RTT-gesprekken voeren en ontvangen op een Mac

Vanaf macOS Mojave 10.14.2 kunt u het RTT-protocol (Real-Time Text) gebruiken voor tekstgesprekken.

In de Verenigde Staten kunt u RTT-gesprekken voeren op Mac-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd (met uitzondering van Mac Pro) na een update naar macOS Mojave 10.14.2 of hoger. U hebt ook een iPhone nodig met een abonnement bij AT&T, T-Mobile of Verizon. Voor RTT-gesprekken gelden dezelfde tarieven als voor gewone gesprekken.

U kunt ook RTT-gesprekken voeren op uw iPhone.

RTT configureren

1. Configureer 'Bellen via wifi' op uw iPhone en voeg uw Mac toe als een van de apparaten om via wifi te kunnen bellen.
  2. Op de Mac kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Toegankelijkheid'.
  3. Selecteer  'RTT' in de navigatiekolom. Deze optie wordt alleen weergegeven als 'Bellen via wifi' correct is ingesteld.
  4. Selecteer 'RTT inschakelen'.
  5. Schakel 'Verstuur direct' in als u tekens wilt versturen terwijl u ze typt.
  6. Voer het Amerikaanse RTT-doorgiftenummer in: 711.

Een RTT-gesprek starten

1. Uw Mac gebruikt FaceTime voor RTT-gesprekken, maar u kunt het gesprek starten vanuit Contacten of FaceTime.
    • Plaats in Contacten uw aanwijzer op het telefoonnummer van een contact en klik vervolgens op de RTT-toets  naast het nummer.
    • Klik in FaceTime op de audioknop  naast de contactpersoon of na het invoeren van een telefoonnummer. Kies vervolgens 'RTT-gesprek' of 'RTT-doorgiftegesprek' in het venstermenu.
  2. Wanneer de oproep wordt beantwoord, klikt u op  'RTT' om in realtime tekstberichten uit te wisselen. Terwijl u tekstberichten stuurt, kunt u ook via uw microfoon spreken, indien aanwezig, of op  'Microfoon dempen' klikken om uw microfoon te dempen.
  3. Typ uw bericht en druk vervolgens op Return of klik op de verzendpijl de pijl omhoog om het te versturen. Als 'Verstuur direct' is ingeschakeld in uw RTT-voorkeuren, ziet uw gesprekspartner uw bericht terwijl u het typt.
  4. Klik op de RTT-knop  om het gesprek te verbergen. Zolang het gesprek verborgen is, kunt u berichten die de andere persoon u stuurt, niet zien. Klik nogmaals op de knop om terug te keren naar het gesprek.

Een RTT-oproep beantwoorden

Wanneer een oproep binnenkomt op de Mac, klikt u op 'Neem op' om de oproep te beantwoorden. Klik vervolgens op de RTT-knop  om in realtime tekstberichten te versturen.

Een RTT-gesprek beëindigen

Klik op de knop 'Beëindig'  om het gesprek te beëindigen.

Meer informatie

• VoiceOver kondigt nieuwe RTT-berichten niet aan op de Mac. U moet het gesprek dus in het RTT-venster volgen.
  • Sommige providers beëindigen een RTT-gesprek als er langer dan 3 minuten geen RTT-berichten zijn verstuurd.

RTT en TTY worden niet door alle providers en in alle regio's ondersteund. RTT- en TTY-functionaliteit is afhankelijk van uw provider en netwerkomgeving. Wanneer u een noodoproep maakt in de Verenigde Staten, stuurt een iPhone speciale tekens of geluiden om de hulplijnmedewerker te waarschuwen. Of de hulplijnmedewerker deze geluiden kan ontvangen of hierop kan reageren, hangt af van uw locatie. Apple kan niet garanderen dat de hulplijnmedewerker RTT- of TTY-oproepen kan ontvangen of hierop kan reageren.