Een Bluetooth-muis of -trackpad met een iPad gebruiken

Leer hier hoe u een Bluetooth-muis of -trackpad gebruikt om op uw iPad te navigeren en ontdek hoe u de ervaring kunt aanpassen.

Verbinding maken

Leer eerst hoe u een Bluetooth-muis of -trackpad verbindt met uw iPad. U hebt een iPad met iPadOS 13.4 nodig om deze functie te gebruiken.

Een muis of trackpad met een iPad gebruiken

Wanneer u een Bluetooth-muis of -trackpad met uw iPad verbindt, wordt er een ronde cursor weergegeven op het beeldscherm.

Beweeg de muis of veeg over het trackpad, net zoals bij een desktop- of notebookcomputer. U kunt aanpassen hoe snel de cursor beweegt, samen met andere trackpad- en muisinstellingen.

Terwijl de cursor over de verschillende elementen op het scherm beweegt, verandert de cursor van vorm. Wanneer u de cursor over tekst beweegt, verandert deze bijvoorbeeld in een I-balk. Dit geeft aan dat u de cursor in een tekstdocument kunt invoegen of woorden op een webpagina kunt markeren en kopiëren:

Wanneer u met de cursor over de verschillende onderdelen van iPadOS beweegt, wordt ook het uiterlijk ervan veranderd en worden er subtiele animaties gebruikt om u te helpen navigeren. De knoppen in de knoppenbalk in apps veranderen bijvoorbeeld van kleur en symbolen van apps op het beginscherm worden vergroot:

De cursor verdwijnt na enkele seconden inactiviteit. Beweeg de muis of raak het trackpad aan om de cursor weer te laten verschijnen.

Trackpadinstellingen aanpassen

Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Trackpad' om te wijzigen hoe uw Bluetooth-trackpad werkt. U kunt deze instellingen aanpassen op het scherm dat verschijnt:

• Versleep de schuifknop 'Snelheid aanwijzer' om aan te passen hoe snel de cursor beweegt wanneer u het trackpad gebruikt.
  • Schakel 'Natuurlijk scrollen' in om materiaal de beweging van uw vingers bij het scrollen te laten volgen.
  • Schakel 'Tikken om te klikken' in om een tik op het trackpad te laten registreren als een klik.
  • Als u het klikken of tikken met twee vingers als secundair klikken wilt instellen, schakelt u 'Secundair klikken met twee vingers' in.

In iPadOS werkt secundair klikken op het trackpad als lang drukken op het iPad-touchscreen of een Control-klik (of klikken met de rechtermuisknop) op een Mac. Als u bijvoorbeeld op het symbool van een iPad-app klikt door middel van secundair klikken op het trackpad, verschijnt het contextuele menu.

U kunt ook met elk aanwijsapparaat secundair klikken op de iPad door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u klikt.

Muisinstellingen aanpassen

Ga naar 'Instellingen' > 'Trackpad en muis' om te wijzigen hoe uw Bluetooth-muis werkt. U kunt deze instellingen aanpassen op het scherm dat verschijnt:

• Versleep de schuifknop 'Snelheid aanwijzer' om aan te passen hoe snel de cursor beweegt wanneer u de muis gebruikt.
  • Schakel 'Natuurlijk scrollen' in om materiaal de beweging van uw vingers bij het scrollen te laten volgen.

Met een muis kunt u ook een gedrag voor secundair klikken kiezen. In iPadOS werkt secundair klikken als lang drukken op het iPad-touchscreen of een Control-klik (of klikken met de rechtermuisknop) op een Mac. Als u bijvoorbeeld op het symbool van een iPad-app klikt door middel van secundair klikken met de muis, verschijnt het contextuele menu.

Selecteer 'Secundair klikken' en kies vervolgens of u secundair wilt klikken wanneer u met de linker- of rechterkant van uw muis klikt, of helemaal niet. U kunt ook met elk aanwijsapparaat secundair klikken op de iPad door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u klikt.

iPadOS biedt geen ondersteuning voor scrollen of andere bewegingen met Apple Magic Mouse (1e generatie) en Magic Trackpad (1e generatie).

De cursor aanpassen

Om te wijzigen hoe de cursor eruitziet en hoe deze werkt, opent u de Instellingen-app en tikt u op 'Toegankelijkheid' > 'Aanwijzerbediening'. Hier kunt u deze functies aanpassen:

• Schakel 'Verhoog contrast' in om de cursor donkerder en minder transparant te maken.
  • Tik op 'Verberg aanwijzer automatisch' en selecteer vervolgens hoelang u wilt dat de cursor zichtbaar blijft als deze niet beweegt.
  • Tik op 'Kleur' om een andere kleur voor de cursor te selecteren.
  • Als u de cursor groter of kleiner wilt maken, versleept u de schuifknop 'Aanwijzergrootte'.
  • Aanwijzeranimaties in- of uitschakelen.
  • Gebruik de schuifknop 'Scrolsnelheid' om aan te passen hoe snel op pagina's wordt gescrold wanneer u uw Bluetooth-muis of -trackpad gebruikt.