Je slaap bijhouden op een Apple Watch en 'Slaap' gebruiken op een iPhone

Maak gepersonaliseerde slaapschema's aan om je te helpen je slaapdoelen te halen en je algehele gezondheid te verbeteren.

'Slaap' configureren

Genoeg slaap krijgen is belangrijk voor je algehele gezondheid. Met de Gezondheid-app op de iPhone kun je een slaapdoel configureren en je vorderingen bijhouden over langere tijd om het gewenste doel te behalen.

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
  2. Tik op 'Aan de slag' onder 'Configureer Slaap'1 en tik vervolgens op 'Volgende'.
    Een iPhone-scherm met de optie 'Configureer Slaap'
  3. Volg de instructies op het scherm om het volgende te bepalen:
    • Slaapdoelen: stel het aantal uren in dat je wilt slapen.
    • Bedtijd en opstaan: geef aan wanneer je naar bed wilt gaan en wakker wilt worden.
    • Slaapfocus: om afleiding te verminderen op je iPhone en Apple Watch, kun je het toegangsscherm vereenvoudigen en de slaapfocus inschakelen op de geplande bedtijd. Je kunt ook bepaalde personen of apps toestemming geven om je meldingen te sturen. Lees hoe je een focus aanpast.
    • Houd slaap bij met de Apple Watch: draag je Watch in bed om je slaap bij te houden. Deze optie is beschikbaar tijdens de configuratie wanneer je de Apple Watch al hebt gekoppeld aan je iPhone. Als je de Apple Watch koppelt na de configuratie, kun je 'Houd slaap bij met de Apple Watch' later nog altijd inschakelen.

Je ontspan- en slaapdoel aanpassen

Je kunt je ontspan- en slaapdoel naar wens aanpassen op je iPhone of Apple Watch.

Op een iPhone

1. Open de Gezondheid-app, tik op 'Gegevens' onderaan het scherm en tik vervolgens op 'Slaap'. Als je 'Slaap' hebt toegevoegd aan de lijst met favorieten, kun je de bijbehorende gegevens bekijken via het tabblad 'Overzicht' in de Gezondheid-app.
  2. Tik op 'Volledig schema en opties'.
  3. Tik op 'Ontspan' of 'Slaapdoel' onder 'Aanvullende details'.
    Een iPhone-scherm met de opties om een slaapdoel aan te passen
  4. Stel de tijd in en tik vervolgens op 'Ontspan' of 'Slaapdoel om de wijzigingen op te slaan.

Op een Apple Watch

1. Open de Slaap-app.
  2. Tik linksboven op
  3. Tik onder 'Opties' op 'Ontspan' of 'Slaapdoel'.
  4. Tik op de plus- en minknoppen om de tijd in te stellen.
  5. Tik op de pijl naar links in de linkerbovenhoek om terug te gaan en de wijzigingen op te slaan.

Het slaapschema wijzigen op een iPhone

Als je het slaapschema wilt bijwerken, kun je wijzigingen aanbrengen in het volledige schema of voor 'Alleen volgende wekker'. Met 'Alleen volgende wekker' zijn de wijzigingen die je aanbrengt alleen van toepassing op de volgende dag. Wijzigingen in het volledige schema zijn van toepassing op alle toekomstige dagen.

'Alleen volgende wekker' bijwerken

1. Open de Gezondheid-app, tik op 'Gegevens' onderaan het scherm en tik vervolgens op 'Slaap'. Als je 'Slaap' hebt toegevoegd aan de lijst met favorieten, kun je de bijbehorende gegevens bekijken via het tabblad 'Overzicht' in de Gezondheid-app.
  2. Tik onder het slaapschema in 'Volgende' op 'Wijzig'.
  3. Versleep de gebogen schuifknop om de tijdstippen voor 'Bedtijd' en 'Opstaan' in te stellen. De schuifknop wordt oranje als het schema niet voldoet aan je slaapdoel.
  4. Tik op 'Wekker' om de wekker in te schakelen en het geluid, volume en 'Horen en voelen' van de wekker aan te passen.
    Een iPhone-scherm met de opties om 'Alleen volgende wekker' te wijzigen
  5. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

Je kunt je volgende wekker voor opstaan ook wijzigen vanuit de Klok-app.

