Over batterijconditiebeheer in Mac-notebooks

macOS Catalina 10.15.5 introduceert batterijconditiebeheer, een functie die is ontworpen om de levensduur van de batterij van een Mac-notebook te verbeteren.

Over de lithium-ionbatterij in een Mac-notebook

Batterijen van Mac-notebooks gebruiken lithium-iontechnologie. Lithium-ionbatterijen laden snel op, gaan lang mee en bieden momenteel de beste technologie om uw computer van stroom te voorzien.

Alle oplaadbare batterijen zijn verbruiksonderdelen die minder effectief worden naarmate ze ouder worden. Bovendien wordt hun leeftijd niet uitsluitend door tijd bepaald. De levensduur van een batterij hangt af van de chemische leeftijd, die wordt beïnvloed door factoren zoals de temperatuurgeschiedenis en het laadpatroon van de batterij. Naarmate de batterij van een notebook chemisch ouder wordt, wordt de oplaadcapaciteit kleiner.

Met deze tips voor het optimaliseren van de batterijprestaties kunt u het meeste halen uit al uw Apple apparaten. En met batterijconditiebeheer kan uw Mac-notebook batterijoptimalisatie naar een nog hoger niveau tillen.

Het voordeel en de werking van batterijconditiebeheer

De batterijconditiebeheerfunctie in macOS 10.15.5 is ontworpen om de levensduur van uw batterij te verbeteren door de snelheid van het chemische verouderingsproces te verminderen. De functie doet dit door de temperatuurgeschiedenis en de laadpatronen van de batterij in de gaten te houden.

Op basis van de meetgegevens die de functie verzamelt, kan het batterijconditiebeheer in deze modus het maximale laadniveau van uw batterij verlagen. Dit gebeurt waar nodig om ervoor te zorgen dat uw batterij tot een niveau oplaadt dat is geoptimaliseerd voor uw gebruik, waardoor slijtage van de batterij wordt verminderd en het chemische verouderingsproces wordt vertraagd.

Batterijconditiebeheer verlengt de levensduur van uw batterij op de lange termijn, maar het kan ook de duur verminderen dat uw Mac op één batterijlading werkt als capaciteitslimieten worden toegepast. Als het uw prioriteit is om ervoor te zorgen dat uw Mac-notebook zo lang mogelijk meegaat voordat u de batterij weer moet opladen, kunt u de functie uitschakelen.

Als het batterijconditiebeheer is ingeschakeld, is de maximale laadcapaciteit van uw batterij mogelijk beperkt. Hoewel de functie is ontworpen om de levensduur van uw batterij te verbeteren, werkt de beperkte maximumcapaciteit mogelijk het Batterijstatus-menu bij om een behoefte aan onderhoud aan te geven.

De functie voor batterijconditiebeheer beheren

Batterijconditiebeheer is standaard ingeschakeld als u een nieuwe Mac-notebook met macOS 10.15.5 koopt of nadat u de upgrade naar macOS 10.15.5 hebt uitgevoerd.

Als u de functie wilt uitschakelen, volgt u deze stappen:

1. Kies in het Apple-menu () de optie 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Energiestand'.
  2. Klik op 'Batterijconditie'.
  3. Deselecteer 'Batterijconditiebeheer' en klik vervolgens op 'OK'.
  4. Klik op 'Schakel uit'.

Let op: door het uitschakelen van deze functie wordt de levensduur van uw batterij mogelijk verkort.

Meer informatie

Als u het gevoel hebt dat uw batterij niet lang genoeg meegaat, kunt u hier meer lezen over het verkrijgen van service voor uw Mac-notebook.