Onderzoek-app van Apple en privacy

Met de Onderzoek-app van Apple kun je op je iPhone zoeken naar, je inschrijven voor en deelnemen aan onderzoeksstudies van Apple op het gebied van gezondheid. Je kunt de verzameling en het gebruik van je informatie beheren voor elke studie waarvoor je bent ingeschreven en je kunt het delen van gegevens met een studie op elk moment stopzetten.

De Onderzoek-app van Apple is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Privacy Icon

• Alle informatie die door de Onderzoek-app van Apple is verzameld of gebruikt, wordt in versleutelde vorm opgeslagen als je een toegangscode hebt op je iOS-apparaat. De onderzoeksgegevens kunnen het volgende bevatten: je demografische gegevens, gezondheidsinformatie, informatie over je gebruik van de Onderzoek-app van Apple en sensor- en gebruiksgegevens van je iOS- en watchOS-apparaten.
  • Informatie van of over jou die verzameld en opgeslagen is in de Onderzoek-app van Apple wordt alleen met een studie gedeeld nadat je je voor die studie hebt ingeschreven door de instemmingsverklaringen voor die studie te tekenen en in de Onderzoek-app van Apple de informatie hebt geautoriseerd die de studie mag verzamelen of gebruiken.
  • Als je ervoor kiest om je informatie met Apple te delen als onderdeel van een studie, wordt je informatie versleuteld naar servers van Apple verstuurd en versleuteld op servers van Apple bewaard. Apple kan geen via de Onderzoek-app van Apple verzamelde informatie lezen waarmee je identiteit rechtstreeks kan worden achterhaald (zoals je naam, e‑mailadres en telefoonnummer).
  • Je kunt de verzameling en het gebruik van je informatie beheren voor elke studie waarvoor je bent ingeschreven en je kunt het delen van gegevens met een studie op elk moment stopzetten.

Met de Onderzoek-app van Apple kun je op je iPhone zoeken naar, je inschrijven voor en deelnemen aan onderzoeksstudies van Apple op het gebied van gezondheid, waarbij je bepaalde informatie kunt delen die verzameld is door je iOS-, watchOS- en andere apparaten. Deze tekst beschrijft en bevat het privacybeleid omtrent het gebruik van de Onderzoek-app van Apple.

Je kunt de verzameling en het gebruik van je informatie, inclusief je persoonlijke gegevens, beheren voor elke studie waarvoor je bent ingeschreven. Alle informatie die door de Onderzoek-app van Apple is verzameld of gebruikt, wordt in versleutelde vorm opgeslagen als je een toegangscode hebt op je iOS-apparaat.

Informatie van de Onderzoek-app van Apple wordt alleen met een studie gedeeld nadat je je voor die studie hebt ingeschreven door de instemmingsverklaringen voor die studie te tekenen en in de Onderzoek-app van Apple de informatie hebt geautoriseerd die de studie mag verzamelen of gebruiken. Als je ervoor kiest om je informatie met Apple te delen als onderdeel van een studie, wordt je informatie versleuteld naar servers van Apple verstuurd en versleuteld op servers van Apple bewaard. Apple kan geen via de Onderzoek-app van Apple verzamelde informatie lezen waarmee je identiteit rechtstreeks kan worden achterhaald (zoals je naam, e‑mailadres en telefoonnummer).

Onderzoeksgegevens die zijn verzameld of gebruikt door de Onderzoek-app van Apple kunnen bestaan uit:

