Referentiemodi gebruiken met een Apple beeldscherm

Lees hier hoe u de meegeleverde referentiemodi van uw MacBook Pro gebruikt met het Liquid Retina XDR-display, het Studio Display of de Pro Display XDR en hoe u aangepaste referentiemodi aanmaakt voor specifieke workflowbehoeften.

MacBook Pro, Studio Display en Pro Display XDR worden geleverd met een aantal referentiemodi die geschikt zijn voor typische workflows voor het maken van materiaal op verschillende mediatypen. Als u een aangepaste kleurenworkflow hebt, kunt u aangepaste referentiemodi aanmaken voor de gewenste toepassing.

Een referentiemodus kiezen

Een referentiemodus kiezen in 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren'):

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').
  2. Klik op 'Beeldschermen'.
  3. Als u meerdere beeldschermen hebt aangesloten:
    • In macOS Ventura selecteert u het beeldscherm bovenaan het venster 'Beeldschermen'.
    • In macOS Catalina of ouder klikt u op 'Beeldscherminstellingen' en selecteert u het beeldscherm in de navigatiekolom.
  4. Kies in het venstermenu 'Voorinstelling' een referentiemodus.

U kunt ook een referentiemodus kiezen vanuit het bedieningspaneel:

1. Klik in de menubalk op het bedieningspaneelsymbool .
  2. Klik op 'Beeldscherm'.
  3. klik op de pijl rechts  naast het beeldscherm waarmee u de referentiemodus wilt gebruiken en kies vervolgens een modus. Als u snel tussen verschillende modi wilt schakelen, kiest u de referentiemodi die u wilt zien in het bedieningspaneel.

True Tone, Pas automatisch aan en Night Shift zijn mogelijk niet beschikbaar met de gekozen modus.

Favoriete referentiemodi kiezen

U kunt kiezen welke referentiemodi worden weergegeven in het gedeelte 'Beeldscherm' van het bedieningspaneel:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').
  2. Klik op 'Beeldschermen'.
  3. Als u meerdere beeldschermen hebt aangesloten:
    • In macOS Ventura selecteert u het beeldscherm bovenaan het venster 'Beeldschermen'.
    • In macOS Monterey of ouder klikt u op 'Beeldscherminstellingen' en selecteert u het beeldscherm in de navigatiekolom.
  4. Klik op het venstermenu 'Voorinstellingen' en kies vervolgens 'Pas voorinstellingen aan'.
  5. Kies in de kolom 'Toon in menu' de referentiemodi die u wilt zien in het bedieningspaneel en klik vervolgens op 'Gereed'.

Meer informatie over referentiemodi

U kunt de meegeleverde referentiemodi van uw beeldscherm gebruiken om te voldoen aan de productievereisten van HDR-, HD-, SD-video en andere mediatypen. Elke referentiemodus stelt het kleurbereik, het witpunt, de gamma en de helderheid op het beeldscherm in.

Dit gedeelte geeft meer informatie over alle referentiemodi die zijn inbegrepen bij uw beeldscherm.

Apple XDR Display (P3-1600 nits)

Gebruik deze modus op de MacBook Pro voor algemene woon- en kantooromgevingen. Deze modus is gebaseerd op de primaire kleuren in het brede P3-kleurenbereik die op Apple beeldschermen worden gebruikt en ondersteunt XDR (Extreme Dynamic Range) tot maximaal 1600 nits (piek).

Pro Display XDR (P3-1600 nits)

Gebruik deze modus op de Pro Display XDR voor algemene woon- en kantooromgevingen. Deze modus is gebaseerd op de primaire kleuren in het brede P3-kleurenbereik die op Apple beeldschermen worden gebruikt en ondersteunt XDR (Extreme Dynamic Range) tot maximaal 1600 nits (piek).

Apple beeldscherm (P3-500 nits)

Gebruik deze modus voor algemene woon- en kantooromgevingen. Deze modus is gebaseerd op de primaire kleuren in het brede P3-kleurenbereik en ondersteunt een helderheidsbereik van maximaal 500 nits dat kenmerkend is voor ingebouwde beeldschermen van Apple. Op de Studio Display verschijnt deze referentiemodus als Apple beeldscherm (P3-600 nits) met ondersteuning van een helderheidsbereik tot 600 nits.

HDR-video (P3-ST 2084)

Gebruik deze modus op de MacBook Pro of Pro Display XDR voor 4K- of ultra high-definition-workflows voor videoproductie tot maximaal 1000 nits (ondersteuning voor schermvullende weergave) met behulp van de primaire kleuren in het brede P3-kleurenbereik en de high-dynamic-range SMPTE ST-2084 EOTF. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2100.

