Referentiemodi gebruiken met een Apple Pro Display XDR

Lees hier hoe u de meegeleverde referentiemodi van uw Pro Display XDR gebruikt en hoe u aangepaste referentiemodi maakt voor specifieke workflows.

Het Pro Display XDR wordt geleverd met een aantal referentiemodi die geschikt zijn voor typische workflows voor het maken van materiaal op verschillende mediatypen. Als u een aangepaste kleurenworkflow hebt, kunt u aangepaste referentiemodi aanmaken voor de gewenste toepassing.

Een referentiemodus kiezen

Er zijn twee manieren om te schakelen tussen referentiemodi op een Mac:

• Kies Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen'. Kies het venstermenu 'Voorinstellingen' en kies vervolgens een referentiemodus.
  • Klik op het AirPlay-menu  in de menubalk en kies vervolgens een referentiemodus.
    Als u het AirPlay-menu  niet ziet, gaat u naar het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'Beeldschermen' en selecteert u 'Toon beschikbare opties voor synchrone weergave in menubalk'.

Favoriete modi kiezen

U kunt kiezen welke referentiemodi in de beeldschermvoorkeuren en in het AirPlay-menu verschijnen:

1. Kies Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen'.
  2. Klik op het venstermenu 'Voorinstellingen' en kies vervolgens 'Pas aan'.
  3. Selecteer de referentiemodi die u wilt gebruiken en klik vervolgens op 'Gereed'.

Meer informatie over referentiemodi

U kunt de meegeleverde referentiemodi van het Pro Display XDR gebruiken om tegemoet te komen aan de productievereisten van HDR-, HD- en SD-video en andere mediatypen. Elke referentiemodus stelt het kleurbereik, het witpunt, de gamma en de helderheid op het beeldscherm in. Lees meer over alle referentiemodi die zijn inbegrepen bij Pro Display XDR.

Pro Display XDR (P3-1600 nits)

Gebruik deze modus voor algemene woon- en kantooromgevingen. Deze modus is gebaseerd op de primaire kleuren in het brede P3-kleurenbereik die op Apple beeldschermen worden gebruikt en ondersteunt XDR (Extreme Dynamic Range) tot maximaal 1600 nits (piek).

Apple Display (P3-500 nits)

Gebruik deze modus voor algemene woon- en kantooromgevingen. Deze modus is gebaseerd op de primaire kleuren in het brede P3-kleurenbereik en ondersteunt een helderheidsbereik van maximaal 500 nits dat kenmerkend is voor ingebouwde beeldschermen van Apple.

HDR-video (P3-ST 2084)

Gebruik deze modus voor 4K- of ultra high-definition-workflows voor videoproductie tot maximaal 1000 nits (ondersteuning voor schermvullende weergave) met behulp van de primaire kleuren in het brede P3-kleurenbereik en de high-dynamic-range SMPTE ST-2084 EOTF. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2100.

HDTV-video (BT.709-BT.1886)

Gebruik deze modus voor high-definition-workflows voor videoproductie die gericht zijn op de ITU-R BT.709- en BT.1886-aanbevelingen. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2035.

NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

Gebruik deze modus voor standard-definition- of gearchiveerde workflows voor videoproductie die gericht zijn op de ITU-R BT.601-aanbeveling en SMPTE-C-hoofdkleuren. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2035.

PAL- en SECAM-video (BT.601 EBU)

Gebruik deze modus voor standard-definition- of gearchiveerde workflows voor videoproductie die gericht zijn op de ITU-R BT.601-aanbeveling en EBU Tech 3213-hoofdkleuren. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per ITU-R BT.2035.

Digitale film (P3-DCI)

Gebruik deze modus voor speelfilm- en postproductieworkflows met behulp van het P3 theatrale kleurbereik en digital cinema-witpunt. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per SMPTE-RP 431-2:2011.

Digitale film (P3-D65)

Gebruik deze modus voor speelfilm- en postproductieworkflows met behulp van het P3 theatrale kleurbereik en het D65-witpunt. Deze modus is ontworpen voor gecontroleerde kijkomgevingen die zijn geconfigureerd per SMPTE-RP 431-2:2011.

Ontwerpen en drukken (P3-D50)

Gebruik deze modus voor grafisch-ontwerp-, afdruk-, en publiceerworkflows. Deze modus maakt gebruik van brede P3-hoofdkleuren voor een bredere kleurweergave dan een standaard sRGB-beeldscherm. In plaats van het D65-witpunt gebruikt de modus het D50-witpunt dat meestal wordt gebruikt om de kleur van afgedrukte uitvoer te evalueren in lijn met de specificaties van ISO 3664:2009 en ISO 12646:2015.

Fotografie (P3-D65)

Gebruik deze modus voor standaardworkflows voor digitale fotografie. Deze modus maakt gebruik van brede P3-hoofdkleuren met het D65-witpunt dat meestal gebruikt wordt voor schermgebaseerd kijken. De modus is ontworpen voor kijkomgevingen die op de juiste manier geconfigureerd en gecontroleerd zijn.

Internet en web (sRGB)

Gebruik deze modus voor contentcreatieworkflows die gericht zijn op het web of ander internetgebaseerd gebruik. Deze modus maakt gebruik van het breed ondersteunde kleurbereik sRGB (IEC 61966-2-1:1999) volgens de W3C CSS Kleurmodule niveau 3-aanbeveling. De modus is ontworpen voor kijkomgevingen die op de juiste manier geconfigureerd en gecontroleerd zijn (64 lux wordt aanbevolen).

Aangepaste referentiemodi

Geavanceerde gebruikers kunnen aangepaste referentiemodi aanmaken die zijn afgestemd op unieke workflowbehoeften door te kiezen uit verschillende opties voor kleurengamma, witpunt, luminantie en overdrachtsfuncties. Meer informatie over de geavanceerde opties die u kunt configureren voor aangepaste referentiemodi

Een aangepaste referentiemodus aanmaken

1. Kies Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen'.
  2. Klik op het venstermenu 'Voorinstellingen' en kies vervolgens 'Pas aan'.
  3. Klik op de knop 'Voeg toe'  en pas vervolgens de instellingen voor uw referentiemodus aan.
  4. Voer een naam en beschrijving in voor de referentiemodus en klik vervolgens op 'Bewaar voorinstelling'.

Lees meer over de geavanceerde opties die u kunt configureren voor aangepaste referentiemodi.

Aangepaste referentiemodi importeren en exporteren

1. Kies Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beeldschermen'.
  2. Klik op het venstermenu 'Voorinstellingen', kies 'Pas aan' en voer een van de volgende handelingen uit:
    • Een referentiemodus importeren: selecteer het menu 'Taak' , kies 'Importeer', selecteer het bestand dat u wilt importeren en klik vervolgens op 'Open'.
    • Een referentiemodus exporteren: kies een referentiemodus en selecteer het menu 'Taak' , kies 'Exporteer' en klik vervolgens op 'Bewaar'.

Hulp krijgen bij referentiemodi

Als  in het AirPlay-menu verschijnt, staat uw Pro Display XDR mogelijk in de energiebesparingsmodus en gebruikt deze beperkte helderheid. Dit kan voorkomen als de omgevingstemperatuur van de kamer 25 °C of hoger is en het beeldscherm voor een lange tijd 500 nits of hoger is geweest.

Koppel het beeldscherm los van de computer en wacht 5-10 minuten. Sluit het beeldscherm vervolgens aan en probeer het opnieuw.

Als het probleem zich blijft voordoen en de omgevingstemperatuur van de kamer lager ligt dan 25 °C, neemt u contact op met Apple.