App Store en privacy

Je zoek­opdrachten, je surf­gedrag, je aankopen en de vertrouwens­score van je apparaat kunnen worden gebruikt om je een persoon­lijke ervaring te bieden, je meldingen te sturen, waar­onder meldingen voor marketing van Apple, de Store te verbeteren en fraude te voor­komen.

App Store is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Privacy Icon

• We verzamelen je persoonlijke gegevens, zodat we je het materiaal kunnen bieden dat je aanschaft, downloadt of wilt bijwerken in de App Store en andere online Stores van Apple, waaronder de iTunes Store en Apple Books.
  • We gebruiken ook informatie over je account, aankopen en downloads in de Stores om reclame aan je te richten en om ervoor te zorgen dat reclame in de App Store, Apple News en Aandelen, indien beschikbaar, relevant voor je is. Jij bepaalt welke reclame je wilt zien, zoals hieronder wordt beschreven.
  • We gebruiken informatie over je aan­kopen, down­loads en andere activiteiten in de Stores om functies op je af te stemmen, geperso­naliseerde aanbeve­lingen te doen en je mel­dingen te sturen, waaronder mel­dingen voor marketing van Apple. Je kunt het gebruik van deze gegevens voor dit doel­einde stop­zetten zoals hier­onder beschreven.
  • Om fraude op te sporen en te voorkomen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoongesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e‑mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwensscore voor je apparaat te berekenen wanneer je probeert om iets te kopen. Deze berekening is zo ontworpen dat Apple de werkelijke waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De scores worden gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.
  • Om manieren te vinden om de Stores te verbeteren, gebruiken we informatie over je surfgedrag, aankopen, zoekopdrachten en downloads. Deze records worden mogelijk opgeslagen met je IP-adres, een unieke willekeurige ID (indien beschikbaar) en Apple ID wanneer je bij de App Store of andere online Stores van Apple bent ingelogd.

Het aanbod in de Stores

We gebruiken je persoonlijke gegevens om de voorzieningen en functies in de App Store en andere online Stores van Apple aan te bieden. Deze gegevens bevatten bijvoor­beeld je account- en betaal­gegevens, die je in Instellingen kunt terug­vinden en wijzigen, en je aankoop­geschiedenis.

We kunnen je persoon­lijke gegevens ook gebruiken om bepaalde diensten te bieden waarom je hebt verzocht, zoals verzoeken om terug­betaling. Deze kunnen verzoeken om terug­betaling omvatten die je recht­streeks naar Apple verstuurt of die je naar Apple verstuurt met behulp van app­ontwikkelaars. Met jouw toestemming kunnen ontwikkelaars bepaalde persoon­lijke gegevens verstrekken aan Apple om je te helpen met het verwerken van deze verzoeken om terug­betalingen, bijvoor­beeld of je de aankoop hebt gebruikt.

Wanneer je een app downloadt uit de App Store of een app op je Apple Watch installeert, worden aanduidingen zoals de hardware-ID en het IP-adres van je apparaat, samen met je Apple ID door Apple gelogd.

De Stores verbeteren

Om je ervaring in de App Store en andere online Stores van Apple te verbeteren, wordt informatie over je gebruik van de Stores verzameld, waaronder wanneer je de App Store opent of sluit, naar welk materiaal je zoekt, welk materiaal je bekijkt en downloadt, en je omgang met App Store-pushmeldingen en badges, evenals berichten van de App Store binnen apps. We verzamelen ook informatie over je apparaat, zoals het type apparaat, de versie van je besturings­systeem en de hoeveel­heid vrije ruimte op je apparaat. We kunnen deze gegevens gebruiken om te beoordelen of het gevraagde materiaal kan worden gedownload, om algemene trends in het gebruik van apparaatopslag te begrijpen en om te zien of je apparaat verbinding maakt via wifi of een mobiel netwerk. We kunnen deze gegevens bijvoorbeeld op de volgende manieren gebruiken:

• Aan de hand van je zoekcriteria kunnen wij populaire zoekopdrachten bieden.
  • Als we weten welk materiaal je bekijkt of downloadt, kunnen wij gepersonaliseerde functies aanbieden zoals 'Meer games die je leuk vindt'.