Het volledige schema bijwerken

1. Open de Gezondheid-app en tik op 'Slaap'.
  2. Tik in 'Volledig schema en opties' op een schema.
  3. Tik op 'Wijzig' onder het schema dat je wilt bijwerken.
  4. Tik op de dagen onder 'Dagen actief' en sleep de gebogen schuifknop om de tijdstippen voor 'Bedtijd' en 'Opstaan' in te stellen. De schuifknop wordt oranje als het schema niet voldoet aan je slaapdoel.
    Een iPhone-scherm met de opties om een volledig slaapschema te wijzigen
  5. Tik op 'Wekker' om de wekker in te schakelen en het geluid, volume en 'Horen en voelen' van de wekker aan te passen.
  6. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

Je kunt je slaapschema desgewenst ook uitschakelen. Tik in de Gezondheid-app op 'Gegevens' > 'Slaap' > 'Volledig schema en opties'. Tik vervolgens op 'Slaapschema' bovenaan het scherm om het schema uit of in te schakelen.

Je slaapschema wijzigen op een Apple Watch

Als je het slaapschema wilt bijwerken, kun je wijzigingen aanbrengen in het volledige schema of voor 'Alleen volgende wekker'. Met 'Alleen volgende wekker' zijn de wijzigingen die je aanbrengt alleen van toepassing op de volgende dag. Wijzigingen in het volledige schema zijn van toepassing op alle toekomstige dagen.

Als je vóór de geplande wektijd wakker bent, kun je de slaapfocus afsluiten. Houd de Digital Crown ingedrukt om je Apple Watch te ontgrendelen. Druk vervolgens op de zijknop om het bedieningspaneel te openen en tik op het symbool van de Slaap-app.

'Alleen volgende wekker' bijwerken

1. Open de Slaap-app.
  2. Tik linksboven op .
  3. Tik op de tijd onder 'Opstaan' of 'Bedtijd'.
    Een Apple Watch-scherm met de opties om 'Alleen volgende wekker' te wijzigen
  4. Tik op het uur of de minuten en draai de Digital Crown om de tijd aan te passen. Tik vervolgens op het vinkje om te bewaren.
  5. Tik op 'Wekker' om een wekker in te schakelen en tik op 'Horen en voelen' om het geluid en de voelbare signalen van de wekker aan te passen.
  6. Tik linksboven op de pijl naar links om de wijzigingen te bewaren voor de volgende dag.

Het volledige schema bijwerken

1. Open de Slaap-app.
  2. Tik linksboven op .
  3. Tik onder 'Volledig schema' op het schema dat je wilt wijzigen.
    Een Apple Watch-scherm met opties om een volledig slaapschema te wijzigen
  4. Tik op 'Actief op' en tik vervolgens op de dagen waarvoor u het slaapschema wilt instellen.
  5. Tik linksboven op de pijl naar links om de wijzigingen te bewaren.
  6. Tik op de tijd onder 'Opstaan' of 'Bedtijd'.
  7. Tik op het uur of de minuten en draai de Digital Crown om de tijd aan te passen. Tik vervolgens op het vinkje om te bewaren.
  8. Tik op 'Wekker' om een wekker in te schakelen en tik op 'Horen en voelen' om het geluid en de voelbare signalen van de wekker aan te passen.
  9. Tik linksboven op de pijl naar links om de wijzigingen te bewaren voor het volledige schema.

Je kunt het volledige schema desgewenst ook uitschakelen. Tik in de Slaap-app op in de linkerbovenhoek. Tik onder 'Volledig schema' op 'Slaapschema' om je slaapschema uit of in te schakelen.

Je slaapgeschiedenis weergeven

Op basis van je iPhone-gebruik tijdens de nacht, volgt de slaapmodus op de iPhone je tijd in bed en brengt deze in kaart.  Om slaapgegevens te ontvangen van de Apple Watch moet slaap bijhouden elke nacht minstens 4 uur zijn ingeschakeld.

