Rechtstreeks in braille typen op een iPhone, iPad of iPod touch

Een iPhone, iPad of iPod touch ondersteunt de rechtstreekse braille-invoer op het scherm van het apparaat, zonder een fysiek brailletoetsenbord.

Braille invoeren op het scherm van een iOS-apparaat

U kunt braille invoeren terwijl het iOS-apparaat plat voor u ligt (tabletop-modus) of met het apparaat van u afgekeerd, zodat uw vingers naar u toe krullen om het scherm aan te raken (screen-away-modus).

Zorg er eerst voor dat VoiceOver is ingeschakeld en stel daarna de VoiceOver-rotor in op 'Braille-invoer via scherm'. Als 'Braille-invoer via scherm' niet wordt weergegeven in de rotor, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Rotor' en schakelt u  'Braille-invoer via scherm' in.

U kunt nu brailletekens invoeren door met één vinger of meerdere vingers tegelijk op het scherm te tikken. U kunt ook de volgende acties uitvoeren:

• Een spatie invoeren: veeg naar rechts met één vinger.
  • Het vorige teken verwijderen: veeg naar links met één vinger.
  • Naar een nieuwe regel gaan: veeg naar rechts met twee vingers.
  • De spellingvoorstellen doorlopen: veeg naar boven of onder met één vinger.
  • Een regeleindeteken invoeren of een bericht verzenden (in Berichten): veeg omhoog met drie vingers.
  • Schakelen tussen zespuntsbraille en braillekortschrift: veeg naar rechts met drie vingers.
  • Braillekortschrift in- of uitschakelen: veeg naar rechts met drie vingers.
  • Direct vertalen (wanneer kortschrift is ingeschakeld): veeg omlaag met twee vingers.
  • Overschakelen naar het volgende toetsenbord: veeg omhoog met twee vingers.
  • Een bericht verzenden in de Berichten-app: veeg omhoog met drie vingers.

Veeg met twee vingers heen en weer of zet de rotor op een andere instelling om braille-invoer via het scherm te sluiten.

Als u wilt dat uw iPad punten aangeeft, tikt u op de punten totdat u de timertonen en melding hoort.

De positie voor het invoeren van punten wijzigen

Op een iPhone tikt u op de drie puntposities aan de rechterkant en laat u deze weer los, vervolgens doet u hetzelfde voor de puntposities aan de linkerkant. Op een iPad tikt u tweemaal op alle puntposities tegelijk. VoiceOver meldt dat de puntposities opnieuw zijn gekalibreerd.

Instellingen voor braille-invoer via het scherm wijzigen

Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Braille' > 'Braille-invoer via scherm' om zespuntsbraille of braillekortschrift als standaard in te stellen of om de puntposities voor zespuntsbraille en achtpuntsbraille terug te draaien.