• Onderzoeksprofielinformatie: Wanneer je je inschrijft voor je eerste studie, wordt je gevraagd om bepaalde informatie te verstrekken om een onderzoeksprofiel aan maken in de Onderzoek-app van Apple met informatie zoals je naam, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum. Je moet deze profielinformatie opgeven voordat je kunt deelnemen aan een studie in de Onderzoek-app van Apple. Je profielinformatie kan worden gebruikt om te bepalen of je in aanmerking komt voor bepaalde studies. De verwerking van je profielinformatie om te bepalen of je in aanmerking komt voor de studie, wordt uitgevoerd op je apparaat. Apple heeft geen toegang tot je contactgegevens of je volledige geboortedatum.
  • Demografische Informatie: je wordt ook gevraagd om bepaalde demografische informatie op te geven, zoals geslacht en etniciteit. Je bent niet verplicht om demografische informatie te verstrekken voordat je deelneemt aan een studie. Je demografische informatie kan worden gebruikt om te bepalen of je in aanmerking komt voor bepaalde studies. De verwerking van je demografische informatie om te bepalen of je in aanmerking komt voor de studie, wordt uitgevoerd op je apparaat.
  • Informatie uit de Gezondheid-app: als je Gezondheid-app informatie bevat, kun je ervoor kiezen om deze te delen met bepaalde studies. De informatie kan bestaan uit je medische dossier, lichaamsmetingen en informatie over je vitale functies en voortplantingsgezondheid, zoals de lengte van de menstruatiecyclus en verwante symptomen.
  • Gebruiksgegevens over de Onderzoek-app van Apple: Dit is informatie over je gebruik en interactie met de Onderzoek-app van Apple en specifieke studies in deze app. Dit betreft bijvoorbeeld informatie over meldingen van studies die je ontvangt en de acties die je onderneemt naar aanleiding van dergelijke meldingen, wanneer je je inschrijft voor een bepaalde studie, het aantal studietaken waaraan je bent begonnen en die je hebt voltooid, hoe vaak en hoeveel gegevens vanuit de Onderzoek-app worden verzonden, hoe je de Onderzoek-app start en informatie over het functioneren van de Onderzoek-app.
  • Sensor- en gebruiksgegevens: Deze sensor- en gebruiksgegevens zijn alleen beschikbaar voor onderzoeksstudies die aan bepaalde vereisten voldoen. Zo moeten ze onder andere door een ethische commissie worden beoordeeld. Je bepaalt zelf welke sensor- en gebruiksgegevens je deelt met elke studie waaraan je deelneemt en je kunt het delen van deze gegevens met een studie op elk gewenst moment stoppen. Meer informatie hierover vind je in 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging' > 'Onderzoekssensor- en gebruiksgegevens'.
  • Andere gegevenstypen: Bepaalde studies in de Onderzoek-app van Apple kunnen aanvullende gegevenstypen verzamelen of gebruiken, zoals audio- of videogegevens of informatie afkomstig van tests of enquêtes die via de Onderzoek-app van Apple zijn afgenomen. In de toestemming voor de studie wordt de verzameling, het gebruik en het delen van dergelijke gegevens beschreven, indien van toepassing.

Op het tabblad 'Jouw gegevens' kun je op elk moment opgeven dat je gegevens die via de Onderzoek-app van Apple zijn verzameld of gebruikt niet meer wilt delen met een studie door de instructies op het scherm te volgen.

Je kunt je deelname aan een studie op elk moment stopzetten. Je kunt je terug­trekken uit een studie die via de Onderzoek-app van Apple wordt uitgevoerd door naar het tab­blad 'Studies' te gaan, de relevante studie te selecteren en op 'Trek je terug uit deze studie' te tikken. Als je de Onderzoek-app van Apple verwijdert of opruimt, wordt het verzamelen en delen van gegevens alleen onderbroken. Je deelname aan een studie wordt niet beëindigd. De specifieke retentiebeleidsregels en stappen die je moet nemen om de deelname te beëindigen, worden voor elke studie beschreven in de verklaring voor vrijwillige toestemming.

De gegevens die zijn opgeslagen in de Onderzoek-app van Apple zijn mogelijk geen volledige weergave van je anamnese en mogen niet worden gebruikt als vervanging van je officiële medische dossiers of een professionele medische diagnose. Neem contact op met je zorgverlener voordat je beslissingen met betrekking tot je gezondheid maakt. De gegevens die zijn opgeslagen in de Onderzoek-app van Apple zijn mogelijk ook geen volledige weergave van je volledige studiedossier. Neem contact op met de contact­personen uit de instemmings­verklaring voor elke studie als je vragen hebt over je studie­dossier.

De door Apple verzamelde informatie omtrent je gebruik van de Onderzoek-app van Apple of de functies die via de Onderzoek-app van Apple worden geactiveerd, wordt te allen tijde behandeld conform het privacy­beleid van Apple voor medische studies, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/legal/privacy/apple-health-studies.

Publicatiedatum: 12 december 2022