gezinsconfiguratie kunnen gezinsleden die zelf geen iPhone hebben, toch profiteren van de functies en voordelen van de Apple Watch.

Zo werkt het

Met Gezinsconfiguratie kunnen gezinsleden die zelf geen iPhone hebben, de Apple Watch gebruiken om bijvoorbeeld te bellen, berichten te versturen en hun locatie met je te delen.

Wanneer je een Watch hebt geconfigureerd voor een gezinslid, kun je met je iPhone een aantal mogelijkheden van die Watch beheren.

Bepaalde Apple Watch-functies vereisen een bijbehorende iPhone, en zijn niet beschikbaar op een Apple Watch die je koppelt via Gezinsconfiguratie.

Gezinsconfiguratie is niet beschikbaar in onder andere Italië en Korea. Lees wat er in je land of regio beschikbaar is.

Wat je nodig hebt

* Een mobiel abonnement is niet vereist voor de configuratie van een Apple Watch voor een gezinslid, maar wel voor bepaalde functies.

Doe de Watch om en schakel deze in

Als het geen nieuwe Apple Watch is, moet je deze eerst wissen.

Doe de Watch vervolgens om, of laat het gezinslid de Watch omdoen. Houd de zijknop ingedrukt tot je het Apple logo ziet.

watchos-9-series-8-watch-turn-on-callout

Houd de Watch bij je iPhone

Houd de Apple Watch dicht bij je iPhone. Wacht tot de melding 'Gebruik je iPhone om deze Apple Watch te configureren' op je iPhone wordt weergegeven en tik vervolgens op 'Ga door'. Als je dit bericht niet ziet, open je de Apple Watch-app op je iPhone, tik je op 'Alle Apple Watches' en vervolgens op 'Voeg Apple Watch toe'.

Tik op 'Configureer voor een gezinslid' en tik in het volgende scherm op 'Ga door'.

watchos-9-series-8-iphone-13-pro-setup-put-on-managed-watch

Koppel de Watch met je iPhone

Houd je iPhone boven de animatie die op de Watch wordt weergegeven. Zet de wijzerplaat in het midden van de zoeker op de iPhone en wacht tot het bericht wordt getoond dat de Apple Watch is gekoppeld. Als je de camera niet kunt gebruiken, tik je op 'Koppel Apple Watch handmatig' en volg je de aangegeven stappen.

Tik nu op 'Configureer Apple Watch'.

watchos-9-series-8-iphone-13-pro-setup-managed-animation

Configureer een toegangscode

Tik op 'Akkoord' in het scherm met de algemene voorwaarden en selecteer de tekstgrootte die op de Apple Watch moet worden gebruikt.

Stel nu een toegangscode in om de Watch te beveiligen.

watchos-9-iphone-13-pro-setup-create-passcode

Selecteer een gezinslid

Kies het gezinslid dat de Apple Watch gaat gebruiken. Als diegene niet wordt weergegeven, tik je op 'Voeg gezinslid toe'.

Voer het wachtwoord van de Apple ID van het gezinslid in en tik op 'Volgende'.

watchos-9-iphone-13-pro-setup-choose-fam-member

'Vraag om te kopen' inschakelen

Schakel Vraag om te kopen in als je wilt dat downloads of aankopen op de Apple Watch alleen met je toestemming kunnen plaatsvinden.

watchos-9-iphone-13-pro-setup-ask-to-buy

Configureer het mobiele netwerk en wifi

Als de aanbieder van je iPhone-abonnement Gezinsconfiguratie ondersteunt, kun je de Apple Watch in deze stap toevoegen aan je abonnement.

Als de aanbieder Gezinsconfiguratie niet ondersteunt of als je een andere aanbieder wilt gebruiken, selecteer je 'Niet nu'.* Je kunt een andere aanbieder kiezen uit deze lijst met ondersteunde aanbieders en rechtstreeks contact met die aanbieder opnemen om je mobiele abonnement te configureren.