De Stores personaliseren

Informatie over de manier waarop je de App Store gebruikt, wordt door ons benut om je het materiaal te laten ontdekken dat voor jou het meest relevant is. We kunnen bijvoor­beeld materiaal aanbevelen dat je volgens ons wel­licht interessant vindt op basis van het materiaal dat je eerder hebt gezocht, bekeken, gedown­load, bijgewerkt of beoor­deeld in de App Store. We gebruiken ook je aankoop­geschiedenis, waaronder in-app aankopen, abonne­menten en betaal­methoden in combinatie met account­gegevens die zijn afgeleid van je Apple ID, zoals de apparaten die je gebruikt en nieuwe apparaten die je activeert. Om betere aanbevelingen te kunnen doen, maken we ook gebruik van samen­gevoegde informatie over geopende, geïnstalleerde en verwijderde apps van gebruikers die toestemming hebben gegeven voor het delen van analyse­gegevens van apparaten met Apple en samen­gevoegde informatie over app­beoordelingen. De App Store gebruikt lokale verwerking op het apparaat om onze aanbevelingen te verbeteren. De App Store kan apps en in-app evene­menten voorstellen die rele­vanter voor je zijn. Hiervoor worden gegevens gebruikt over het app­gebruik die op je apparaat zijn opgeslagen, zoals de apps die je vaak opent, hoe­lang je bepaalde apps gebruikt en je geïnstalleerde en verwijderde apps. De gegevens die Apple ontvangt over je gebruik van de Stores omvat gegevens over het geperso­naliseerde materiaal waarop je tikt en dat je bekijkt.

Je kunt personalisatie­functies uitschakelen in de App Store, Apple Books, iTunes Store, Apple TV, Podcasts en voor abonnementen van Apple door 'Persoonlijke aanbevelingen' voor je Apple ID uit te schakelen. Ga op je iOS-, iPadOS- of visionOS-apparaat in Instellingen naar '[je naam]' > 'Media en aankopen' > 'Toon account' en tik om 'Gepersonaliseerde aanbevelingen' uit te schakelen. Op iOS- en iPadOS-apparaten kun je op je apparaat vast­gelegde gegevens over het app­gebruik voor perso­nalisatie wissen door in Instellingen naar 'App Store' > 'Geperso­naliseerde aanbeve­lingen' te gaan en te tikken op 'Wis gegevens over app­gebruik'. Hiermee worden geen gegevens verwijderd die op je apparaat zijn vast­gelegd, maar gegevens die zijn vast­gelegd op het moment waarop je gegevens over je app­gebruik wist, worden niet meer gebruikt voor perso­nalisatie. De perso­nalisatie­functies in de App Store gebruiken nieuwe gegevens die zijn vast­gelegd nadat je de gegevens­geschiedenis over je app­gebruik hebt gewist.

Communicatie met jou

Apple gebruikt mogelijk informatie over je account, zoals de Apple producten die je bezit en je abonne­menten op diensten van Apple, om je berichten te sturen over de App Store en andere Apple producten, diensten en aanbiedingen die voor jou interessant kunnen zijn. Apple gebruikt mogelijk ook informatie over je activiteiten binnen de App Store om je kennis­gevingen te sturen over nieuwe functies, inhoud en aanbiedingen die beschik­baar zijn in de App Store.

E‑mail­marketing
Je kunt deze kennis­gevingen ontvangen via e‑mail, als je ermee instemt om e‑mail­marketing te ontvangen. Je kunt je e‑mail­voorkeuren wijzigen en je afmelden voor het ontvangen van dergelijke e‑mails door naar appleid.apple.com te gaan of door op je iOS-, iPadOS- of visionOS-apparaat in Instellingen naar '[je naam]' > 'Persoonlijke gegevens' > 'Communicatievoorkeuren' te gaan.

Push­meldingen
Je kunt deze kennis­gevingen ook ontvangen via push­meldingen. Als je je meldings­voorkeuren op je iOS-, iPadOS- of visionOS-apparaat wilt bijwerken of als je je wilt afmelden voor meldingen, ga je in Instellingen naar 'Meldingen' > 'App Store'.

Reclame

Door Apple geleverde reclame helpt mensen bij het ontdekken van apps, producten en diensten in de App Store, in Apple News en in Aandelen. We gebruiken informatie over je apparaat, account, aankopen, abonnementen en eerdere downloads om ervoor te zorgen dat reclame relevant is. In de App Store kunnen we ook contextuele informatie gebruiken, waaronder de zoektermen van je zoekopdrachten en informatie over de pagina die je bekijkt of de app die je downloadt, om je een relevante advertentie te bieden. We stellen zogenoemde segmenten samen, groepen personen met overeenkomende kenmerken. We gebruiken deze groepen voor gerichte reclame. Je informatie wordt gebruikt om te bepalen tot welke groepen je behoort en zodoende, welke reclame je ontvangt. Om je privacy te beschermen, ontvang je alleen gerichte reclame als er meer dan 5000 personen aan de personalisatie­criteria voldoen. De informatie die wordt gebruikt om te bepalen welke reclame relevant voor je is, is gekoppeld aan willekeurige ID's, niet aan je Apple ID.

