Sierhoofdletters gebruiken in Pages

Lees hier hoe u sierhoofdletters toevoegt en wijzigt in Pages.

Een sierhoofdletter is een grote hoofdletter die u in tekst kunt invoegen als stilistisch effect of om iets te benadrukken. U kunt sierhoofdletters toevoegen aan hoofdtekst of tekst in een vorm of tekstvak op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac. U kunt dit ook doen in Pages op iCloud.com.

Een sierhoofdletter toevoegen of verwijderen

Als u een sierhoofdletter wilt toevoegen, tikt of klikt u om een invoegpunt in te plaatsen in de alinea die u met een sierhoofdletter wilt laten beginnen. Tik of klik op de knop 'Opmaak' , tik of klik op 'Tekst' en selecteer vervolgens 'Sierhoofdletter' in het infovenster.

U verwijdert een sierhoofdletter door 'Sierhoofdletter' uit te schakelen in het infovenster.

De tekeninstellingen van de sierhoofdletter aanpassen

Tik op de iPhone of iPad op een van de voorinstellingen om een vooraf ingestelde sierhoofdletterstijl te gebruiken.

Als u op de Mac of op iCloud.com een vooraf ingestelde stijl wilt gebruiken, klikt u op het venstermenu 'Sierhoofdletterstijlen' en vervolgens op een van de voorinstellingen.

U kunt uw sierhoofdletters ook aanpassen met opties voor het aantal regels dat een sierhoofdletter beslaat ('Regels'), hoeveel tekens er in sierhoofdletters staan ('Tekens'), enzovoort. Meer opties om een sierhoofdletter vorm te geven vindt u door op de iPhone of iPad op 'Sierhoofdletteropties' te tikken, en op de Mac of op iCloud.com door op 'Opties' te klikken.

De achtergrond van de sierhoofdletter wijzigen

Als u een achtergrond aan een sierhoofdletter wilt toevoegen, tikt u op de iPhone of iPad op 'Sierhoofdletteropties' of klikt u op de Mac en op iCloud.com op 'Opties' en selecteert u vervolgens 'Achtergrondvorm'. Nadat u de achtergrond hebt toegevoegd, kunt u onder andere ook een kleur of rand toevoegen:

• Tik of klik op de kleurenkiezer of het kleurenwiel om een kleur voor de achtergrond te kiezen.
  • Tik of klik op het venstermenu 'Rand' om een rand aan de sierhoofdletter toe te voegen.
  • Sleep de schuifregelaar onder 'Schaal van teken' om de grootte van de sierhoofdletter ten opzichte van de achtergrond aan te passen.
  • Sleep de schuifregelaar onder 'Straal van hoek' om de ronding van de achtergrondvorm aan te passen.

Een vooraf ingestelde stijl maken

Als u een aangepaste sierhoofdletter hebt gemaakt, kunt u deze op de Mac bewaren als vooraf ingestelde stijl, zodat u deze opnieuw kunt gebruiken in uw document.

U bewaart een vooraf ingestelde stijl door tekst te selecteren en vervolgens op het venstermenu 'Sierhoofdletterstijlen' te klikken. Klik op de pijl-rechts en vervolgens op de knop 'Voeg toe' .