HDTV-video (BT.709-BT.1886)

Gebruik deze modus voor high-definition-workflows voor videoproductie die zijn gericht op de ITU-R BT.709- en BT.1886-aanbevelingen. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2035.

NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

Gebruik deze modus voor standard-definition- of gearchiveerde workflows voor videoproductie die zijn gericht op de ITU-R BT.601-aanbeveling en SMPTE-C-hoofdkleuren. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2035.

PAL- en SECAM-video (BT.601 EBU)

Gebruik deze modus voor standard-definition- of gearchiveerde workflows voor videoproductie die zijn gericht op de ITU-R BT.601-aanbeveling en EBU Tech 3213-hoofdkleuren. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2035.

Digitale film (P3-DCI)

Gebruik deze modus voor speelfilm- en postproductieworkflows met behulp van het P3 theatrale kleurbereik en digital cinema-witpunt. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per SMPTE-RP 431-2:2011.

Digitale film (P3-D65)

Gebruik deze modus voor speelfilm- en postproductieworkflows met behulp van het P3 theatrale kleurbereik en het D65-witpunt. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per SMPTE-RP 431-2:2011.

Ontwerpen en drukken (P3-D50)

Gebruik deze modus voor workflows voor grafisch ontwerpen, afdrukken en publiceren. Deze modus maakt gebruik van brede P3-hoofdkleuren voor een bredere kleurweergave dan een standaard sRGB-beeldscherm. In plaats van het D65-witpunt gebruikt de modus het D50-witpunt dat meestal wordt gebruikt om de kleur van afgedrukte uitvoer te evalueren in lijn met de specificaties van ISO 3664:2009 en ISO 12646:2015.

Fotografie (P3-D65)

Gebruik deze modus voor standaardworkflows voor digitale fotografie. Deze modus maakt gebruik van brede P3-hoofdkleuren met het D65-witpunt dat meestal gebruikt wordt voor schermgebaseerd kijken. De modus is ontworpen voor kijkomgevingen die op de juiste manier zijn geconfigureerd en gecontroleerd.

Internet en web (sRGB)

Gebruik deze modus voor contentcreatieworkflows die gericht zijn op het web of ander internetgebaseerd gebruik. Deze modus maakt gebruik van het breed ondersteunde kleurbereik sRGB (IEC 61966-2-1:1999) volgens de W3C CSS Kleurmodule niveau 3-aanbeveling. De modus is ontworpen voor kijkomgevingen die op de juiste manier zijn geconfigureerd en gecontroleerd (64 lux wordt aanbevolen).

Aangepaste referentiemodi

Geavanceerde gebruikers kunnen aangepaste referentiemodi aanmaken die zijn afgestemd op unieke workflowbehoeften door te kiezen uit verschillende opties voor kleurengamma, witpunt, luminantie en overdrachtsfuncties. Meer informatie over de geavanceerde opties die u kunt configureren voor aangepaste referentiemodi

Een aangepaste referentiemodus aanmaken

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').
  2. Klik op 'Beeldschermen'.
  3. Als u meerdere beeldschermen hebt aangesloten:
    • In macOS Ventura selecteert u het beeldscherm bovenaan het venster 'Beeldschermen'.
    • In macOS Monterey of ouder klikt u op 'Beeldscherminstellingen' en selecteert u het beeldscherm in de navigatiekolom.
  4. Klik op het venstermenu 'Voorinstellingen' en kies vervolgens 'Pas aan'.
  5. Klik op de knop 'Voeg toe'  en pas vervolgens de instellingen voor uw referentiemodus aan.
  6. Voer een naam en beschrijving in voor de referentiemodus en klik vervolgens op 'Bewaar voorinstelling'.

Aangepaste referentiemodi importeren en exporteren

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').
  2. Klik op 'Beeldschermen'.
  3. Als u meerdere beeldschermen hebt aangesloten:
    • In macOS Ventura selecteert u het beeldscherm bovenaan het venster 'Beeldschermen'.
    • In macOS Monterey of ouder klikt u op 'Beeldscherminstellingen' en selecteert u het beeldscherm in de navigatiekolom.
  4. Klik op het venstermenu 'Voorinstellingen', kies 'Pas aan' en voer een van de volgende handelingen uit:
    • Een referentiemodus importeren: selecteer het menu 'Taak' , kies 'Importeer', selecteer het bestand dat u wilt importeren en klik vervolgens op 'Open'.
    • Een referentiemodus exporteren: kies een referentiemodus en selecteer het menu 'Taak' , kies 'Exporteer' en klik vervolgens op 'Bewaar'.