Als je de slaapgeschiedenis wilt bekijken, open je de Gezondheid-app op je iPhone of iPad. Op je iPhone tik je onderaan het scherm op 'Gegevens'. Tik op je iPad op  om de navigatiekolom te openen. Tik op 'Slaap'. Als je 'Slaap' hebt toegevoegd als favoriet, kun je de bijbehorende gegevens bekijken via het tabblad 'Overzicht' in de Gezondheid-app.
Een iPhone-scherm met de slaapgegevensgrafiek

De staafgrafiek is standaard ingesteld op 'D' voor dagelijks. Tik op 'W' bovenaan de grafiek voor de slaapgeschiedenis van de afgelopen week, 'M' voor de afgelopen maand of '6M' voor de afgelopen 6 maanden. Tik op 'Toon meer slaapgegevens' en selecteer een categorie om aanvullende slaapgegevens te bekijken.

• Fases: Als je iOS16 of nieuwer en watchOS 9 of nieuwer gebruikt, kun je de tijd en het percentage bekijken voor de tijd die je hebt doorgebracht in de fases 'Wakker', 'Remslaap', 'Kernslaap' en 'Diepe slaap'.
  • Hoeveelheden: Bekijk details over de slaapduur, zoals de gemiddelde tijd in bed en de gemiddelde tijd in slaap.
  • Vergelijkingen: Bekijk je hartslag en ademfrequentie in verhouding tot de slaaptijd. Als je een Apple Watch Series 8 of Apple Watch Ultra hebt, kun je ook veranderingen in de nachtelijke polstemperatuur vergelijken.

Je kunt je recente slaapgegevens ook bekijken op je Apple Watch. Open de Slaap-app op je horloge en draai vervolgens aan de Digital Crown om je gegevens over slaapfases, slaaptijd en slaapduur van de afgelopen 14 dagen te bekijken.

Je ademfrequentie bekijken

Met Apple Watch Series 3 of nieuwer met watchOS 8 kun je je ademfrequentie meten en volgen. Als 'Houd slaap bij met de Apple Watch' is ingeschakeld, meet en registreert de Watch automatisch het aantal keren dat je in een minuut ademt als je je Apple Watch in bed draagt.

Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad om je ademhalingsfrequentie te bekijken. Op je iPhone tik je onderaan het scherm op 'Gegevens'. Tik op je iPad op  om de navigatiekolom te openen. Tik op 'Ademhaling' en vervolgens op 'Ademfrequentie'.

Een iPhone-scherm met de ademfrequentiegrafiek

Nauwkeurigere resultaten verkrijgen met je Apple Watch

Als je de Apple Watch hebt gekoppeld na de configuratie van 'Slaap', kun je 'Houd slaap bij met de Apple Watch' nog altijd inschakelen. Tik in de Watch-app op je iPhone op het tabblad 'Mijn Watch' en tik vervolgens op 'Slaap'. Tik vervolgens op 'Houd slaap bij met de Apple Watch' om deze instelling in te schakelen. Zo krijg je de nauwkeurigste resultaten wanneer je de Watch in bed draagt:

• Schakel 'Oplaadherinneringen' in. Open de Watch-app op je iPhone, tik op het tabblad 'Mijn Watch' en tik vervolgens op 'Slaap'. Tik op 'Oplaadherinneringen' om een herinnering in te schakelen op je Apple Watch zodat deze is opgeladen voordat je tijd van ontspanning begint. Als de batterij van je Watch leegraakt, worden er geen slaapgegevens bijgehouden.
  • Zorg ervoor dat de Apple Watch comfortabel om je pols zit. Als je Watch te los om je pols zit, registreert de versnellingsmeter mogelijk te veel beweging tijdens je natuurlijke nachtrust.

1. 'Slaap' is niet beschikbaar op een Watch met Gezinsconfiguratie.

2. Ademfrequentie is niet beschikbaar voor personen onder de 18 jaar.