Als je in aanmerking komt voor reclame uit meerdere bronnen, kunnen we een deel van de boven­staande informatie en je zoek­opdrachten en surf­gedrag in de App Store gebruiken om te bepalen welke reclame waar­schijnlijk het meest relevant voor je is. Je surf­gedrag in de App Store omvat informatie zoals de materialen en apps waarop je tikt en die je bekijkt tijdens het surfen in de App Store. De informatie van meerdere gebruikers wordt samen­gevoegd zodat je identiteit niet kan worden achter­haald. We kunnen ook gebruik­maken van lokale verwerking op het apparaat om te bepalen welke reclame wordt weer­gegeven. Dit doen we aan de hand van informatie die op je apparaat wordt bewaard, zoals de apps die je vaak opent. Het reclame­platform van Apple ontvangt informatie over de reclame waarop je tikt en die je bekijkt aan de hand van een wille­keurige ID die niet aan je Apple ID is gekoppeld.

Als je de App Store toegang geeft tot je locatie, kan je locatie bij benadering worden gebruikt om geografisch gerichte reclame weer te geven in de App Store. Je kunt je op een iOS-, iPadOS- of visionOS-apparaat op elk gewenst moment afmelden voor locatie­gebonden functionaliteit door in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Locatie­voorzieningen' > 'App Store' te gaan en vervolgens op 'Nooit' te tikken.

Als gepersonaliseerde reclame is ingeschakeld, kan het reclame­platform van Apple je gegevens gebruiken om reclame weer te geven die relevanter voor je is. Als je van het reclame­platform van Apple geen reclame wilt ontvangen die is gericht op je interesses, kun je gepersonaliseerde reclame uitschakelen. Als je gepersonaliseerde reclame uitschakelt, kan Apple je informatie niet gebruiken voor gerichte reclame. De hoeveel­heid reclame die je ontvangt, wordt mogelijk niet vermin­derd, maar de reclame is mogelijk minder rele­vant voor je.

Meer informatie over Apple reclame en privacy vind je op www.apple.com/nl/legal/privacy/data/nl/apple-advertising.

Meer informatie over hoe je je kunt afmelden voor gepersonaliseerde reclame in de App Store, in Apple News en Aandelen vind je op support.apple.com/kb/HT202074.

Delen met derden

Wij zijn verplicht om bepaalde niet-persoonlijke gegevens te verstrekken aan strategische partners die met Apple samenwerken om onze producten en voorzieningen te leveren, onze producten op de markt te brengen en namens Apple reclame te verkopen die wordt weergegeven in de App Store en Apple News en Aandelen. We kunnen bijvoor­beeld niet-persoonlijke gegevens over het materiaal dat je hebt gekocht delen met ontwikkelaars van apps zodat zij het rende­ment van hun creatieve werk kunnen meten, kunnen voldoen aan royalty- en boekhoud­kundige vereisten en hun producten en diensten kunnen verbeteren.

We kunnen informatie doorgeven aan ontwikkelaars, zodat ze hun apps kunnen uitvoeren en verbeteren. Ontwikkelaars kunnen toegang krijgen tot gebruiks­informatie van gebruikers die daar toestemming voor hebben gegeven, waardoor ze kunnen kijken naar samen­gevoegde gegevens van groepen gebruikers met overeen­komende kenmerken of overeen­komend gedrag, zolang de gegevens afkomstig zijn van groepen van minimaal vijf gebruikers. Ontwikkelaars kunnen toegang verkrijgen tot informatie over ontvangst­bewijzen voor aankopen en terug­betalingen voor hun producten en diensten in de App Store. Ontvangst­bewijzen bevatten geen persoon­lijke gegevens; ontwikkelaars kunnen de gegevens wel proberen te koppelen aan persoonlijke gegevens aan de hand van het gebruik en down­loaden van hun apps, als je hun deze informatie hebt gegeven.

Wanneer bovendien automatische downloads van in-app materiaal en bestanden van appontwikkelaars plaatsvinden, is het IP-adres van je apparaat zichtbaar voor de appontwikkelaar voordat de app voor het eerst wordt geopend wanneer deze downloads plaatsvinden. De verwerking van je IP-adres door de appontwikkelaar valt onder het privacybeleid van de app-ontwikkelaar. Om automatische downloads van in-app materiaal van ontwikkelaars uit te schakelen voordat je een app voor het eerst opent, ga je in Instellingen naar 'App Store' en tik je om 'In-app materiaal' uit te schakelen.