Kies nu of je je huidige wifinetwerk wilt delen met de Apple Watch.

* Sommige zakelijke mobiele abonnementen bieden geen ondersteuning voor Gezinsconfiguratie.

watchos-9-iphone-13-pro-setup-cellular

Schakel overige functies in

In de volgende schermen kies je welke Apple Watch-functies je nog meer wilt inschakelen en configureren. Dit zijn onder andere Locatievoorzieningen voor de app Zoek mijn, Siri, Apple Cash voor gezinnen, Berichten in iCloud, Gezondheidsgegevens, SOS-contactpersonen, Medische ID, Activiteit, Tijd in daglicht, Work‑outroutes bijhouden en Foto's.

watchos-9-iphone-13-pro-setup-move-goal

Configureer gedeelde contacten en Schooltijd

Je wordt nu gevraagd om contacten te configureren die op de Apple Watch beschikbaar moeten zijn. Hiervoor moet je Contacten in iCloud ingeschakeld hebben. Ga op je iPhone naar 'Instellingen' > '[je naam]' > 'iCloud' en zorg ervoor dat 'Contacten' is ingeschakeld.*

Nu kun je vertrouwde personen uit je Contacten-app kiezen om te delen op de Apple Watch. Je kunt deze gedeelde contacten ook later beheren, en beperkingen configureren, in Schermtijd op je iPhone.

Tot slot stel je voor de Watch een toegangscode in voor Schermtijd en schakel je Schooltijd in. Als je klaar bent, tik je op 'OK'. De Apple Watch is nu klaar voor gebruik.

* Als je je in het vasteland van China bevindt, moet je er ook voor zorgen dat de Contacten-app op je iPhone draadloze gegevens kan gebruiken. Open Contacten en tik op een van de opties om datagebruik toe te staan.

watchos-9-iphone-13-pro-setup-schooltime

De Apple Watch van een gezinslid beheren nadat je deze hebt geconfigureerd

Je kunt je iPhone gebruiken om instellingen te wijzigen en functies aan te passen op een Apple Watch met Gezinsconfiguratie:

1. Open de Apple Watch-app op de iPhone waarmee je de Apple Watch hebt geconfigureerd.

2. Tik op 'Alle Apple Watches', tik onder 'Apple Watches van gezin' op de Apple Watch en tik vervolgens op 'Gereed'.

3. Kies een instelling om aan te passen.

ios-16-iphone-13-pro-watch-managed-watch-settings

Beschikbaarheid van functies en apps

Gezondheids- en fitnessfuncties:

• Meldingen bij hoge of lage hartslag zijn beschikbaar voor gebruikers van 13 jaar en ouder.

• Hartritmevariabiliteit (HRV) is beschikbaar voor gebruikers van 18 jaar en ouder.

• Valdetectie is beschikbaar voor gebruikers van 18 jaar en ouder.

• Gebruikers jonger dan 13 jaar kunnen voor hun bewegingsdoel in de Activiteit-app 'bewegingsminuten' gebruiken in plaats van 'actieve calorieën'.

• Gebruikers kunnen ook de tijd in daglicht meten. Ouders kunnen zien hoeveel tijd hun kinderen bij daglicht doorbrengen met behulp van de functie 'Gezondheid delen' in de Gezondheid-app.

Apple Pay-functies:

• Via Apple Cash voor gezinnen kunnen gebruikers jonger dan 18 jaar in Berichten met Apple Pay aankopen doen en geld versturen en ontvangen (alleen Verenigde Staten).

• Apple Pay met een creditcard of betaalkaart in de Wallet-app is niet beschikbaar bij Gezinsconfiguratie.

De volgende functies en apps zijn niet beschikbaar: Medicijnen, Ademfrequentie, Meldingen bij onregelmatig hartritme, Ecg, AF-geschiedenis, Cyclus bijhouden, Slaap, Polstemperatuur, Saturatie, Wandelstabiliteit, Audioboeken, Remote, News, Opdrachten en het gebaar dubbel tikken.

Volgende stappen