Als je een abonnement in een app van derden koopt, maken we een abonnee-ID aan die uniek is voor jou en de ontwikkelaar of uitgever. We gebruiken de abonnee-ID om de ontwikkelaar rapporten te verschaffen waarin informatie wordt vermeld over het abonnement dat je hebt gekocht en het land of de regio van je woonplaats. Deze informatie wordt verschaft aan ontwikkelaars, zodat ze de prestaties van hun abonnementen kunnen begrijpen. Als je al je abonnementen bij een bepaalde ontwikkelaar annuleert en je niet opnieuw abonnementen afsluit, wordt de abonnee-ID na 180 dagen opnieuw ingesteld.

Toepasselijke juridische basis voor het verwerken van persoonlijke gegevens

We verwerken je persoonlijke gegevens in de App Store over het algemeen voor het uitvoeren van je contract met Apple, zoals noodzakelijk voor het aanbieden van de voorziening en om onze wettelijke verplichtingen na te leven. Indien instemming de toepasselijke juridische basis is, streven we hiernaar in overeenstemming met toepasselijke lokale wetgeving.

Indien toepasselijke lokale wetgeving dit toestaat, verwerken we persoonlijke gegevens als noodzakelijk voor onze wettelijke belangen of die van een derde partij voor de volgende doeleinden:

• Relevant materiaal weergeven, bepalen of je apparaat genoeg ruimte heeft om gevraagd materiaal te downloaden en automatische downloads van bijgewerkt materiaal vergemakkelijken
  • Helpen bij het verbeteren en optimaliseren van de App Store voor jou en anderen
  • Je per e‑mail en pushmeldingen aanbiedingen sturen die voor jou interessant kunnen zijn en segmenten aanmaken om reclame weer te geven in de App Store, in Apple News en in Aandelen
  • Terugbetalingsverzoeken verwerken
  • Rapportage aanbieden aan ontwikkelaars voor aankopen in hun apps
  • Fraude en andere kwaadaardige activiteiten voorkomen

De gebruikte gegevens omvatten:

• Je gebruik van de App Store-app, zoals je interacties met materiaal dat je zoekt, bekijkt, downloadt en koopt, evenals meldingen en berichten van de App Store en in-app meldingen en berichten
  • Informatie over je apparaat en account
  • Je IP-adres
  • De vertrouwensscore van je apparaat

Bewaar­periode

We bewaren persoonlijke gegevens die gekoppeld zijn aan je aankopen en downloads in de App Store en andere online Stores van Apple gedurende perioden die door de toepasselijke wetgeving met betrekking tot financiële rapportage worden vastgesteld en die per regio kunnen verschillen. Voor de meeste klanten is een bewaar­periode van ten minste 10 jaar vereist, maar in regio's zoals China kan die periode 30 jaar zijn. We bewaren ook een record van je aankopen en downloads van materiaal zolang je een account bij ons hebt, zodat je dat materiaal opnieuw kunt down­loaden in overeen­stemming met onze toe­passelijke voor­waarden. We bewaren andere gegevens, zoals surf­gedrag en zoek­opdrachten, gedurende een kortere periode. De gekozen periode houdt rekening met toe­passe­lijke wette­lijke vereisten voor het bewaren van gegevens en specifieke use cases. Bepaalde gegevens, zoals aankopen maar niet je bewaarde kaart­gegevens, kunnen echter als bedrijfs­records worden bewaard, ook nadat je je account hebt gesloten of de App Store niet meer gebruikt.

Als je een betaal­kaart gebruikt, kan Apple je kaart­nummer en factuur­gegevens bewaren en deze auto­matisch bijwerken voor latere aankopen, terug­kerende trans­acties of andere doel­einden die je autoriseert. Apple kan deze gegevens verkrijgen via je financiële instelling of je betalings­netwerk en kan deze ook gebruiken ter verificatie en ter voor­koming van fraude.

Fraude en andere kwaad­aardige activiteiten voor­komen

We verzamelen ook persoon­lijke gegevens om fraude en andere kwaad­aardige activiteiten in de App Store en andere online Stores van Apple, en in andere apps en voorzie­ningen van Apple te voor­komen. Deze gegevens bevatten informatie over het apparaat, zoals het type apparaat en de software­versie, informatie over de locatie (indien beschik­baar), de down­load- en aankoop­geschiedenis, zoekopdrachten en hoe je de Stores verder gebruikt. Wanneer je een aan­koop initieert, gebruikt Apple mogelijk informatie over je histo­rische zakelijke relatie met Apple om het verzoek te verwerken en te bepalen of het product of de dienst moet worden geleverd voordat de betalings­partner toestemming geeft.

Wanneer je iets probeert te kopen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoon­gesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e‑mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwens­score voor je apparaat te berekenen. De berekening is zo ontworpen dat Apple de onder­liggende waarden op je apparaat niet kan achter­halen. De score wordt gedurende een vaste tijds­duur op onze servers bewaard.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacy­beleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy

Publicatiedatum: 5 maart 2024